DOCUMENT. Ion Țiriac a luat ilegal 340.000 $ de la Guvern, mințind că are nevoie Simona Halep de puncte pentru Olimpiadă!

5
70871
Simona Halep - Ion Țiriac

O șmecherie marca Ion Țiriac. Miliardarul este acuzat, într-o plângere penală depusă la DNA, că ar fi complotat, alături de alți conducători ai sportului românesc și de înalți oficiali din Guvernul Dăncilă, pentru a cumpăra cu bani publici licența turneului privat de tenis feminin Bucharest Open 2019.

În documentul publicat de Sport-Zone.ro, acuzațiile sunt multiple:

 • au fost ceruți de la Fondul de rezervă al Guvernului, destinat situațiilor de criză, de peste 14 ori mai mulți bani decât costa în realitate licența;
 • cu banii publici a fost finanțată o afacere privată, încasările intrând în buzunarul unui cetățean maghiar;
 • nota de fundamentare semnată de doi miniștri de atunci – cel de Finanțe (Eugen Orlando Teodorovici) și cel al Sportului (Bogdan Matei) – cuprindea informații false;
 • nu exista niciun element de urgență pentru a justifica legal apelarea la Fondul de rezervă al Guvernului;
 • Guvernul României a negociat și încheiat acordul cu niște persoane a căror calitate oficială același Guvern al României nu o recunoaște.

În plângerea penală se menționează că, deși Ion Țiriac nu este recunoscut de statul român ca președinte legal al Federației Române de Tenis (FRT), totuși, premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, au acceptat actele semnate de omul de afaceri în calitate de șef al federației.

Un argument mincinos: punctele Simonei

Inițiatorii cererii de bani publici au motivat, printre altele, că turneul de tenis feminin ar fi necesar pentru ca Simona Halep să-și facă baremul și să se poată califica la Olimpiada de la Tokyo.

O minciună grosolană, dat fiind că tenismena nr. 1 a României nu avea nevoie de punctele din turneul de la București (puține, de altfel) pentru a merge la Olimpiadă. Simona a avut tot timpul suficiente puncte, iar dacă i-ar fi trebuit altele, le putea obține la zeci de turnee din lumea întreagă, pentru că o sportivă de calibrul ei nu duce lipsă de invitații.

De altfel, Simona Halep nici n-a participat la Bucharest Open 2019, turneul invocat de Ion Țiriac și ajuns acum obiect de plângere penală.

Nu au participat nici Mihaela Buzărnescu, nici Monica Niculescu, deși au fost invocate și ele în nota de fundamentare pentru scoaterea celor 340.000 de dolari din Fondul de rezervă al Guvernului.

Miniștrii Eugen Teodorovici și Bogdan Matei și-au asumat această minciună, semnând documentul în care scria că obiectivul organizării turneului de tenis Bucharest Open este „posibilitatea acumulării de puncte WTA necesare sportivelor componente ale lotului olimpic de senioare, respectiv Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Raluca Olaru, Ana Bogdan, Monica Niculescu, Irina Bara, pentru participarea acestora la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020″.

Argument 100% mincinos! Toate tenismenele menționate în nota de fundamentare puteau participa la orice altă competiție pentru a face punctele necesare.

Conduceri alese prin schema „escrocul din Carpați”

Guvernul a acoperit 340.000 de dolari din suma totală de 430.000 plătită către cetățeanul maghiar care deține turneul, deși licența către WTA costă numai 23.250 de dolari.

Povestea este întortocheată și face parte dintr-un război de durată din interiorul tenisului românesc. Plângerea penală a fost semnată de Tudor Iacov, președinte la Progresul București și fratele omului de afaceri Constantin Iacov, dar în spatele său stă Marius Vecerdea, patron la clubul de tenis Pamira Sibiu, fin și antrenor de tenis al lui Klaus Iohannis, președintele țării.

Vecerdea a contestat în instanță, acum doi ani, legalitatea mandatului de președinte al FR Tenis pentru George Cosac. În instanță s-a demonstrat, definitiv și irevocabil, că la alegerile pentru șefia federației se aplicase schema “escrocul din Carpați”, brevetată acum două decenii la șah: fuseseră admise să voteze zeci de cluburi-fantomă, care nu figurau pe lista membrilor FR Tenis depusă la tribunal. Instanța a anulat alegerile și a dispus să fie organizate altele. Noul rând de alegeri a fost câștigat de miliardarul Ion Țiriac, dar Vecerdea le-a contestat și pe acestea din aceleași motive. Procesul este în derulare, Țiriac nefiind în acest moment validat ca președinte al federației.

Echipajul de 6+1 penal

Între timp, pe 11 noiembrie, la DNA a ajuns o plângere penală pe numele a mai mulți politicieni și oameni din sport, acuzați că s-au organizat într-un grup infracțional pentru a păgubi bugetul de stat. Lista celor vizați e lungă, conținând 6 români și un maghiar:

 • Viorica Dăncilă – fost prim-ministru;
 • Eugen Orlando Teodorovici – fost ministru de Finanțe;
 • Bogdan Matei – fost ministru al Sportului;
 • Mihai Covaliu – președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR);
 • George Cosac – fost „președinte” al FR Tenis;
 • Ion Țiriac – actual „președinte” al FR Tenis;
 • Marky Jeno – cetățean maghiar, proprietarul turneului Bucharest Open.

Maghiarul a rămas cu banii, statul român cu cheltuielile

Schematic, expunerea de motive din sesizarea depusă la DNA (care are 13 pagini) acuză următoarele lucruri:

1. Jeno Marky, proprietarul turneului de tenis care avea să se țină în iulie 2019 la București, a bătut palma, inițial, cu Guvernul Ungariei, pentru ca întrecerea să se țină la Budapesta. S-a opus însă federația maghiară de tenis, care e în conflict cu Guvernul lui Viktor Orban.

2. Așa s-au redeschis negocierile dintre Jeno Marky și federația de la București, pentru care a negociat George Cosac, deși acesta era invalidat de instanță. Nici Guvernul României, prin MTS, nu-l recunoștea pe Cosac drept președinte al FR Tenis, motiv pentru care finanțarea de la buget a federației a fost sistată din noiembrie 2017.

3. Totuși, deși nerecunoscut, George Cosac a semnat în numele FR Tenis atât înțelegerea cu Jeno Marky, pentru organizarea turneului privat de tenis la București, cât și cererea adresată Guvernului României, pentru a finanța de la bugetul de stat competiția.

4. În plângerea penală se menționează că taxa de licență costă, la WTA, 23.250 de dolari, dar Cosac s-a angajat ca FR Tenis să plătească 430.000 de dolari!

5. Deși turneul era privat și avea să fie plătit din bani publici, clauzele din contract ar fi fost total dezavantajoase pentru partea română. FR Tenis s-a încărcat, prin contract, cu toate costurile de organizare și transmitere a Bucharest Open, dar a cedat încasările și beneficiile.

6. În Nota de fundamentare a propunerii de Hotărâre de Guvern pentru disponibilizarea a 340.000 de dolari din fondul de rezervă se menționează că banii sunt necesari pentru taxa de licență anuală a turneului (care, în realitate, costa 23.250 de dolari) pe 2019, dar era trecută drept sprijin financiar pentru activitatea Comitetului Olimpic și Sportiv Român!

„Finanțarea unei cheltuieli privind taxa anuală de licență a unui turneu privat prin care sunt acordate premii unor sportivi străini nu poate fi justificată și tratată ca și cheltuială urgentă și cu atât mai puțin neprevăzută, tocmai pentru că contractul de cesiune al drepturilor de organizare a turneului a fost semnat deja cu mult înainte de 8 iulie 2019 – data emiterii HG prin care prim-ministrul Viorica Dăncilă a decis finanțarea taxei anuale de licență a turneului”, se menționează în plângerea penală.

Ancheta integrală o puteți citi AICI – pe Sport-Zone.ro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

DOCUMENT. Consiliul Fiscal avertizează: creșterea pensiilor cu 40% va duce la măsuri dureroase în următorii ani! Deficit criminal: peste 6% în 2021, peste 7% în 2022

5 COMENTARII

 1. Oare cat mai rezistă maimuța asta liberă??…mai are un proces cu primăria Madridului,unul cu cei din Stuttgart,altul cu mafioți din Palermo….. vă amintiti de openul din Palermo????…. exact că la București,banditul a mărit castigurile din pix, după care premiile au fost la jumătate.!!???…. atunci a avut noroc cu mafia sârbească prin arkan , că îi făceau acum de 7ani ….. întrebați-l dece nu mai calcă prin Italia!!!!…ce mai ,o scursura de om, după părea mea ar trebui interzisă întrarea în țara…. asta-i mai răi decât gripa chineză…

 2. Romanilor acest Țapinar lam primit la Dinamo sä Joachim Hochzeit.De cänd a venit ca militian la dinamo a anceput cu präduielile.Afost copilu de mingi a lui George Murer la terenul de la ciupercä.Maurer la pensie Tapinaru bodigardul lui.Maurer cu anbasada rusä Hrusciov.La facut kreist ist.pe Tapinar.Versus tenismen.Dupaä ani si ani a anceput baträn sa mai cästige cäte un meci.A cumpärat un mustang rosu MAKH OAN.CU CARE LUA STARTUL.DIN BUCURESTI LA RALIUL MONTE CARLO COPILOT BUSUIOC SEF SERWIS BÄNEASA.CARE IA TUNAT MUSTANGU.MAI ERA UN ECHIPAJ FRANCEZ CU SITROEN DS 21 PILOT BIANCHI.DAR PRÄDUITORUL TAPINAR A MAI DISTRUD O FAMILIE SI UN BUN MECANIC.CU DOUÄ ZILE ANINTE DE START LA PRÄDUIT PE BUSUIOC CÄ NU SE WA MAI INTORCE DIN MONTE CARLO.PLUS CÄ LA MAI PRÄDUIT SI PE CAMPIONUL OLIMPIC SI MONDIAL LA SCRIMÄ CÄ RÄMÄNE AN FRANTA LA EUROPENE.ACEST ȚAPINAR IA DAT TEAPÄ DE MILIOANE SI LUI BORIS.A FOST ARESTAT AN MANHEIM PENTRU NEPLATA SBORURILOR DE 800 MII MARCI,SBURURI FACUTE CU CONCORD PESTE OCEAN.A DEWENIT MILIONAR PENTRU CÄ A FURAT ROMÄNIA NEPLÄTIND TWA.PLUS CÄ ILEGAL A ACAPARAT TOATE REZERWAȚIILE NATURALE ALE ROMÄMIEI.ETC.AM MULTE DE SPUS DACÄ SÄNT ÄNTRBAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here