Judecătorii au decis: Sorina Pintea – 30 de zile în arest preventiv, pentru luare de mită

2
2475

Tribunalul Municipiului București a dispus arestarea preventivă a Sorinei Pintea (fost ministru al Sănătății în Guvernul Dăncilă) pentru următoarele 30 de zile.

Solicitarea de arestare preventivă a fost făcută de procurorii DNA, care o reținuseră pe Sorina Pintea timp de 24 de ore, într-un dosar de luare de mită.

Anchetatorii susțin că suma de 120.000 lei (circa 25.000 de euro) pe care Sorina Pintea ar fi primit-o în flagrant vineri, printr-un intermediar, reprezenta a doua tranșă din mita totală, după ce mai încasase 10.000 euro.

Procurorii DNA au descoperit că banii reprezentau 7% din valoarea unui contract de achiziție publică pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de Spitalul Județean Maramureș (prin managerul Sorina Pintea) cu societatea comercială.

Detaliile „afacerii” au fost detaliate de DNA în comunicatul emis sâmbătă dimineață.

Fiul Sorinei Pintea, Ionuț Pintea, a dezvăluit că senatorul Liviu Pop (PSD) i-a cerut, tot sâmbătă dimineață, să se întâlnească la Baia Mare cu Mihai Costea, denunțătorul care a contribuit la flagrantul de ieri.

Conform lui Pintea-junior, Costea i-a spus că în trecut i-a dat 50.000 de euro lui Liviu Pop, bani care ar fi trebuit să ajungă la Sorina Pintea. Banii au fost dați în trei tranșe: 400.000 + 5.000 + 5.000 de euro.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă «Dr. Constantin Opriş» din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect «proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente», încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Fac pariu ca nu o sa faca nici o zi de puscarie si ramine si cu banii. Normal astia ar trebui acuzati de crima. Cum naiba sa iei spaga pentru aparatura din spital de care depind vietile oamenilor? Asta fac toti PSD-istii si nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here