Miza grevei de la metrou: profitul declarat de 1,3 milioane de euro al sindicatului lui Rădoi din spațiile comerciale plasate în stații. Contractul cu Metrorex e expirat în 2018

2
3820
Ion Rădoi (stânga) alături de Serghei Mizil, la o paranghelie în vila de la Bușteni a Metrorex, "confiscată" de sindicat

Războiul pe viață și pe moarte pornit cu Metrorex și Ministerul Transporturilor de sindicatul fostului parlamentar PSD-ist Ion Rădoi are o miză concretă și palpabilă: 1,3 milioane de euro pe an – profit oficial declarat din exploatarea spațiilor comerciale din stații.

Dincolo de bâjbâielile sindicaliștilor care vineri au blocat în grabă circulația, și care nu reușesc să articuleze nici la 10 ore un motiv real și credibil, rămân cifrele. Spațiile comerciale din subteran – zeci de buticuri, covrigării, chioșcuri etc – sunt controlate de firma Sindomet Servcom SRL, al cărei proprietar este Sindicatul Liber Metrou, al lui Ion Rădoi.

De peste două decenii, sindicatul exploatează aceste spații care aparțin, de fapt, companiei Metrorex. Spațiile comerciale nu au fost scoase niciodată la licitație, contractul fiind încredințat sau prelungit fie pe linie politică, atunci când era PSD la putere, fie prin șantaj, amenințări și presiuni.

Ultimul contract al firmei Sindomet cu Metrorex pentru exploatarea spațiilor comerciale a expirat, scrie G4Media, în 2018. Cu toate acestea, sindicatul a continuat în acest timp să le folosească.

Joi, noua conducere a Metrorex a notificat sindicatul ca, până la 2 aprilie, să elibereze spațiile pentru care nu mai deține documente legale de exploatare de peste 3 ani.

În 2019, firma Sindomet a avut profit declarat de 6,1 milioane de lei, adică 1,3 milioane de euro. Dar acesta este vârful aisbergului. Au fost ani în care, sub binecuvântata guvernare a PSD, profitul declarat a fost minuscul – așa cum s-a întâmplat în 2018, când s-a raportat doar un milion de lei.

Pe lângă încasările oficiale, mai există însă și „banii negri”, necontanilizați, pe care unii comercianți susțin că au fost obligați să-i plătească.

Ion Rădoi e lider al sindicatului de peste 20 de ani. În acest timp, a fost deputat PSD în mandatul 2000-2004 și, apoi, senator PSD în mandatul 2004-2008.

Legăturile sindicatului cu PSD nu se opresc aici.

Marian Artimon, administrator la firma Sindomet, care exploatează spațiile de la metrou, a fost consilier municipal din partea PSD în Consiliul General al Bucureștiului.

Crișu Florian Mișu, de asemenea administrator la firma Sindomet, a fost și el consilier PSD, dar la Consiliul Local Sectorul 1.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here