Institutul pentru Studiul Războiului: „Ucrainenii sunt pe punctul de a lansa asaltul asupra celei de-a doua linii fortificate rusești, sensibil mai slabă decât prima”

0
847
Situația frontului din zona Zaporojie la 22 august. Ucrainenii au străpuns prima centură de fortificații și se îndreaptă spre a doua, care este însă mai slab apărată de ruși. Sursa: ISW

Avansul forțelor ucrainene pe frontul de sud a ajuns în punctul în care acestea sunt pe cale de alansa asaltul asupra celei de-a doua centuri fortificate rusești din „Linia Surovikin”, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o analiză publicată în seara zilei de marți, 22 august. Trupele Rusiei sunt vizibil slăbite și demoralizate, în tranșeele celei de-a doua linii de fortificații nu se disting prea mulți militari și se presupune că acestea vor fi apărate de cei care se retrag acum pe front, mai scriu specialiștii de la think-tank-ul american. Cea de-a doua și cea ce-a treia centură de fortificații rusești sunt vizibil mai slabe decât prima și, în lipsa unor întăriri – care nu par să sosească –, e greu de spus cine le va apăra.

Interesant este că s-a semnalat începerea grabnică a extinderii fortificațiilor, de către ruși, adânc în spatele frontului, în istmul Perekop care face legătura între Crimeea și continent, precum și împărțirea forțelor rusești din Peninsula Crimeea în 4 grupuri de luptă. Toate indică, spun autorii raportului de la ISW, că rușii sunt foarte îngrijorați de evoluția luptelor pe front. Aceștia se așteaptă ca liniile de apărare să fie străpunse de ucraineni, ceea ce înseamnă că se va încerca reținerea acestora în alte puncte improvizate, cum ar fi fortificațiile din fața orașului Melitopol.

ISW susține deciziile tactice luate de comandamentul ucrainean, de a continua presiunea asupra rușilor pe mai multe axe, inclusiv în Bahmut, în ciuda criticilor venite din diverse direcții. Celor care susțin că Ucraina ar trebui să-și concentreze toate eforturile pe direcția Crimeei, ISW le răspunde că actuala strategie a Kievului a blocat în diverse alte zone unități importante ale armatei rusești, care altfel ar fi ajuns pe frontul de la Robotine, unde ucrainenii sunt pe cale să realizeze o nouă importantă străpungere.

Mai jos, un fragment din analiza ISW.

„Lipsa probabilă a rezervelor operaționale rusești, împreună cu transferurile laterale limitate în vestul regiunii Zaporojie și cu unitățile separate neangajate observate la a doua linie de apărare, sugerează că a doua linie de apărare rusă poate fi semnificativ mai puțin apărată”

„Forțele ucrainene au continuat să avanseze în interiorul și în jurul localității Robotine, în vestul regiunii Zaporojie, începând cu 22 august, în contextul în care există indicii că forțele rusești au probabil o prezență limitată în această așezare.

Imaginile geolocalizate publicate la 21 și 22 august indică faptul că forțele ucrainene au avansat în sud-estul Robotine și la est de așezare, în apropiere de Novopokrovka (13 km sud-est de Orihiv). Brigada mecanizată 47 ucraineană a publicat un videoclip la 22 august, în care personalul său evacuează cu succes civili din Robotine în prezența unor jurnaliști ucraineni.

Brigada 47-a mecanizată a anunțat că personalul său a străpuns liniile de apărare rusești pe mai multe eșaloane în apropiere de Robotine și a intrat în așezare. Evacuările și prezența jurnaliștilor ucraineni sugerează că zonele din Robotine ar putea fi relativ sigure datorită diminuării prezenței rusești în așezarea însăși și în zona din apropiere.

Afirmațiile maximaliste rusești conform cărora forțele ucrainene mențin poziții doar la periferia nordică a așezării sunt probabil false, având în vedere imaginile și rapoartele Brigăzii 47. Cei mai mulți bloggeri militari ruși continuă să susțină faptul că forțele ucrainene dețin poziții în mare parte din nordul Robotine și că forțele rusești controlează probabil în acest moment cel mult pozițiile de la periferia sudică a așezării.

Forțele rusești par să își concentreze rezervee limitate de care mai dispun în alte părți ale frontului pe direcția Orihiv, în vestul regiunii Zaporojie. Jurnalistul militar ucrainean Konstantin Mașoveț a raportat că elemente ale Regimentului 108 de Asalt Aerian (VDV) din Divizia a 7-a VDV s-au desfășurat în apropiere de Robotine începând cu 16 august și în apropiere de Novopokrovka începând cu 20 august.

Elemente ale Regimentului 108 au fost desfășurate în apropierea podului Antonivski la 29 iulie, iar Batalionul de voluntari „Sokol” al Regimentului 108 VDV ar fi operat în apropiere de Staromaiorske și Urojaine, în zona de frontieră dintre Donețk și regiunea Zaporojie, la 14 august. Elemente ale Regimentului 56 al Diviziei a 7-a VDV au fost probabil angajate în lupte în imediata vecinătate a Robotine de la începutul lunii august. Elemente ale Regimentului 247 al Diviziei 7 VDVV par să opereze încă la sud de Velika Novosilka în zona de graniță Donețk-Zaporojie, deși un important blogger militar rus a sugerat că unele elemente ar putea opera în zona Robotine.

Cu toate acestea, este posibil ca elemente ale regimentelor de asalt aerian ale Diviziei 7 VDV să fie desfășurate pe două axe ca batalioane și plutoane separate. ISW a evaluat anterior că redislocarea laterală a elementelor Diviziei 7 VDV în zona Robotine sugerează că forțele ucrainene au degradat grav forțele rusești din zonă și posibila angajare a unor elemente din toate cele trei regimente de asalt aerian ale sale poate sugera deteriorarea în continuare a situației rusești din zonă.

Operațiunile ofensive ucrainene în alte sectoare ale frontului rămân importante, deoarece pot fixa unitățile rusești în acele locuri și împiedica trimiterea de întăriri pe frontul principal. Criticile privind continuarea eforturilor ucrainene în alte sectoare și apelurile adresate Ucrainei de a concentra toate rezervele disponibile pe o singură axă sunt, prin urmare, problematice. 

Operațiunile ofensive ucrainene din jurul Bahmut au fixat elemente ale mai multor divizii aeropurtate rusești și brigăzi separate în acea zonă, după cum a remarcat anterior ISW, făcându-le probabil indisponibile pentru a întări rezistența rusă în sud.

Operațiunile ofensive ucrainene la sud de Velika Novosilka decurg în paralel cu ofensiva spre Melitopol și îi pun pe apărătorii ruși în fața unor dileme multiple și în fața necesității de a alege ce axă să întărească. O proiectare sănătoasă a campaniei necesită un echilibru între un efort principal decisiv și necesitatea de a nu permite inamicului să își concentreze toate rezervele pentru a opri o singură ofensivă evidentă.

Avansul ucrainean în zona Robotine aduce forțele ucrainene mai aproape de lansarea operațiunilor împotriva celei de-a doua linii de apărare, care ar putea fi relativ mai slabă decât prima linie defensivă rusă din zonă. ISW nu a observat noi formațiuni sau unități rusești care să sosească în vestul regiunii Zaporojie, dincolo de transferul lateral al elementelor Diviziei a 7-a VDV și de sosirea elementelor Batalionului „Ahmat-Yug” în luna august. Elemente ale Regimentului 503 de pușcași motorizați (Divizia 19 de pușcași motorizați, Armata 58 de arme combinate, Districtul militar Sud) care operau anterior în apropiere de Nesterianka (la 12 km nord-vest de Robotine) ar fi sosit în imediata vecinătate a Robotine, probabil pentru a întări apărarea rusă care cedează în zonă.

Forțele rusești desfășurate în direcția operațională mai largă din vestul regiunii Zaporojie s-au apărat împotriva contraofensivei ucrainene de la începutul acesteia, din iunie, fără a fi schimbate cu unități odihnite. Forțele rusești nu par să aibă unități regulate neangajate încă în regiunea Zaporojie.

Toate elementele grupării rusești din Zaporojie pe care ISW le-a observat în zonă în lunile premergătoare contraofensivei au fost de atunci angajate în operațiuni defensive în vestul regiunii sau în zona de frontieră Donețk-Zaporojie.

Totuși, ISW a observat de atunci elemente rusești suplimentare, care probabil se aflau deja în zonă, doar după ce au început să se apere împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene, și rămâne posibil ca unele elemente încă neobservate și neangajate să ocupe poziții în liniile secundare de apărare.

Lipsa formațiunilor și unităților rusești observate la liniile secundare de apărare din vestul regiunii Zaporojie poate sugera că elemente ale unităților și formațiunilor deja angajate în lupte ar putea să ocupe aceste poziții. Rapoartele tactice rusești despre contraatacurile din zona Robotine sugerează că Brigăzile 22 și 45 Spețnaz ocupă poziții în spatele primei linii de apărare și, posibil, în cea de-a doua.

Elemente ale Brigăzilor 22 și 45 Spețnaz par a fi responsabile pentru lansarea contraatacurilor împotriva avansurilor semnificative ale Ucrainei în zonă și, prin urmare, au probabil capacitatea de luptă serios diminuată.  

Lipsa probabilă a rezervelor operaționale rusești, împreună cu transferurile laterale limitate în vestul regiunii Zaporojie și cu unitățile separate neangajate observate la a doua linie de apărare, sugerează că a doua linie de apărare rusă poate fi semnificativ mai puțin apărată.

Cu toate acestea, formațiunile și unitățile rusești care ocupă în prezent liniile secundare de apărare sunt în mare parte necunoscute acum, iar ISW oferă această evaluare cu un grad scăzut de încredere.

Forțele rusești par îngrijorate de recentele avansuri ucrainene în zona de graniță Donețk-Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie. Imaginile din satelit din noiembrie 2022, decembrie 2022 și august 2023 arată că forțele rusești au accelerat în mod notabil extinderea fortificațiilor defensive în apropierea Cervonoselivka (38 km sud-vest de Velika Novosilka și 27 km de linia actuală a frontului) în regiunea Zaporojie, în ultima lună.

Colonelul ucrainean Petro Cernik a declarat că toate condițiile sunt pregătite pentru ca forțele ucrainene să intre în regiunea Azov de Nord și să „demoleze” pozițiile rusești din sudul Ucrainei și Crimeea ocupată. Cernik a declarat că forțele rusești își consolidează pozițiile din istmul Perekop (la aproximativ 160 km nord de Sevastopol) și construiesc trei linii de apărare în zonă. Cernik a sugerat că forțele rusești nu ar fi construit apărări suplimentare dacă ar fi fost sigure că își pot menține pozițiile din Istmul Perekop.

Șeful Direcției principale de informații militare ucrainene (GUR), generalul-maior Kirilo Budanov, a declarat că forțele rusești au creat patru „grupuri” nespecificate în Crimeea în așteptarea contraofensivei ucrainene și a precizat că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată până acum.

Construcția de fortificații defensive suplimentare în regiunea Zaporojie și în istmul Perekop, precum și crearea a patru „grupuri” nespecificate în Crimeea pot indica faptul că forțele rusești sunt din ce în ce mai îngrijorate de recentele progrese ucrainene de-a lungul frontului sudic.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD și-a trimis avocata din Constanța să salveze de pușcărie beizadeaua drogată care a omorât doi tineri

* Interzis în Basarabia, putinistul Goran Bregovici concertează în Tulcea, la Festivalul Borșului Lipovenesc, finanțat cu bani europeni. Primarul PSD din Jurilovca a fost reales cu 87%

* Penetrarea Chinei la vârful statului român. Episodul 1: Iohannis și Ciolacu dau undă verde companiei Lenovo să intre pe piața 5G. Episodul 2: Premierul Ciolacu îl reactivează pe Ponta consilier

* A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

* CTP: „A sucombat unul dintre cei mai vomitivi turnători din istoria Securității”. Primise Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”!!!

* Vicepreședinte PNL: Rușine, Rareș Bogdan!

* Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here