402 bolnavi Covid în stare critică la terapie intensivă! Jumătate dintre ei vor muri în următoarele zile. România contorizează joi 1.356 de noi infectări

0
1184

Situația epidemiologică se deteriorează constant în România și nimic nu prevestește, acum, măcar o stagnare, dacă nu intrarea pe o curbă descendentă. Joi, 30 iulie 2020, se înregistrează cel mai dur bilanț de la începutul pandemiei de coronavirus: 1.356 de noi cazuri de infectare cu coronavirus din 23.346 de teste. Și mai grav este că 402 pacienți sunt internați în stare gravă sau critică la terapie intensivă. În ultimele 24 de ore, 35 de oameni au decedat din cauza bolii.

În timp ce, potrivit unui sondaj abia dat publicității, o treime dintre români încă se mai întreabă dacă există sau nu virusul, țara se îndreaptă cu viteză către catastrofa sanitară evitată astă-primăvară.

Presiune uriașă pe câteva orașe, unde numărul bolnavilor în stare gravă depășește capacitatea secțiilor de terapie intensivă

Cei 402 pacienți bolnavi de Covid-19 ajunși la ATI pentru că nu mai pot respira singuri sunt un record absolut pentru România. Asta înseamnă că sunt ocupate deja 30% din toate paturile de terapie intensivă pregătite să primească pacienți bolnavi de Covid în toată țara (1.356 de astfel de paturi ATI, la nivel național).
Marea problemă este însă că bolnavii nu sunt distribuiți uniform, ca să se poată spune că situația nu e încă așa gravă. Presiunea uriașă este pe București, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Vâlcea, Galați, Iași.

“Nu vă luați după toți proștii de pe Facebook sau de la televizor, care vorbesc să se afle în treabă. Situația e foarte gravă. Suntem copleșiți, e plin de bolnavi de coronavirus în spitale!”, avertiza marți un cadru medical de la un spital Covid din București, în dialog cu reporterul Ziaristii.com.

O pacientă intubată, care nu mai avea loc la ATI în unitățile din București a fost dusă, dealtfel, vinerea trecută cu elicopterul la Craiova.

Statistic, aproximativ 50% dintre pacienții ajunși la terapie intensivă decedează. Problemele din sistemul sanitar românesc pot mări acest procentaj

O problemă și mai mare decât numărul paturilor pentru pacienți bolnavi de Covid-19 o reprezintă absența personalului specializat. Ministerul pregătește normative care să permită detașarea obligatorie a unor cadre medicale din zonele mai puțin afectate în cele aflate sub presiune, în condițiile în care până acum prea puțini medici și asistenți s-au oferit voluntar să fie detașați.

Dincolo de toate aceste probleme care nu fac decât să agraveze situația, statistica la nivel mondial, după 4 luni de pandemie, spune că aproximativ 50% dintre bolnavii de coronavirus ajunși la ATI nu reușesc să treacă peste momentele critice.

Cum România are joi, 30 iulie, un număr de 402 bolnavi la terapie intensivă, asta înseamnă că aproximativ 200 vor deceda în următoarele 7-10 zile.

Până acum, România a înregistrat 49.591 de cazuri de coronavirus, dintre care 26.609 oameni s-au vindecat, iar 2.304 au decedat.

20.678 de persoane sunt bolnave chiar în această clipă, din care internate sunt doar 7.265 (402 în stare gravă, la ATI). Alți 4.005 de bolnavi, care au simptome ușoare sau sunt asimptomatici, au fost externați după 10 zile de spitalizare și continuă tratamentul acasă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.