duminică, aprilie 21, 2024
AcasăLumeaTurcia lui Erdogan amenință Europa cu o invazie de refugiați care să...

Turcia lui Erdogan amenință Europa cu o invazie de refugiați care să treacă pe teritoriul României!

-

Decizia Turciei de a deschide frontierele pentru refugiaţii asiatici (majoritatea sirieni) care doresc să plece către Europa creează o nouă situație critică pentru țările vecine, Bulgaria și Turcia, amenințându-le și pe cele din proximitatea acestora (România, Albania și statele ex-iugoslave), dar și pe cele de pe traseul spre Occident (cum ar fi Ungaria).

TRT, televiziunea de stat de la Ankara, a difuzat pe Twitter o hartă a traseului pe care refugiații îl pot urma în drumul lor către Europa. Noua rută ocolește Balcanii de Vest, trece prin Bulgaria și România, continuă cu Ungaria, iar de aici spre Europa Occidentală.

Harta publicată de televiziunea oficială a regimului Erdogan are alăturat un mesaj elocvent: „Drumul către Franța… O hartă ilustrativă a posibilului traseu pe care refugiații din Turcia îl pot urma către Franța și alte țări europene”.

Este un nou șantaj al lui Erdogan la adresa Occidentului, sub pretextul că Turcia nu a fost susținută suficient (finaciar, în primul rând) pentru a ține pe teritoriul ei cele câteva milioane de refugiați.

- Advertisement -

Bulgaria a consolidat măsurile de protecţie la graniţa turcă, desfăşurând efective ale armatei şi jandarmeriei pentru a opri migranţii care ar putea încerca să treacă frontiera terestră. Gradul de atenţie a crescut şi la frontiera maritimă.

Şi Grecia a luat măsuri la frontierele sale terestre şi maritime. Premierul Kyriakos Mitsotakis a promis că „nicio intrare ilegală nu va fi tolerată”. La punctul de trecere a frontierei Pazarkule, grupuri de migranţi care au încercat să intre în Grecia au fost opriţi de gardurile de sârmă ghimpată şi de grenadele fumigene lansate de poliţiştii greci, relatează Reuters.

Premierul bulgar Boiko Borisov se va întâlni luni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce grupuri de migranţi au sosit la frontierele Bulgariei și ale Greciei, în urma deciziei Turciei de a deschide frontierele pentru refugiaţi.

- Advertisement -

„Suntem îngrijoraţi că grănicerii turci s-au retras de la graniţă”, a declarat premierul Borisov, citat de agenţia BTA, vorbind despre migranţi care se adună în zona oraşului turc Edîrne (fostul Adrianopol), situat în apropierea frontierei Turciei cu Bulgaria şi cu Grecia.

Directorul de comunicare al lui Erdogan, Fahrettin Altun, a declarat agenţiei Anadolu, citată de DPA, că Turcia şi-a relaxat eforturile de stăvilire a valului migrator întrucât nu a primit suficient sprijin internaţional şi, prin urmare, „nu a avut de ales”. Turciei îi mai rămăsese o sigură opţiune, „în contextul în care a fost lăsată singură să găzduiască refugiaţii şi să combată terorismul”, susţine oficialul turc.

„Trebuie să se ştie că refugiaţii sirieni sunt acum o problemă nu doar pentru Turcia, ci pentru lumea întreagă, în special pentru ţările din regiune şi pentru Europa”, a completat Altun.

Aproximativ 3,7 milioane de refugiaţi se află în prezent în Turcia, majoritatea sirieni. Ei sunt acum „bineveniţi să plece către UE”, a declarat un oficial turc care a anunţat decizia deschiderii graniţelor turce pentru migranţii ce doresc să ajungă în Europa.

Uniunea Europeană a reacţionat, cerând Turciei să respecte acordul din anul 2016, prin care Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator, în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar.

Între timp, premierul maghiar Viktor Orban a declarat că Ungaria trebuie să se pregătească pentru noi valuri de migranţi şi pentru „atacuri regulate, masive” asupra gardului de la frontiera din sud, transmite MTI. Orban a afirmat la Radio Kossuth (postul public) că poporul ungar are nevoie de protecţie, iar autorităţile sunt capabile să securizeze frontierele indiferent câţi migranţi le iau cu asalt.

„Nu trebuie să ne temem pentru securitatea Ungariei atât timp cât suntem uniţi, a susţinut Viktor Orban. El a arătat că migraţia de la sud la nord este o „tendinţă istorică”, iar Ungaria este o porţiune importantă din traseu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Culmea, asiaticii – ungurii – au ajuns sa apere Europa! De noile invazii barbare… bravo Victor Orban!
    N-am auzit alt pulitician european care sa-i trimita pe milogi ( ca sunt pomanagii pe viata, nu migranti) la fratii lor musulmani bogati din sud si est! Ca in Europa Occidentala nu vor sa se integreze, asa cum fac romanii, bulgarii etc… si atunci se pare ca acel plan de inlocuire a populatiilor chiar exista…

  2. Ce servicii secrete de rahat au toti. Luati citiva studenti la actorie, asa mai negriciosi, care sa mimeze Corona virus in taberele de refugiati. Plus niste zvonuri puternice si gata. Sa vedeti cum se intorc toti la Erdogan. Nu mai vine unu in EU. Erdogan santazeaza EU pentru a avea el si copiii lui ce fura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -