Nicușor Dan taie banii pentru noi statui în București: „Îi redirecționăm către termoficare, combaterea poluării și transport”

1
1068
Nicușor Dan spune că 10 luni s-a luptat să stabilizeze instituția Primăriei, lăsată de Firea cu 3 miliarde datorii urgente și cu doar 3 milioane de lei în conturi

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a anunțat joi seara că a decis ca în 2021 să taie tot bugetul pentru realizarea de noi statui, banii urmând a fi redirecționați către repararea sistemului de termoficare, combaterea poluării și dezvoltarea transportului.

Este o schimbare de 180 de grade față de orientarea administrației Firea, care procedase exact pe dos: a neglijat reparațiile sistemului de încălzire și combaterea poluării pentru a pompa sume de sute de milioane de lei în festivaluri, concerte, târguri, luminițe și statui. Consecința e simțită direct de bucureșteni în această iarnă, când oamenii au îndurat frig în apartamente pentru că rețeaua de conducte, lăsată neîntreținută, e copleșită de avarii.

Decizia lui Nicușor Dan a fost făcută publică de acesta și pe contul său de Facebook, printre cei care i-au dat “like”numărându-se și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Primarul Bucureștiului a mai anunțat și că a trimis Corpul de Control să verifice escrocheriile făcute în ultimii ani la realizarea statuilor din oraș. Nicușor Dan se referă la un caz anchetat acum de Poliție, în care sculptorul Ioan Bolborea a băgat alamă în loc de bronz în mai multe statui, inclusiv în cea a “Lupoaicei″ și în ansamblul statuar “Căruța cu Paiațe” din fața Teatrului Național. Statuile s-au degradat, s-au oxidat, iar “Lupoaicei” i s-a rupt chiar coada.

În total, Poliția a identificat 11 opere în care s-a băgat alamă în loc de bronz, prejudiciul fiind de 18 milioane de lei!

Interesant este că, deși Administrația Monumentelor a descoperit escrocheria în 2019, Gabriela Firea a tăcut, neluând nicio măsură pentru a recupera prejudiciul.

Nicușor Dan se confruntă, la construirea bugetului, cu obiceiul funcționarilor rămași moștenire de la Firea de a propune cheltuieli masive pe tot felul de lucruri exotice sau nefolositoare, în condițiile în care s-a anunțat deja că după fosta primăriță rămân datorii de 2,5 miliarde de lei. Noul edil spune că i s-au propus cheltuieli de 3 ori mai mari decât veniturile din acest an.

Anunțul lui Nicușor Dan despre situația banilor pentru statui

″Am cerut Corpului de Control să verifice fraudele semnalate de Poliția Capitalei în legătură cu mai multe monumente realizate în anii trecuți în București. Cei responsabili vor fi identificați și sancționați, iar informațiile strânse vor fi trimise mai departe poliției, pentru eventuale inculpări.

Anunț în același timp că Primăria Capitalei sistează pentru acest an orice finanțare pentru noi statui în București. Redirecționăm banii pentru investițiile prioritare, neglijate de precedenta administrație – în modernizarea sistemului de termoficare, în combaterea poluării, în dezvoltarea infrastructurii de transport.″

În urmă cu o săptămână, Poliția făcuse percheziții și deschisese dosar penal pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave în cazul statuilor făcute de sculptorul Ioan Bolborea.

Comunicatul emis de Poliție săptămâna trecută

„Ieri, 12.02.2021, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus in aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară intr-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune in formă continuată care a produs consecințe deosebit de grave (11 acte materiale).
În fapt , din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18. 000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte.
Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie printre care o statuetă ce reprezinta „Lupa Capitolina” (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate in vederea expertizării, precum si mai multe înscrisuri și sume de bani în lei și euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Bărbatul a fost condus la audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale.
Cercetările sunt continuate de polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, care a produs consecințe deosebit de grave.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. FOARTE-BINE face Nicușor Dan!
    (Multe) FELICITĂRI!!!!!

    Și sperăm să reușească și să le IMPUTE lu’ Firea și Oprescu… banii-ARUNCAȚI (!!!) pe PORCĂRII, KITSCH-uri ORDINARE pe care-au RISIPIT (o fi fost și cevaaa… „PARANDĂRĂT”?!!!) sume-IMENSE din banul-PUBLIC, în timp ce au lăsat Capitala-României (!) șă se… dărâme, efectiv, și deasupra și sub pământ (vezi conductele-șvaițer de apă-potabilă, agent-termic sau gaz)!!!!!!

    SUCCES!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here