INTERVIU. Ioana Constantin: ”100%, Traian Băsescu intră în cursa pentru București dacă negocierile eșuează”

12
3636

PMP e un partid mic, dar contează. Are dezavantajul de a candida pe ceea ce se cheamă ”Dreapta” eșichierului politic, acolo unde se mai regăsesc în competiție ”greuceanul” PNL și al doilea mare competitor, USR-PLUS. Dar PMP, deși este al treilea partid ca mărime (potrivit scorului în ultimele alegeri europarlamentare) pe zona anti-PSD, are totuși un mare atu: ”locomotiva” Traian Băsescu.

Fostul președinte al României și actual europarlamentar în grupul PPE știe multă politică, a văzut multe, a gestionat și bune, și rele, s-a mișcat abil printre felurite grupuri de interese fără a-și pierde busola proprie și, în plus, arată că vrea să mai aibă încă un cuvânt de spus. Mai nou, nu exclude o candidatură la Primăria Capitalei, acolo unde a lăsat neterminat al doilea său mandat pentru a prelua funcția de președinte al României.

Ioana Constantin conduce campania PMP la nivel național. Ca și Eugen Tomac, și ea este un nou pariu pe care Traian Băsescu îl face pe tineri, de astă-dată la PMP, așa cum a făcut cu foarte mulți dintre liderii fostelor PD și PDL.

Cândva, într-un platou TV, Ioana Constantin îmi mărturisea un lucru emoționant:”Am urât mereu PSD, pentru că acest partid mi-a răpit multi timp părinții de lângă mine. Ca multe milioane de români, și ei au fost obligați să plece la muncă în Diaspora din cauza nenorocirii din țară. Nu pot să iert acest partid!”.

Ioana Constantin este un câștig pentru politica românească. Formată pe baricadele politice ale spiritului Monicăi Macovei, ea și-a păstrat onestitatea și stilul combativ, calități care folosesc acum PMP-ului. Putem adăuga aici decența publică, acuratețea detaliilor și implicarea în bătălia pentru mai binele cetății. Un interviu cu Ioana Constantin nu e o corvoadă, este oricând o plăcere.

Reporter: Ce se întâmplă cu alianța din jurul lui Nicușor Dan?

Ioana Constantin

Ioana Constantin: Acum multe luni, Eugen Tomac, președintele PMP, dar și președintele Traian Băsescu au venit și-au spus: „Uitați, ne trebuie un candidat care să unească toate partidele din București alături de el și să meargă împotriva administrației Firea-PSD”.

Lucrurile păreau atunci că se îndreaptă spre o alianță a partidelor anti-PSD… Eu le zic anti-PSD, pentru că e greu să le spui „de dreapta” atâta timp cât USR nu poate fi încadrat „la dreapta”, dar nici ei nu se revendică „de dreapta”.

Pe măsură ce lucrurile au evoluat, USR a început să pună tot felul de condiții cu privire la candidați. Ei le numesc de integritate, eu le numesc de ipocrizie, pentru că nu poți în Parlamentul României, tu, USR, să votezi cu socrul lui Ponta pentru Curtea de Conturi, dar îmi ții mie prelegeri despre candidații pe care-i am la București sau în țară.

Ei bine, USR-PLUS s-a opus categoric participării PMP la această alianță din București, cu toate că PMP e partidul care a deschis discuțiile despre susținerea lui Nicușor Dan. Eugen Tomac îl cunoaște pe Nicușor Dan de 20 de ani. Nicușor a fost omul cu care, în toată această perioadă, Eugen Tomac a discutat cel mai mult.

Reporter: Va intra Traian Băsescu în cursa de la București?

Ioana Constantin: Niciodată PMP nu a fost la aceeași masă a negocierilor cu PNL și USR-PLUS. Aseară au fost niște negocieri și a fost intoxicată toată zona publică spunându-se că și PMP participă acolo.

PMP nu a fost invitat la aceste negocieri, noi nu am participat ieri la acest negocieri, e foarte multă ipocrizie în jurul alianței de la București. Nu au acceptat dialogul, nu ne vor în această alianță, nu ne este clar nici dacă va fi până la urmă o alianță între PNL și USR-PLUS.

PMP este un partid care, anul trecut, la două runde de alegeri, a luat în București în jur de 10%. Pentru noi nu e dificil să venim în această cursă și să ne punem propriii candidați, de la președintele Traian Băsescu până la noi, ceilalți, care putem candida la sectoare. Noi am vrut realmente să facem o coaliție la București. Nici PNL-ul nu e foarte deranjat, dar eu cred că la USR e frica de Nicușor Dan. Pentru că dacă Nicușor Dan ar câștiga Primăria Capitalei, poate și-ar revendica partidul.

Sută la sută, Traian Băsescu intră în cursa pentru București dacă frontul ne-PSD nu finalizează cu bine negocierile privind o alianță în București. Președintele Băsescu a spus și public, dar ne-a spus și nouă, că are această disponibilitate de a intra în bătălia pentru Primăria Capitalei. Până la urmă, are un al doilea mandat pe care nu l-a terminat și are această disponibilitate, chiar dacă acum este europarlamentar. Și eu cred că România are un avantaj foarte mare că Traian Băsescu este acolo, cred că în ceea ce privește politica externă la nivelul Uniunii Europene, România este foarte bine reprezentată.

Deci, președintele are această deschidere și eu vă spun: el va intra în cursa pentru Primăria Capitalei dacă aceste negocieri, dacă această alianță a lor ne va lăsa pe-afară.

Reporter: Ar putea fostul președinte să joace o carte mare în alegeri?

Ioana Constantin: Eugen Tomac are un parteneriat foarte bun cu premierul Orban, cu PNL-ul, pentră că, mă rog, cu USR-ul nu s-a putut discuta… Eugen Tomac a fost foarte corect, noi am fost foarte corecți în acest demers. Am venit alături de Nicușor Dan de la bun început. Și acum să vii să ne spui: «Voi nu trebuie să vă puneți candidați!». Asta este o prostie. Este ca și când ai încerca să îndepărtezi un competitor politic din piață. Suntem un partid de 10% pe București și în termenii ăștia trebuie tratate lucrurile.

Deci, președintele Băsescu are toată disponibilitatea să candideze. Toate calculele noastre spun că ar câștiga într-o competiție așa cum arată ea acum. Este, fără îndoială, cel mai bine pregătit, știe unde a lăsat Capitala, știe unde sunt problemele. Orice apare, de la RADET la alte chestiuni, știe exact unde a lăsat lucrurile în București când era primar, ce e astăzi și ce ar trebui făcut. Eu nu am nicio îndoială că, într-o dezbatere cu doamna Firea, Traian Băsescu ar face un adevărat spectacol.

Noi nu am vrut să punem presiune în vreun fel. Noi am vrut o alianță. Și nu am înțeles modul ipocrit în care a fost tratată această alianță, pentru că poți înțelege jocul politic, dar cei de la USR și PLUS nu sunt capabili de jocuri politice. Ei sunt doar ipocriți, au probleme în interior. O dau la o parte și pe Ana Ciceală la Sectorul 3, și tot așa…

Vin și ne spun nouă nu știu ce criterii de integritate, dar despre ce vorbim când ei au un băiat, pus pe lista de la Consiliul General, fost membru PSD Diaspora?! Despre ce integritate vii să-mi povestești?! Au colegi consilieri locali la Sectorul 1 care s-au dus la PSD, au oameni care au votat în Parlamentul României cu socrul lui Ponta… Era cât pe ce ca domnul Barna să semneze o scrisoare cu domnul Ciolacu și Pro România împotriva Guvernului, să vină Guvernul la apel în fața unei comisii. Și a declarat public domnul Barna că nu a semnat scrisoarea pentru că a văzut că Eugen Tomac nu a semnat.

Deci, aceste comisii de etică în care vor să se erijeze cei de la USR-PLUS sunt o prostie, pentru că la finalul zilei vor câștiga toți primarii PSD. Absolut toți!

Reporter: Are USR un plan, profită el de slăbiciunile altora?

Ioana Constantin: Cei de la USR-PLUS sunt slabi, nu se pot ei folosi de slăbiciunile altora. Domnul Barna și echipa sa au următoarea problemă: dacă Nicușor Dan câștigă Primăria Bucureștiului, e posibil ca măcar la USR București să pornească, așa, o nouă mișcare care să spună: „Domnule, să vină Nicușor Dan înapoi, că uite, cu el câștigăm, cu Dan Barna nu ne-am dus la o victorie”. Pentru că am văzut și rezultatul la prezidențiale.

Deci, ei au o problemă de răfuială internă, pe care vor să o rezolve cu mâna celorlalte partide la București. Ei sabotează candidatura lui Nicușor Dan. Nu e neapărat o strategie, e destul de infantil, dar ei au rămas în logica asta a războiului cu Nicușor Dan. La fel cum Pro România și PSD se ceartă cine va candida în 2024 la Președinția României. Lui Ciolacu îi e frică de Firea, Ponta n-o vrea pe Firea în competiție… N-au nicio treabă cu Bucureștiul oamenii ăștia. Ei au probleme interne, răfuieli, teama lor să nu vină Nicușor Dan să le ia partidul înapoi.

Mă uitam la Sectorul 3; ei spun: „Mai bine să câștige Negoiță decât să vină Mihai Neamțu”, de exemplu. O prostie! Adică pui niște condiții, criterii care n-au nicio logică. La Sectorul 6, PMP îl are pe Ștefan Florescu. Putem discuta că are un limbaj mai colorat, dar e un om de administrație care a făcut o opoziție dură, dură la Mutu și PSD. Și ei vin să spună că trebuie să ne mai gândim, că nu știu ce criterii…

Eu văd că mai degrabă ei nu-și doresc alianța asta. E ca la povestea cu două tururi de scrutin, și aici inclus și PNL. Toți au spus că vor două tururi de scrutin, în realitate nu și-au dorit două tururi de scrutin. Așa e și cu alianța la București.

Interviul integral, în înregistrarea video de mai jos

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

12 COMENTARII

 1. Are dreptate Ioana Constantin, e vizibil pentru oricine, chiar dacă nu e implicat în politică, faptul că PMP e singurul partid care își dorește cu adevărat să ne scape de PSD, prin fapte nu doar la nivel declarativ.

  • Sigur ca da…

   „În urma alegerilor locale din 2016 PMP a încheiat protocoale de colaborare cu PSD în județele Constanța, Maramureș, Prahova și Timiș.

   În perioada iulie 2016 — 2018, Mișcarea Populară a încercat o fuziune cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) [a generalului „izmană”], dar fără succes.”

 2. Nu sint Bucurestean si ma felicit pentru asta. Niciodata nu am avut incredere in partidele non/sistem( Usr-Plus). Refuzul lui barna si orban de a coopta PMP este o prostie! Este de neinteles pentru mine. Politica, macar in Bucuresti, ar trebui analizata serios! Or Orban si barna se poarta de parca ar fi candidati la Ciorogirla(i/mi cer iertare fata de locuitorii de acolo…ei sint mai isteti!)

  • Merge cu ce stie el cel mai bine:cu santajul!Si toate astea doar provizoriu,pentru cateva procente,cat sa poata face troc cu voturi in consiliul primariilor de sector si la capitala,cum a facut si astia 4 ani!MIZERIE SECURISTA,NUMELE TAU E PETROV😈

 3. Basescu daca face aceasta prostie, amic la catarama cu pandele o va ajuta pe firea sa castige din nou cum a ajutat-o si in 2016 cand turcescu a furat 7% din voturile lui Nicusor Dan! Mafia imobiliara bucuresteano-ilfoveana sa traiasca si elena udrea sa fie libera, asta este singura „politica” a lui Basescu. Incredibil este ca tineri ca aceasta fatuca care pare mai dezghetata pentru ca tomac este un tolomac pun inca botul la aburelile lui basescu-petrov!

 4. Cand vezi ca ti-ai atins limita cresterii si nu poti mai mult este convenabil sa te atarni, sa te dai lovit si sa ameninti.
  Zece procente sunt discutabile, chiar Base spunea ca nimeni nu-i stapanul voturilor.

 5. Ionica cea buna la toate pentru basecu ,dar mai ales pentru tomac-sluga nr.1 a sa,vorbeste sus ,de pe saltea😉 pur si simplu de SANTAJ ORDINAR!Tipic pentru slugile sistemului securist comunist!Doar ca sa obtina cateva procente in plus,iar apoi sa le dea cui ofera mai mult-asa a facut tomacul si dupa 2016,si-a oferit voturile lui firea,consilierii sai au facut alianta 4 ani impotriva PNL si USR!

 6. Basescu ar trebui sa se retraga, asa ar face un om cu buna-cuviinta, si el si Turcescu legaturi cu securitatea, dar emit pretentii si ameninta. Sincera sa fiu, acest partid, PMP, de mult prea multe ori a votat alaturi de psd si acolitii mizeriile de modificari la legile justitiei, iar discursul anti-justitie al lui Basescu din ultimii ani e absolut dezgustator.

  • @gabriela :
   Nu cred ca Turcescu a avut legaturi cu securitatea.
   Oprea i-a acordat un grad, fara sa-i ceara sa faca ceva in schimb.
   Astazi, nu are absolut nicio importanta daca un ziarist este ofiter acoperit al unui serviciu secret.
   Daca vreun serviciu secret actioneaza impotriva intereselor statului, atunci existenta acelui serviciu secret este problema, nu daca are ofiteri acoperiti in presa.
   Serviciile secrete de astazi nu omoara pe nimeni, nu aresteaza pe nimeni, nu ii dau afara din serviciu pe cei care se opun conducerii de partid si de stat, nu santajeaza pe nimeni.
   Serviciile secrete de astazi culeg informatii despre persoane sau grupuri de persoane care pregatesc lovituri de stat, care vind sau consuma droguri, care fac trafic persoane, de arme, de narcotice, care comit acte de coruptie, trafic de influenta, spalare de bani etc, eventual ii descopera pe spionii straini din tara.
   Chiar daca Turcescu a fost ofiter acoperit, nu putea fi pus decit sa culeaga informatii pe aceste subiecte. Nu a facut niciun rau colegilor, nu i-a mintit cu nimic, nu i-a turnat (nu avea ce sa toarne, nu avea cui sa toarne, pentru ca astazi parerile si simpatiile politice, pot fi spuse liber, fara pericolul de a fi pedepsit in vreun fel), nu s-a folosit cu nimic de calitatea de ofiter.
   Cine poate fi deranjat astazi de un ofiter acoperit al serviciilor secrete ?
   Doar hotii, coruptii, infractorii, cei care comit acte de coruptie la nivel inalt, cei care pregatesc lovituri de stat sau fraudarea alegerilor si sunt protejati de catre procurori si judecatori corupti.
   Turcescu, in emisiunile sale, nu a prezentat documente false, nu a incercat sa manipuleze opinia publica, nu a intoxicat telespectatorii cu minciuni, calomnii si dezinformari.
   Daca serviciile secrete i-au pus la dispozitie anumite informatii, privind acte de coruptie, pe care sefii serviciilor sau procurorii corupti incercau sa le ascunda, Turcescu a procedat foarte corect daca le-a facut publice.
   De condamnat sunt likelele de la Latrinele lui Felix si Guita pentru ca prezinta doar minciuni, calomnii, dezinformari si intoxicari, aflindu-se in solda unor infractori, care au devalizat tara.
   De condamnat este si CNA-ul pentru ca nu a inchis aceste televiziuni si nu a amendat cu milioane de euro, pe cei care se prostitueaza la aceste posturi.
   De condamnat este si CSAT-ul pentru ca nu a sesizat ca emisiunile de la Latrinele lui Felix, SOV, Guita si DDD reprezinta un mare pericol pentru siguranta nationala, inlesnind sa ajunga la putere cele mai corupte, cele mai murdare, cele mai toxice, cele mai abjecte forte politice, permitind ca cei mai mari corupti si infractori, care au devalizat tara, sa poata scapa de puscarie si sa poata ajunge, ei sau cozile lor de topor, in parlament, de unde sa voteze dezincriminarea faptelor de coruptie, traficul de influenta, spalarea de bani, fraudarea alegerilor, sa voteze amnistierea hotilor, sa voteze desfiintarea organismelor statului de autoaparare impotriva coruptiei (DNA, ANI, CCR), sau popularea acestor institutii cu persoane corupte si incompetente, aflate in solda mafiei, asa cum este cazul CNA si Avocatul Poporului.

 7. Mizeriile le voteaza impreuna ca ala e interesul lor acolo , altfel nu trece mizeria oricum , serviciile secrete doar ii batjocoresc si mai rau pe oameni , comit chiar si omoruri ca sunt si mai prosti decat comunistii , bai buci daca nu stii sa analizezi nici problema demografica pe care au facut-o esti un cretin fara sperante cu creierii infectati al statului de cacat din tara asta , astia de azi sunt criminali si mai mari decat au fost aia si sunt platiti de teroristi satanisti cu functii politice , sunt invatati sa faca si rau la bietii oameni .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.