INTERCEPTĂRI. Sorina Pintea, când a aflat că va primi șpaga negociată: „Super-tare!”, „Perfect!”

3
7396

Referatul prin care procurorii DNA au cerut (și pe baza căruia au obținut) arestarea preventivă pentru 30 de zile a Sorinei Pintea, pentru două fapte de luare de mită, nu lasă loc de dubii: infracțiunile au fost comise. Flagrantul realizat vineri, 28 februarie, a închis cercul.

Documentul DNA conține detalii legate de modul în care s-a negociat mita pe care fostul ministru al Sănătății a cerut-o pentru acordarea unui contract. Astfel, Pintea a cerut majorarea șpăgii până la 10% din valoarea contractului, iar când i s-a spus că va primi a doua tranșă a contractului, a exclamat: „Super-tare!”. Confirmarea procentului-șpagă i-a smuls un „Perfect!”.

Pentru încredințarea contractului de modernizare a unei săli de operație de la Spitalul Județean din Baia Mare, managerul Sorina Pintea a primit în decembrie 2019 suma de 10.000 de euro (prima tranșă), într-o locație din Baia Mare. Apoi a cerut ca valoarea totală a mitei să reprezinte 10% din valoarea contractului, motiv pentru care a mai încasat 120.000 de lei (25.000 de euro), pe 28 februarie, chiar în biroul său de la Spitalul Județean.

Extrase din referatul DNA (varianta anonimizată)

 • „În data de 26.02.2020 cu ocazia întâlnirii dintre cei doi, (…) i-a pretins (…) un procent de 7% din valoarea contractului pe care (…) l-a avut încheiat, în asociere cu o altă societate comercială, cu SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BAIA MARE, procent ce i-a fost comunicat de inculpata SORINA PINTEA, arătând că a primit deja de la (…) 10.000 de euro.”
 • „Banii ceruți ar fi în legătură cu executarea acestui contract și efectuarea recepției finale a proiectului. (…) arată că este trimis de SORINA PINTEA managerul SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ din BAIA MARE și în esență că are o influență reală asupra acesteia, ce s-ar manifesta inclusiv prin posibilitatea pe care ei, ca reprezentanți de societăți comerciale, să întocmească caietele de sarcini și să stabilească prețurile aferente unui număr de 3 proceduri de 2 atribuiri ce ar urma să se organizeze în viitor de SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ din BAIA MARE, cu condiția de a se remite un procent de 10% din valoarea contractului. În finalul discuției, după calcularea procentului de 10% din valoarea contractului și scăderea sumei de 10.000 de euro deja date de suspectul (…) inculpatei PINTEA SORINA la sfârșitul anului trecut, se stabilește ca suma care «trebuie» remisă către (…) de (…) să fie, prin rotunjire, în cuantum de 120.000 de lei, iar remiterea să aibă loc, a doua zi, în speță, în 27.02.2020.”
 • „Împrejurarea că inculpata PINTEA SORINA avea cunoștință de aspectele care vor fi discutate de suspectul (…) cu (…) la BUCUREȘTI în 26.02.2020, cu privire la remiterea anterioară a sumei de 10.000 de euro și de necesitatea primirii unei noi sume de bani reprezentată de un procent de 7% din valoarea contractului, rezultă din chiar conținutul procesului-verbal de redare a înregistrării conversațiilor purtate de inculpata PINTEA SORINA cu suspectul (…) în 28.02.2019, imediat premergător constatării infracțiunii flagrante. (…)”
 • „Contractul încheiat între SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ din BAIA MARE, în calitate de achizitor, și (…) SRL, în calitate de executant, este contractul de lucrări nr. (…) 2019, având ca obiect «proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator – sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare. (…).”
 • „Înainte de întâlnirea care a condus la constatarea flagrantă a infracțiunii, suspectul (…) a sunat pe (…) ca să se intereseze de cuantumul plăților efectuate de SPITAL către (…) SRL, fiindu-i comunicat cuantumul de acesta. (…).”
 • „Practic, suspectul (…) a vrut să se asigure că i-a cerut suma corectă lui (…), cu referire la procentul de 7% pretins anterior. (…)”
 • „Este foarte important de precizat că aceasta este declarația dată de suspectul (…) în data de 27.02.2020, deci înainte de constatarea infracțiunii flagrante din 28.02.2020, când i-a dat inculpatei SORINA PINTEA suma de 120.000 de lei.”
 • „Astfel, analizând conținutul acestei declarații din 27.02.2020, (…) vom constata că toate susținerile suspectului (…) privind împrejurările că:

– SORINA PINTEA a mai primit în decembrie 2019 o sumă de 10.000 de euro de la suspectul (…) ce proveneau de la (…) SRL;

– SORINA PINTEA a cerut să i se dea un procent de 7% din valoarea contractului;

– SORINA PINTEA va primi a doua zi, în data de 28.02.2019, suma de 120.000 de lei,

s-au confirmat a doua zi, în 28.02.2020, conform (…)”

 • „Astfel, din comunicarea purtată (…) în biroul SORINEI PINTEA de aceasta și de suspectul (…), rezultă fără dubiu faptul că SORINA PINTEA cunoștea foarte bine, (…) nu doar că în punga neagră cu inscripția «(…)», primită de la (…), se aflau bani, ci și cuantumul exact al acestei sume. Totodată, în comunicare SORINA PINTEA spune clar că ea nu a fost de acord cu un procent de 3% din  contract și recunoaște că a propus un procent de 7% din contract, procent care de  altfel a și fost adus la cunoștință de intermediarul (…) lui (…) cu ocazia întâlnirii din data de 26.02.2020 ce a avut loc între cei doi la sediul (…), fapt ce demonstrează din nou de la cine a plecat cererea ce a condus la primirea acestor sume de bani necuvenite, și anume de la SORINA PINTEA.”
 • „Inculpata SORINA PINTEA a exclamat chiar «super-tare» după ce a aflat că (…) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv «perfect» după ce a aflat că (…) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract.  După ce suspectul (…) îi comunică SORINEI PINTEA faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, SORINA PINTEA confirmă spunând «da».”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

 1. Da, o corupta infecta, ce clama acu ceva timp ca suntem ”un popor de infractori”! Cata nerusinare psdista, sunt toti ceva de neimaginat, HUOO, PSDISTI ORDINARI!
  PS. Eu nu inteleg un lucru, nu exista licitatii deschise pentru aceste contracte? In caietul de sarcini este deja cuprinsa si mita?

 2. Gabriela, ești mitraliorul de serviciu?
  Fă-ți un bine și mai găsește și lucruri lăudabile…!
  Ai dreptate că PSD-ul are corupți. Dar nu doar PSD-ul!!! Așa că nu e cazul să demonizezi doar acest partid. Elena Udrea era din partidul lui Băse. Și nu doar ea…

 3. Puteti aresta toti PSD-istii cu functii mai mai mari de sef de maistru. Toti sint corupti pina in maduva oaselor. Luat la puricat averile. Ce nu se poate justifica sa fie confiscat iar PSD – eii bagat la bulau pentru 15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here