Lui ÎPS Teodosie nu-i pasă de copiii înecați la botez: „Nicicum nu se schimbă ritualul! O să dau și temeiuri din Sfintele Canoane!”

6
1478

Drama copilului înecat de preot în cristelniță la botez nu l-a impresionat prea tare pe Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Prelatul a proclamat marți seara, la Antena 3, că nu se pune problema schimbării ritualului.

ÎPS Teodosie este cunoscut pentru linia sa dură, conservatoare, și pentru prețul mic pe care-l pune pe enoriași. Anul trecut, în luna mai, după ce chiar Patriarhia recomandase ca împărtășania să se facă folosindu-se ustensile de unică folosință, arhiepiscopul a continuat să împărtăsească enoriașii cu aceeași linguriță. Când i s-a atras atenția că este periculos să facă asta mai ales în timpul epidemiei și că riscă să îmbolnăvească oamenii, ÎPS Teodosie a răspuns: “Se vor vindeca! Nu vor păți nimic!”.

Acum, Teodosie consideră că moartea unor bebeluși în timpul botezului reprezintă un preț acceptabil pentru respectarea unor ritualuri vechi de peste 1.700 de ani.

Invitat la Antena 3, ale cărei studiouri sunt gazde obișnuite pentru conspiraționiști, IPS Teodosie s-a dezlănțuit când a fost întrebat dacă e posibil să se renunțe la scufundarea copilașilor sub apă la botez: “Nicicum nu se schimba ritualul! Pentru că… o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane! Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani! De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi, cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului! Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă! Nu se schimbă nimic!“.

Preotul care a oficiat botezul de duminică, la Suceava, este suspendat din funcție și cercetat penal pentru omor din culpă.

După tragedie, au început să iasă la iveală și alte relatări asemănătoare ale oamenilor pățiți la botez. Unii au reușit să-și salveze copiii de la moarte având prezența de spirit să le acorde imediat primul ajutor.

În acest context, Biserica a avut reacții oscilante. Arhiepiscopia Sucevei a emis un comunicat ambiguu, în care spunea că moartea bebelușului a fost voia lui Dumnezeu și că e bine că micuțul a ajuns în Rai.

Patriarhia de la București a fost mai dură. A cerut urgentarea anchetei. Prin reprezentanții săi, BOR a precizat că botezul se poate face și fără scufundarea de 3 ori în apă a copilului, mai ales dacă preotul nu stăpânește bine tehnica.

Au apărut petiții și discuții asupra oportunității unei schimbări în ritual, astfel încât copiii să fie botezați doar prin udarea lor pe creștet cu apă, fără să se mai practice scufundarea totală cu capul sub apă, în cristelniță.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

 1. Daca era un ritual pagan, sa nu spun satanic, toti participantii ar fi fost acum arestati, pe buna dreptate.
  Asa, bebelusul e in rai, imbecilii de parinti sunt indoliati si popa suspendat si cu blandete cercetat, gura mamii lui de stat de drept.

 2. Copilul a fost omorat. Nu a fost accident, nu s-a bagat el singur in apa, ci a fost inecat de catre preot. Toti cei care sustin contrariul sunt complici la crima. Baietelul, un luptator adevarat nu gloaba ca parintii lui spalati pe creier, supravietuieste unei nasteri premature, se lupta sa traiasca ca sa fie omorat in biserica!!!! Acest obicei criminal al BOR ar fi trebuit oprit de sute de ani, de la primul copil caruia i-a cauzat probleme. Dispretul BOR si al societatii romanesti fata de viata aproapelui nu are nimic de a face cu Iisus care ne-a dat numele de crestini, ci cu dracul!

 3. Sinodul al VI-lea de la Nicea a stabilit niste reguli legate de icoane, dar si despre botez! Cristelnitza nu exista!!! a fost adusa de ortodoxia rusa mult mai tirziu! Teodosie se pare cu cunoaste nici istoria religiei
  Erau suficiente citeva picaturi de apa sfintita( sau din Iordan)…simplu, elegant…
  Sint arheolog, nu teolog, dar cunosc mule din religii.
  Lipsa de empatie a lui Teodosie dovedeste ca pe el nu/l intereseaza copiii lui Dumnezeu si doar propriul interes

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here