luni, februarie 26, 2024
AcasăSportINTERVIU. Antrenorul lui Klaus Iohannis: "PSD l-a pus pe Țiriac președinte la...

INTERVIU. Antrenorul lui Klaus Iohannis: „PSD l-a pus pe Țiriac președinte la Federația Română de Tenis!”

-

Într-un interviu-fluviu acordat site-ului Ziaristii.com, sibianul Marius Vecerdea declară că miliardarul român, contracandidatul său la alegerile din vara anului trecut, a fost sprijinit puternic de toate cluburile sportive de stat înregimentate la Ministerul Educației, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și Ministerul Tineretului și Sportului, în plină guvernare PSD.

La data de 19 iunie 2019, Ion Țiriac (80 de ani) a fost ales președinte al Federației Române de Tenis, cu 32 de voturi obținute la Adunarea Generală Extraordinară. Principalul său contracandidat, Marius Vecerdea (45 de ani), cunoscut drept antrenorul președintelui Klaus Iohannis, a adunat doar 11 voturi. Ceilalți trei candidați n-au contat: Ion Tupa – 3 voturi, Liviu Ursuleanu – 0, Răzvan Itu – 0.

Imediat după scrutin, Vecerdea, care e și proprietarul unei baze sportive de tenis din Sibiu (Palmira), l-a chemat în instanță pe Țiriac, acuzându-l că a recurs la metode incorecte și la influențe politice din partea PSD pentru a se înscăuna la Federația Română de Tenis (FRT).

Drept urmare, o lună mai târziu, fostul șef al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) s-a prezentat în fața judecătorilor de la Tribunalul București. „Credeți că mă interesează pe mine cineva din Congo?”, l-a luat Țiriac peste picior pe Vecerdea.

- Advertisement -

Mizeriile agentului „Titi Ionescu”

La rândul său, George Cosac, fostul președinte al FRT (devenit vicepreședinte), a depus plângere la DNA, în care susține că Vecerdea a mituit un judecător, că din cauza proceselor sale intentate federației de tenis s-au pierdut 4 milioane de euro de la bugetul de stat, bani care trebuiau primiți ca sursă de finanțare.

Unul dintre motivele pentru care Ion Țiriac s-a înscăunat la FRT l-a constituit tocmai salvarea instituției de la dezastru. Cu atât mai mult cu cât federația de tenis n-a mai primit un leu în cont din 2018, în urma problemelor avute în justiție. În tot acest timp, Țiriac a achitat toate cheltuielile personalului din FRT: de la salariile lunare până la cele de infrastructură, inclusiv plata electricității.

La finalul lunii trecute, Ziaristii.com, citând Sport-Zone.ro, a prezentat documente conform cărora Țiriac a luat ilegal 340.000 de dolari de la Guvern, mințind că Simona Halep are nevoie de puncte pentru calificarea la Olimpiadă. În fapt, el a tras sfori, alături de alți conducători ai sportului românesc și de înalți oficiali din Guvernul Dăncilă, pentru a cumpăra cu bani publici licența turneului privat de tenis feminin Bucharest Open 2019. A fost depusă și o plângere penală la DNA în acest sens.

- Advertisement -

În regimul comunist, Țiriac a fost unul dintre colaboratorii dovediți ai Securității. A dat note informative timp de trei ani (1963-1966), sub numele de cod „Titi Ionescu”.

El a furnizat informații despre sportivi și delegați străini ce veneau în Republica Populară Română și erau considerați suspecți. Printre ei: Abe Segal și Gordon Forbes, rivalii săi din Africa de Sud, veniți în România pentru meciul de Cupa Davis din 1963.

„S-a băgat la federație ca să-i salveze pe hoții de-acolo”

Reporter: Domnule Vecerdea, cine e președintele Federației Române de Tenis?

Marius Vecerdea: Greu de zis. Este un videoclip al conferinței din decembrie, de anul trecut, organizată de cei de la Antena 3, unde el (Ion Țiriac – n.red.) anunță că se retrage din federație. Că așa a promis.

– De ce să te retragi brusc, după doar câteva luni de când te-ai bătut să câștigi alegerile?

El s-a băgat ca să-i salveze pe hoții de-acolo. De asta s-a băgat. Ăștia n-au mai avut soluții, eu am câștigat în instanțe proces după proces și ei l-au adus astfel pe Țiriac. A venit și a dat cu tăvălugul pe-acolo, fără să respecte vreo lege.

– Hoții fiind cine?

Păi, cam toate conducerile de până acum. Modul în care au condus federația asta timp de 20 de ani e strigător la cer. Nu au avut nicio legătură cu legea. Și eu tocmai asta le-am demonstrat. Nu există precedent pentru ce s-a întâmplat acum în Justiție. În sensul că eu am anulat 6 Adunări Generale. În toată Europa, nu există federație sau asociație ale cărei hotărâri din Adunarea Generală, organul suprem de conducere, să fie anulate în instanțe.

Ion Țiriac

„Stroe e cel mai mare PSD-ist ordinar. Are niște blaturi cu PSD-ul. Ministerul ăla e condus în continuare de PSD. Au schimbat doar sacoșele!”

– De ce le-ați anulat?

Buba mare pleacă de la ministerul ăla de resort. Aia e problema.

– Acum, că au venit liberalii, nu se rezolvă ceva?

Ăsta e cel mai mare PSD-ist ordinar. N-am cum să-i spun altceva. Am câteva postări foarte urâte la adresa lui.

– Vorbiți de Ionuț Stroe, ministrul Sportului?

Stroe, da. Are niște blaturi cu PSD-ul… Este incredibil. Ministerul ăla este condus în continuare de PSD. Au schimbat doar sacoșele!

– În ce constau blaturile dintre Stroe și PSD-iști?

Lor le convine să mențină sistemul așa cum e. Adică, aceste finanțări ale federației făcute fără niciun fel de document justificativ în spate. Deconturile nu sunt depuse la minister. Curtea de Conturi nu merge să verifice federațiile, inclusiv pe cea de tenis, sub nicio formă.

„Lui Țiriac îi e frică să semneze vreo hârtie. Îl țin în șah în instanță”

– Din păcate, în privința Federației Române de Tenis, falsurile și hoțiile au predominat și în urmă cu mai bine de 10 ani. De pildă, în 2008, Ilie Năstase și-a dat demisia din funcția de președinte după ce Dumitru Hărădău, director la acea vreme, a umflat devizul de la Cupa Davis, desfășurată la Sibiu, cu 110.000 de euro.

Normal. La Cluj, de exemplu, nu se știe absolut nimic. Câți bani s-au luat din bilete, din lojă.

– Vorbiți de meciurile din Fed Cup?

Da. De toate meciurile. Sunt extrem de profitabile. Și legea îți spune că îți trebuie avizul ministerului și că trebuie să depui un raport.

– Anul trecut, în vară, Ion Țiriac a fost ales președinte. Dar pe site-ul oficial al instituției figurează numele lui George Cosac! Cum vă explicați?

Da. Pentru că lui îi e frică să semneze vreo hârtie. Eu îl țin în șah în instanță. Avem iarăși termen în 18 martie. Speră să obțină așa-zisa înscriere în registru, ca să fie oficial recunoscut. Am atacat avizul Ministerului Tineretului și Sportului. E un dosar de peste 600 de pagini.

„La Clubul Sportiv Școlar Sibiu sunt trei antrenori de tenis care iau bani de 35 de ani, dinainte de Revoluție. Doi dintre ei nu au niciun sportiv legitimat. Unul nu au! De 30 de ani, zero!”

– Despre blatul cu PSD, de care vorbeați, a fost înștiințat premierul Ludovic Orban?

Pot să vă spun doar că am fost și am vorbit cu acest ministru Stroe. Pur și simplu, mă minte non stop: că face, că drege. Am făcut memorii la toate cele patru ministere care au structuri sportive și care cheltuiesc din banii publici pentru sport. Este o mare minciună când ei spun că nu se alocă sportului decât zero virgulă nu știu cât la sută. E o mare minciună. Ei se referă numai la Ministerul Sportului. În schimb, se duc o grămadă de bani la Ministerul Apărării Naționale, prin Steaua, la Ministerul Internelor, prin Dinamo, Ministerul Educației, foarte mulți bani pe sport, prin cluburi sportive școlare, cluburi sportive universitare, licee cu program sportiv. Ei se plâng toți că au bani puțini. E adevărat. Dar sunt cluburi multe. Exemplu. La Clubul Sportiv Școlar Sibiu sunt trei antrenori de tenis care iau bani de 35 de ani, dinainte de Revoluție. Doi dintre ei nu au niciun sportiv legitimat. Unul nu au! De 30 de ani, zero!

– Cosac servește la dublu în față, iar Țiriac îi indică ceea ce trebuie să facă din spatele terenului?

Cam așa funcționează. Este plângerea aia penală. Am văzut că e preluată, a fost și pe Ziaristii.com. Foarte bine ați făcut.

„Ministerul Educației conduce Federația Română de Tenis. E Steaua, Dinamo, iarăși controlate de stat, de ministere, de MAI, de Carmen Dan”

– Cine l-a votat pe Țiriac? Cine v-a votat pe dumneavoastră la alegerile de anul trecut?

Se face în sfârșit lumină. M-am luptat patru ani de zile să anulez toate cluburile de apartament. Erau 350 de cluburi care veneau. N-aveai nicio șansă. Le mânuiau cum voiau ei. Nicio șansă. Și-atunci le-am zis: „În baza cărui registru funcționați?”. Și când m-am dus la registrul tribunalului, ei au rămas tot cu ăia de la început: cu 54. (La Adunarea Generală de Alegeri au avut drept de vot cei 54 de membri asociați. Mai precis, membrii semnatari ai Actului Constitutiv al Federației Române de Tenis, iar pentru întrunirea cvorumului este nevoie de prezența a 36 dintre aceștia). S-au supărat și au zis: „Na, hai să-l călcăm pe ăsta!”. Din ăia 54… sunt 30 de cluburi de stat. Și ce-au făcut? Pur și simplu, s-au dus direct pe ministere, care erau conduse de PSD. Au dat directivă prin secretarul de stat de la Ministerul Educației, Lixandru, care are 18 din 54. Deci, Ministerul Educației conduce Federația Română de Tenis. Punct. 18! Din 54, rămân vreo 46, fiindcă altele nu mai au sedii. 18 din 46 sunt de la Ministerul Educației. Sunt Steaua, Dinamo, iarăși controlate de stat, de ministere, de MAI, de Carmen Dan. Cosac – președinte la Dinamo. Steaua și 10 – asta este culmea culmilor – 10 cluburi sunt subordonate și aparțin chiar de Ministerul Sportului. Adică, n-ai nicio șansă.

– De asta ați declarat că Țiriac a fost numit politic la FRT?

Corect.

– Cine i-a înlesnit această funcție, în mod direct, prin cluburi?

Acest secretar de stat din Ministerul Educației (Florian Lixandru – n.red.) a fost foarte implicat și a trimis directive către toate Inspectoratele Școlare din țară. Steaua și Dinamo, la sânge. Nu s-a pus problema. Au câte un club sportiv școlar.

„De când sunt în proces cu Țiriac, mafia din Justiție a început să mă lucreze rău de tot”

– Pe Lixandru l-ați dat și în judecată. Care e stadiul procesului?

Următorul termen este în data de 18 martie. Pentru fiecare Adunare Generală se deschideau întotdeauna două procese. Unul în care ei încercau să înscrie modificările din hotărârea Adunării Generale și un alt proces în care eu atacam și ceream anularea acesteia. Acum s-a întâmplat la fel. Dar eu am cerut și suspendarea, și anularea. Am cerut să fie în aceeași acțiune, dar judecătorii le-au împărțit. De când sunt în proces cu el (Țiriac – n. red.), mafia din justiție a început să mă lucreze rău de tot.

– La rându-i, Țiriac contestă la Curtea Constituțională conflictul din instanță cu dumneavoastră prin clubul de tenis Palmira din Sibiu.

Marți a depus în instanță contestația. Pe scurt, eu am demonstrat că au încălcat statutul federației, acte constitutive, lege, le-am anulat hotărâri de Adunări Generale. Ei au venit și au zis: „Lasă că-l facem pe ăsta și zicem că modificarea conducerii nu reprezintă modificare de act constitutiv. Ca atare, nu avem nevoie de avizul ministerului”. Le era frică de mine, fiind PSD – ei, nu eu! -, să emită acel aviz. Au venit cu o sentință a Înaltei Curți dintre Mititelu (Adrian Mititelu, patron Universitatea Craiova – n. red.) și FRF, cu aceiași avocați de la Casa de Avocatură Țuca&Zbârcea, care apără și FRF-ul, și FRT-ul. I-am dovedit până la urmă, deși în prima instanță am pierdut. Am câștigat la Curtea de Apel.

(Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o soluţie în favoarea FRF, în dosarul în care Universitatea Craiova a contestat un articol din regulamentul federaţiei, care obligă cluburile să se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne – n. red.)

„Toată problema pleacă din vremea lui Adrian Năstase. Au privatizat federațiile naționale”

– Ce șansă de câștig aveți la Curtea Constituțională a României, ținând cont că acolo chiar sunt înregimentați oameni servili PSD-ului, în frunte cu președintele CCR, Valer Dorneanu?

– Nu știu. Greu de zis. Am depus acest dosar la Curtea de Apel București. Vinerea trecută, judecătorul mi-a zis că s-a schimbat legea. O mică prevedere, pentru că sunt în proces și cu ministerul. Acest aviz care i-a fost dat lui Țiriac în iunie anul trecut… Am sperat, cu venirea liberalilor, să se repare toată ilegalitatea. În 5 minute, terminau cu toate procesele și se respecta legea. M-am trezit că, de 3 luni, mă minte ministrul ăsta… N-am ce face. Îl duc și pe el în judecată. Și pe penal, pe acest ministru.

– Țiriac e miliardar, influent, a fost cel mai bogat român, celebru jucător de tenis la dublu, triplu finalist în Cupa Davis alături de Ilie Năstase. Totuși, ar fi fost indicat pentru el să conducă Federația la 80 de ani? Nu-i cazul ca o asemenea instituție să fie diriguită de persoane mai tinere?

– Este o clică întreagă în toate federațiile. Toată problema pleacă din vremea lui Adrian Năstase, din 2000-2004. Atunci au fost privatizate federațiile naționale. Toate. Așa cum au privatizat și au făcut praf tot ce s-a întâmplat bun în România. Le-au predat pe persoană fizică pur și simplu. Până în perioada lui Năstase, erau de stat.

– Țiriac s-a luat după Meleșcanu? Și el bate spre 80 și era până nu demult președinte al Senatului. De altfel, a declarat că nu e nicio problemă că Meleșcanu e în vârstă și că face parte din serviciile secrete, fiindcă și Putin e la fel.

– Nu mai contează vârsta, ci faptul că este o clică securisto-comunistă care trăiește de atunci. Și-au adus și acoliți mai tineri. Dezastrul l-au făcut cei din PSD și PUR (Partidul Umanist Român, uneori „Conservator”, „patronat” de Dan Voiculescu – n. red.).

„Articolul din Ziaristii.com a fost foarte bine scris. Am văzut că a avut foarte multe vizualizări”

– Care e stadiul cercetărilor la DNA?

– Toate documentele sunt atât de bine depuse, încât munca procurorului a fost deja făcută la virgulă. Din fondul de rezervă de la minister, FRT, COSR și în conturile cu IBAN, cu adresa băncii din Budapesta, cu tot.

– De ce e acuzat Țiriac?

– E vorba exact de acei bani luați din fondul de rezervă al Guvernului fără o justificare. Teodorovici n-a fost în stare să facă o notă de fundamentare, că el a semnat-o, în care a zis că banii sunt pentru Simona Halep.

– De cei 340.000 de dolari, pentru licența turneului feminin de la București?

– Da. Articolul din Ziaristii.com a fost foarte bine scris. Am văzut că a avut foarte multe vizualizări.

– Țiriac a donat milioane de euro în străinătate, chiar pentru dezastrul produs de incendiile din Australia, dar s-a înjosit pentru 340.000 de dolari? De ce nu i-a scos din buzunar? Doar e miliardar…

– Corect. Pe lângă minciuna aia gogonată, „să vezi că e pentru Halep”, nici n-a participat Halep sau Cîrstea, Buzărnescu la acel turneu de tenis ca să adune puncte pentru Olimpiadă. Banii s-au luat, acele jucătoare n-au participat! Despre ce vorbim? Nu m-a chemat nimeni la DNA. N-am făcut eu plângerea, dar aș fi venit la DNA să le explic cu lux de amănunte. Nici măcar nu-ți trebuie acei 340.000 de dolari, pentru că ai bani din drepturi de televiziune, ai vânzări de bilete, baza sportivă o ai gratis de la BNR. Dedeman le-a dat bani, BRD-ul – o grămadă de bani.

„Nu-mi pare rău că nu am antrenat-o pe Halep. Nu este persoana cu un caracter potrivit, cu care să poți colabora”

– Apropo de Simona Halep, de ce ați refuzat să fiți antrenorul ei?

– Exact în perioada respectivă, eu am început baza sportivă de aici, din Sibiu, între 2008-2009. Călătorisem mulți ani în turul profesionist, între 1999-2006, și chiar la un nivel înalt, cu fete din circuitul WTA. Urma să se nască primul meu copil. Eram proaspăt recăsătorit. I-am spus frumos Simonei că nu e un moment bun din acest punct de vedere. „Poate peste câteva luni, după ce îmi aranjez lucrurile”. Nu-mi pare rău că nu am antrenat-o. Nu este persoana cu un caracter potrivit, cu care să poți colabora.

– Ați trimit memoriu în legătură cu scandalul din FRT și la președintele Klaus Iohannis, ținând cont că sunteți antrenorul lui de tenis?

– Nu am trimis memoriu la Administrația Prezidențială. Cu ce să mă ajute? N-are nicio atribuție pe tema asta. Cunoaște însă foarte bine problema. În noiembrie anul trecut, pe site-ul Administrației Prezidențiale, a avut loc o decernare de premii. L-a decorat și pe Ivan Patzaichin. A avut și un interviu excepțional. M-a șocat. A zis că se implică și se va implica foarte mult în sport și că își dorește o reformă a sportului de masă școlar și universitar, o modernizare a federațiilor. L-a chemat la Cotroceni pe ministrul Stroe împreună cu Orban pe tema asta. Stroe l-a mințit, n-a făcut nimic.

Marius Vecerdea – Klaus Iohannis

„Noul premier, Cîțu, nu-i agreat deloc de PSD-iști, care au luat-o razna când au auzit cine va fi numit în locul lui Orban”

– Totuși, Ionuț Stroe pare să fie apreciat. Face parte și din Guvernul Cîțu…

– Eu sper să nu mai intre în noua guvernare. Noul premier, Cîțu, nu-i agreat deloc de PSD-iști, care au luat-o razna când au auzit cine va fi numit în locul lui Orban. Măcar așa, ca și semnal, să nu-l mai numească pe Stroe.

– Deci, domnul Iohannis cunoaște situația de la FRT?

– Știe sigur. N-ați văzut ce a zis domnul Țiriac de curând? Că l-a sunat și că n-a vrut să-i răspundă la telefon și că l-a trimis la un consilier. A înnebunit moșul.

– Răzvan Burleanu a fost consilier personal al președintelui Traian Băsescu. El a reușit să-l detroneze pe Mircea Sandu de la șefia FRF. Dumneavoastră, deși sunteți apropiat al președintelui Klaus Iohannis, n-ați avut aceleași sorți de izbândă împotriva lui Ion Țiriac. De ce?

– Dintr-un singur motiv. Acest președinte respectă Constituția în litera ei și nu face ce-a făcut Băsescu. Punct.

– Dar nici nu se compară puterea de influență a lui Țiriac cu cea a lui Sandu, nu?

– Și asta. Dar eu am încredere că îi voi pune pe toți cu roțile-n sus. Iohannis nu face compromisuri.

„Regret că am candidat împotriva lui Țiriac”

– Pe cine vedeți președinte la FRT după finalizarea acestui proces?

– Nici nu mai contează cine va fi. Eu regret că am candidat împotriva lui Țiriac. Am discutat cu el cu o săptămână înainte de alegeri. Am vorbit pe larg. I-am spus: „Vii președinte, foarte bine. Dar uite ce fac ăștia!”. I-am arătat toată partea juridică, apoi economică a federației, ce făceau cu banii cei dinaintea lui. Mi-a zis că e în regulă. Apoi a venit cu o ură spre mine… Chiar mi-a părut rău că nu m-am retras în ședința Adunării. Trebuia să-l fac varză. Am fost elegant. Dar în iulie a dat un interviu filmat, în care a început să mă atace urât, cu amenințări de ultimă speță. Să ataci un om care a pus și ultimul lui bănuț în acest sport? Să veniți o dată la Sibiu să vedeți, că nimeni nu înțelege. Mă refer la investiția în sine în școala de tenis, baza sportivă Pamira. Mi-au anulat toate turneele de copii și juniori. Își bat joc de copiii și de juniorii de aici.

– George Cosac spunea că sabotați tenisul românesc, că ați intentat 30 de procese FRT, că din cauza dumneavoastră s-au pierdut sursele de finanțare: în fiecare an, două milioane de euro. În total, patru milioane de euro până acum. Ce aveți de spus în acest sens?

– Să câștige unul! Atunci când o să câștige și ei un proces, pot să spună ce vor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Da, eram convinsa ca tiriac e o javra, pupincurist pe langa guvern ca sa traga si el ce se poate, la tot banetul pe care-l are, insa nu stiam ca a fost si turnator al securitatii, ce scarbos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -