Nicușor Constantinescu, încă o condamnare: 4 ani cu executare în dosarul achiziționării unui elicopter SMURD care s-a prăbușit

0
1696
Nicușor Constantinescu

Nicușor Constantinescu, fostul baron PSD de Constanța, a fost condamnat vineri, cu executare, la 4 ani de închisoare în dosarul unui elicopter achiziționat pentru SMURD și care, ulterior, s-a prăbușit în Lacul Siutghiol, scrie Agerpres. Sentința Curții de Apel Constanța este definitivă.

Pe atunci stăpânul Dobrogei în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu a girat achiziționarea unui elicopter necorespunzător în 2011, în Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră. Scopul era eficientizarea activității de salvare în situațiile de urgență din zona de graniță. Elicopterul s-a prăbușit pe 15 decembrie 2014, cu patru persoane la bord (pilotul, copilotul, două cadre medicale). Toți cei aflați la bord au murit.

De ce n-are Dobrogea perdele forestiere: PSD le plantase doar pe hârtie. Banii s-au cheltuit, copacii n-au apărut

Fostul baron – aflat deja după gratii încă de anul trecut, pentru alte infracțiuni – fusese condamnat la 4 ani cu executare și de Tribunalul Constanța. A făcut apel, dar Curtea de Apel Constanța i l-a respins ca nefondat.

În iulie anul trecut, Nicușor Constantinescu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 10 ani de închisoare, fiind găsit vinovat că a plătit 30 de milioane de lei din bani publici pentru proiecte care s-au făcut doar pe hârtie. Unul dintre acestea era plantarea de perdele forestiere. Banii s-au cheltuit, în acte lucrările figurau ca încheiate, dar pe teren nu se făcuse nimic.

Este celebră o înregistrare de la prima reținere a lui Nicușor Constantinescu, de către procurori DNA veniți special de la București. PSD-istul opunea rezistență, în timp ce polițiștii judiciari se străduiau să-l bage în mașină. Persoane din anturajul baronului, pe atunci stăpân atotputernic în Constanța, au intenționat să blocheze mașina DNA în parcare, pentru a-și salva stăpânul. „Cine-s ăștia? Sunt ai noștri?”, se aude un individ din anturajul baronului. „Nu, sunt de la București”, îi răspunde altul.

Legislație românească: indiferent câte condamnări primește un tâlhar, pedepsele se contopesc, iar în final infractorul abia dacă execută câțiva ani

Specifică legislației penale românești făcută, de-a lungul timpului, pentru a favoriza infractorii, în cazul lui Nicușor Constantinescu există și o anomalie: deși e condamnat la 10 ani, el execută o pedeapsă de doar 7 ani și 4 luni!

Asta, pentru că i se contopiseră alte două condamnări, 5 ani pentru dosarul Centrului Militar Zonal și alți 5 ani în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

Dacă, în orice altă țară din zona civilizată, mai multe condamnări duc la sporirea anilor petrecuți după gratii, în România este invers. Pedepsele se contopesc, dar în așa fel încât cineva aflat după gratii, să spunem, pentru o condamnare de 5 ani, va mai primi un spor de numai câteva luni (de obicei, 6) dacă mai primește încă o condamnare, pentru o altă infracțiune, de încă 5 ani.

Apoi se aplică toate criteriile posibile pentru reducerea pedepsei (vârstă, boală, scrie cărți, condiții grele de detenție, bună purtare, muncă în folosul comunității etc), iar tâlharul cu două (sau mai multe) condamnări la ani grei de închisoare scapă după 2-3 ani.

Cazul lui Gigi Becali poate fi unul școală în acest sens: condamnat definitiv, în trei dosare, la un total de aproape 11 ani de închisoare, el a ieșit după nici doi ani, interval în care a beneficiat de toate privilegiile posibile și a petrecut mai mult timp în afara penitenciarului decât înăuntru.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* COVID-19. A treia zi de groază: 592 de noi cazuri, după 555 și 614. Topul județelor ca număr de îmbolnăviri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here