Tripleta mafiotă a Constanței se reunește după gratii: 10 ani și 8 luni pentru Sorin Strutinsky, tovarășul lui Radu Mazăre și al lui Nicușor Constantinescu

7
2271
Celebra fotografie din 15 august 1992, când candidatul prezidențial Emil Constantinescu a vizitat redacția cotidianului constănțean "Telegraf". Din poză nu lipsesc Sorin Strutinsky (al doilea din stânga, jos, cu cravată), Nicușor Constantinescu (în față, cu cămașă albă) și Radu Mazăre (în spate, cu bermude, pitit după Nicușor Constantinescu)

I-a venit rândul și lui Sorin Strutinsky să înfunde pușcăria, pentru ani mulți! El își va regăsi după gratii tovarășii de jaf din „Republica Constanța”: Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Fiecare are condamnări totale de ordinul zecilor de ani.

Sorin Strutinsky, om de afaceri cu puternice conexiuni politice, a fost condamnat luni la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru mai multe infracțiuni dovedite:

  • trafic de influenţă, în formă continuată
  • instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
  • instigare la spălare de bani, în formă continuată
  • trafic de influenţă.

Magistraţii au mai decis confiscarea de la Sorin Strutinsky a sumei de 1.892.844,97 lei (aproape 400.000 de euro). De asemenea, el este obligat la plata sumei de 15.000 de lei cheltuieli de judecată.

Sentința pronunțată de Curtea de Apel Constanța este definitivă.

Din completul de trei judecători, doi (Ciprian Coadă și Georgiana Anghel) au decis condamnarea lui Strutinsky la 10 ani și 8 luni de închisoare. Cel de-al treilea judecător, Adriana Ispas, a făcut opinie separată în dosarul lui Strutinsky.

În primă instanță, în acest dosar, Sorin Strutinsky fusese condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare.

Șirul de infracțiuni care i-au adus condamnarea

Procurorii au stabilit că, în anul 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani, reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că-i va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009-2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile.

Ulterior, Strutinsky a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Sorin Strutinsky a mai fost judecat şi pentru faptul că în 2012 a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru extinderea unei dane din portul Constanţa.

Firma respectivă a încasat, conform contractului de lucrări, aproximativ 5 milioane de lei, iar denunţătorul a renegociat cu Strutinsky, în ianuarie 2015, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

Tot în 2012, Gabriel Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari. Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei). Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător suma de 605.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare a cinci societăţi indicate de Strutinsky.

În anul 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de 1.600.000 de euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, pentru modernizare ecluze – echipamente şi instalaţii. Ca şi la precedentele înţelegeri, Strutinsky promitea să intervină la reprezentanţii companiei pentru respectarea obligaţiilor contractuale asumate.

În anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins şi suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Mai are o condamnare de 7 ani și 10 luni, în primă instanță

Sorin Strutinsky mai are o condamnare în primă instanță la 7 ani și 10 luni cu executare în dosarul ”Polaris”. În același dosar, tot în primă instanță, Radu Mazăre a primit 9 ani și 10 luni, iar Eduard Martin, patronul firmei de salubrizare, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni – toți, cu executare.

Rămâne de văzut dacă Strutinsky se predă polițiștilor, pentru a fi încarcerat, sau a „șters-o” și el din țară, cum făcuseră inițiat atât Radu Mazăre (în Madagascar), cât și Nicușor Constantinescu (în SUA și apoi Turcia).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Destin crunt! Doi frați medici, de 58 și 52 de ani, au fost răpuși de Covid-19 la interval de două săptămâni. Soțiile lor nu i-au condus pe ultimul drum, fiind și ele infectate

7 COMENTARII

  1. De vreo săptămână, aici, în Constanța, ne ajunsese la urechi zvonul că Sorin Gabriel Strutinsky („Struțu”, cum îi spuneam noi în redacție, la săptămânalul „Contrast”, apoi la cotidianul „Telegraf” si la S.O.T.I.-„Neptun” TV) ar fi fost, deja (adică înainte de… 1 iulie!), fugit în… UCRAINA (unde ar avea și rude, prin Bucovina-de-Nord…)!!!!!

    NU avem (România sau Uniunea Europeană ca entitate-colectivă) NORME legale reciproce (tratate, convenții, acorduri, înțelegeri, protocoale), cu Republica Ucraina, care să permită EXTRĂDAREA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here