marți, martie 5, 2024
AcasăNewsDosar penal pentru 16 PSD-iști din "grupul infracțional Codrin Ștefănescu". Acuzații: șantaj,...

Dosar penal pentru 16 PSD-iști din „grupul infracțional Codrin Ștefănescu”. Acuzații: șantaj, fals, abuz în serviciu

-

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) anunță că a început urmărirea penală împotriva a 16 persoane în „dosarul Codrin Ștefănescu”. Au fost formulate 8 acuzații, printre care cele de constituire de grup infracțional organizat, șantaj, fals material și abuz în serviciu.

Ancheta DIICOT îi vizează, printre alții, pe Codrin Ștefănescu, câțiva parlamentari PSD, dar și pe șeful Societății Naționale de Radiodifuziune. Aceștia ar fi constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a opera schimbări pe criterii politice în instituții din vestul țării, a dezvăluit publicația PressAlert.ro.

”În luna decembrie 2018, membrii grupului infracțional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizației județene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial sau fictiv”, se arată în comunicatul DIICOT.

Codrin Ștefănescu a fost vineri la Reșița, pentru a fi audiat în acest dosar în calitate de suspect.

- Advertisement -

Printre suspecții din dosar se numără Codrin Ștefănescu (fost secretar general al PSD în „era Dragnea”), Luminița Jivan (deputat, președintele PSD Caraș-Severin), Ioan Chisăliță (senator PSD de Caraș-Severin), Matei Lupu (fost prefect de Cara;-Severin), Georgică Severin (președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, fost senator PSD), Marius Cornici (fostul șef al ISJ Caraș-Severin), dar și mai mulți primari PSD din județ.

Comunicatul DIICOT

”La data de 28.02.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin au dispus efectuarea urmăririi penale față de 16 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituire de grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la șantaj, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

În cauză s-a stabilit că, la sfârșitul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor profituri materiale prin subordonarea cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții), care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului.

- Advertisement -

Astfel, în luna decembrie 2018, membrii grupului infracțional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizației județene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial sau fictiv.

Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș-Severin, grupul infracțional urmărea schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării.

Înlocuirea șefilor instituțiilor se putea realiza doar în situații excepționale, respectiv în cazul săvârșirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave. Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infracțional au ticluit crearea artificială a unor presupuse abateri disciplinare grave săvârșite de către conducătorii instituțiilor pe care urmăreau să îi schimbe din funcțiile deținute.

Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole în mass-media locală controlată de către aceștia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declanșarea de controale disciplinare și crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de Procedură Penală.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Problema este mult mai grava.
    Daca la Caras si la Arad a fost asa va dati seama in Dolj,Gorj,Teleorman,Giurgiu,Constanta si prin Moldova ce este?
    Toti se plang ca nu exista bani pentru spitale si autostrazi dar se pare ca pentru mafia psd sant bani destui.
    Peste tot plang pesedeii „Vai vine austeritatea”.Poate pentru ei ca nu mai pot fura este austeritate.
    Pentru noi oamenii normali inseamna cumpatare si buna gestiionare a banuli public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -