ÎPS Teodosie îl aduce la judecata Sinodului pe ÎPS Calinic, pentru „vina” acestuia de a fi cerut ca bebelușii să nu mai fie scufundați complet în apă la botez

12
14895

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului l-a acuzat pe arhiepiscopul Calinic al Argeșului că încalcă Sfintele Canoane și că face „afirmații superficiale” după ce acesta, luând în serios tragediile soldate cu moartea unor bebeluși, a recomandat ca botezul micuților să nu se mai facă prin scufundarea completă a acestora în apă.

Reacția lui Teodosie era așteptată, fostul informator al Securității fiind un focar permanent de instabilitate și pericol pentru societate. Conspiraționist, contestatar vehement al măsurilor de prevedere în pandemie, Teodosie nu a fost tras până acum la răspundere de autorități, deși a încălcat sistematic nu doar legile țării, ci și pe cele ale bunului-simț.

A continuat să împărtășească enoriașii cu aceeași linguriță când BOR recomanda deja ca, din cauza pandemiei, să se folosească ustensile de unică folosință. A repetat slujba de Paște, nemulțumit că de Înviere fusese lockdown. Întrebat dacă nu e îngrijorat că slujbele aglomerate în biserică pe care le ține pot duce la îmbolnăvirea enoriașilor, a răspuns nepăsător: „Lasă, că se fac bine!“. A promovat-o pe Șoșoacă. A încercat să anuleze în instanță interdicția de a face pelerinaj de Sfântul Andrei și, după ce a pierdut, a chemat oamenii să încalce legea, ordonând ca toți preoții și călugării din jurisdicția lui să se prezinte la peștera Sfântului Andrei. Iar exemplele pot continua.

„La Sinod vom avea discuții, pentru că nu se poate să treacă aceste afirmații superficiale care contrazic Sfintele Canoane”

Acum, Teodosie sare la gâtul colegilor din BOR. Într-o intervenție la Radio Dobrogea, prelatul numai că nu l-a afurisit pe IPS Calinic al Argeșului și Muscelului: „Nu îi împărtășesc nicicum opiniile, sunt luate superficial. La Sinod vom avea discuții cu toții, pentru că nu se poate să treacă aceste afirmații superficiale care contrazic Sfintele Canoane, nu pot să fie acceptate de membrii Sfântului Sinod! Imposibil! Botezul rămâne să-l săvârșim după toată regula canonică”.

Prelat cu vederi mai largi și preocupat de enoriașii săi, IPS Calinic a reacționat după drama de la Suceava, unde un preot a înecat în cristelniță un bebeluș de șase săptămâni. Nu e prima tragedie de acest fel, iar în societate a apărut o discuție foarte aprinsă pe tema botezului. Numeroși părinți, dar și preoți, sunt de părere că e momentul să se renunțe la scufundarea completă în apă a copiilor la botez. IPS Calinic le-a trimis preoților din jurisdicția sa o adresă în care le cere să evite complet scufundarea copiilor cu capul sub apă. În același timp, circulara conține și o recomandare pentru preoții mai tineri, să nu mai oficieze botezuri fără să fie asistați de colegii mai experimentați.

Teodosie se situează la polul opus. Se opune cu înverșunare oricărei schimbări de ritual: moartea unor copii la botez nu e un argument suficient de greu pentru a schimba regulile.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

12 COMENTARII

 1. Titularul articolului, este cu mult depasit si vorbeste in necunostinta de cauza. Daca nu are habar de canoanele si slujbele bisericii, mai bn si-ar pierde vremea sa isi caute sponsori pe la gurile de metrou, nu sa atace un ierarh care a respectat dogmele bisericii!

 2. Petre, priveste-te in oglinda si ai sa vezi cine sau ce este mizerabil. Iar a fi crestin si a calca pe mormintele noilor nascuti si nu numai, multumesc , Nu!
  Dar sigur ca la amandoua postarile a scris popa prostul turnator la securitate.

 3. PORCU (șiii/INCLUSIV… după numele-de-familie inițial!) ăsta deee… „POPA-PROSTU'” (și… ESCROCU’!) de aici, de la Constanța, exploatează, în fond, exact… LIPSA-de-REACȚIE (!!!) a autorităților COMPETENTE-și-RESPONSABILE (!), civile (Primării, Poliție-Jandarmerie, Parchete) și, „last but not least”, BISERICEȘTI: dacă a văzut că Sinodul B.O.R…. NU-L SANCȚIONEAZĂ, DELOC (!), atunci… și-a-luat-nasu’-la-purtare și, iată,… SARE-EL-LA-BĂTAIE!!!

  • „Îpsul” ăsta NEMERNIC, Teodosie-„ȘPPAGOVEANU'”, fostul… INFORMATOR-al-Securității-lui-Ceaușescu (sub pseudonimul-conspirativ de „Mache”, probabil ales după numele său inițial: Macedon… PORCU – !!!!! –, ulterior schimbat în M. Petrescu), are… GENĂ-de-CRIMINAL (!): își îmbolnăvește cu seninătate enoriașii de Covid-19 și, acum, susține punerea în pericol a vieții bebelușilor!

   • Șiii…, pentru că observăm că tot aduc „colivarii” (Sic!) argumentul… „canoanelor(bisericești/ortodoxe) ăstora… bizantin-MEDIEVALE (!): până-una-alta…, trăim în Secolul… XXI (!), într-un Stat… LAIC (!!) și, implicit, LEGEA… BATE (TOATE-)”CANOANELE” (!!!), NEpermițând punerea-în-pericol a VIEȚII cuiva (chiar dacă respectiva ființă-umană încă nu are propriul-discenământ și este „la-mâna”/cheremul unor… „părinți”-INCONȘTIENȚI și a… popălăilor-IRESPONSABILI, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!!!

 4. Cred ca securiștii sunteți voi, care ați scris articolul acesta mizerabil și care habar nu aveți de canoanele lăsate bisericii de sfinții apostoli! Vreți sa schimbați după voia voastră ceea ce ne-au lăsat sfinții apostoli și eventual, sa luăm cu toții chipul vostru hâd și putreziciunea morala!

 5. In România și în lume în general se fac milioane de avorturi in fiecare zi, doar la noi de la revoluție încoace s-au ucis vreo douăzeci de milioane de prunci ne-nascuti, o Românie.. dar nu vad pe nimeni sa fie atât de vehement in ceea ce privește dreptul la viață a acestor ființe ale Lui Dumnezeu.

 6. Money, money, money it’s so funny in the rich men’s world. Oare Mache Porcul se razbuna pentru faptul ca a pierdut complexul de la Dorna Arini in favoarea lui Calinic?
  Nu mai au bietii popalai din jurul lui Mache unde sa se intalneasca cu vrajitorul oficial al Kremlinului, cu maestrul in „chaos magic” Alexandr Dugin?

  Banui ca tot cu apararea canoanelor se ocupa crestinii si in cazul violurilor homosexuale, urmate de sinucideri sau internari pe la psihiatrie si musamalizate in spiritul iertarii si intorsului obrazului. E bine, in cativa ani cuvantul crestin a ajuns nume de rusine. Tot inainte cu vrajitorii de la Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here