A murit un turnător odios al Securității: Bălăceanu-Stolnici. Cazul Vlad Georgescu – Radio Europa Liberă

4
4736
Constantin Bălăceanu-Stolnici (1923-2023)

Duminică a murit, la vârsta de 100 de ani, un personaj sinistru al comunismului românesc: academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Rețele oculte de influență l-au numit „ultimul boier al României”, încercând să umanizeze un individ lipsit de umanitate, care și-a clădit cariera printr-o oribilă colaborare cu Securitatea.

Bălăceanu-Stolnici a fost descendentul unei vechi familii boierești, a cărei istorii a trădat-o prin concubinajul criminal cu regimul comunist. El n-a fost un turnător oarecare, ci unul care oferea Securității informații utile în eventuala decizie de asasinare a unor adversari ai regimului Ceaușescu, precum șefii redacției Radio Europa Liberă, la München.

Anunțul decesului a fost făcut de Universitatea Ecologică Bucureşti (UEB), care l-a elogiat cu o totală lipsă de respect față de victimele Securității. Din comunicatul UEB aflăm că Bălăceanu-Stolnici „și-a trăit întreaga viaţă de peste un veac cu serenitate, cu credinţă în Dumnezeu”.

Pesemne că tot „cu serenitate” a făcut și oribilele turnătorii la Securitate, care au distrus oameni nevinovați!

Cât despre „credința în Dumnezeu” pe care ar fi avut-o Bălăceanu-Stolnici, această afirmație este o blasfemie, o batjocorire a credinței și un scuipat către însuși Dumnezeu.

Universitatea Ecologică Bucureşti: „La 20 august a.c., a plecat dintre noi cu aceeaşi serenitate cu care şi-a trăit întreaga viaţă de peste un veac, cu credinţă în Dumnezeu şi încredere în ştiinţă, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Senatului Universităţii Ecologice din Bucureşti (UEB). Descendent al unei vechi familii boiereşti, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Capitală, devenind medic neurolog şi doctor în ştiinţe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învăţământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB, în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie şi neurologie”.

Constantin Bălăceanu Stolnici s-a născut pe 6 iulie 1923, la București. Așadar, luna trecută a împlinit 100 de ani.

El a fost profesor universitar, medic neurolog, doctor în Neuropsihiatrie şi Geriatrie, membru de onoare al Academiei Române, membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Turnătorul „Laurențiu”, activ din 1974, avea ținte mari: Regele Mihai, Ion Rațiu, Radio Europa Liberă…

Bălăceanu-Stolnici a colaborat cu fosta Securitate, sub numele conspirative ”Laurenţiu” și ”Ionescu Paul”, Poliția politică a regimului criminal comunist i-a finanțat numeroase vizite în străinătate pentru diferite misiuni, aşa cum rezultă din decizia CNSAS din august 2007.

Pe 24 aprilie 2007, ziarul „Cotidianul” a dezvăluit faptul că Bălăceanu-Stolnici a fost informator al Securității începând cu anul 1974, având numele de cod „Laurențiu”. Medicul-turnător a recunoscut că a semnat notele informative cu acest pseudonim, pe vremea când era șef de secție în cadrul Institutului Ana Aslan (1974-1993).

Chiar dacă legătura sa cu Securitatea a fost făcută cunoscută după 1989, dosarele din arhivele CNSAS au scos însă la iveală că delațiunile semnate de academician cu numele de cod „Laurențiu” nu se refereau doar la pacienții săi străini de la Spitalul „Elias”, așa cum a mărturisit, ci și „la Regele Mihai, la legionari, la Ion Rațiu”.

Un alt articol din „Cotidianul”, publicat pe 28 noiembrie 2007 și intitulat „Bălăceanu-Stolnici, complice la asasinatele de la Europa Liberă”, au fost prezentate documente (înscrisuri pe care era dactilografiat numele de cod „Laurențiu”), printre care planuri ale casei lui Vlad Georgescu (directorul secției române a postului de radio Europa Liberă), trimise către conducerea comunistă a României. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) nu a confirmat autenticitatea acestor documente.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la „Cotidianul”, Constantin Bălăceanu-Stolnici nega aceste dezvăluiri. El recunoaștea faptul că-l cunoștea pe Vlad Georgescu, dar „nu-și explica” felul în care au apărut aceste detalii în dosarul cu numele lui de cod („Laurențiu”). Bălăceanu-Stolnici neaga faptul că Securitatea i-ar fi cerut vreodată să ofere planul casei lui Vlad Georgescu.

Într-un articol demascator-satiric, jurnalistul Neculai Constantin Munteanu, fost editor la Radio Europa Liberă, îl plasează pe Bălăceanu-Stolnici pe locul 4 într-un Top 5 al celor mai scârboși informatori ai Securității. Argumentația lui NCM: „A lucrat pentru Securitate până la revoluție. În decembrie 1989 era propus pentru trecerea la un nivel superior al muncii informative la Directia a III-a, Contraspionaj. Ironia sorții, revoluția a pus capăt carierei unui turnător cu vocație și cu perspective. Un destin frânt!”

Moartea fulgerătoare a lui Vlad Georgescu după vizita lui Bălăceanu-Stolnici, care i-a făcut pe ascuns schița casei și a predat-o Securității

Lăsând satira la o parte, Neculai Constantin Munteanu făcea o precizare sumbră, în 2011, despre Constantin Bălăceanu-Stolnici: ”A fost primit, la cererea lui, de Vlad Georgescu, directorul al secţiei româneşti de la Europa Liberă. Vizita s-a soldat cu o schiţă detaliată a apartamentului gazdei, îndosariată în arhivele Securităţii”.

În ultimii 5 ani ai vieții sale (1983-1988), istoricul Vlad Georgescu (1937-1988) a fost directorul secției române a postului de radio Europa Liberă, care emitea din München. Ca și alți doi șefi ai secției române, Vlad Georgescu s-a îmbolnăvit și a murit de un cancer galopant. Există indicii solide că el ar fi fost iradiat sau intoxicat cu o substanță radioactivă, într-o operațiune criminală a Securității lui Nicolae Ceaușescu, pentru care lucra intens Bălăceanu-Stolnici.

Vlad Georgescu

Totul a început cu publicare cărții „Orizonturi roșii” a generalului Ion Mihai Pacepa, în 1987, în SUA. Volumul făcea dezvăluiri teribile despre sistemul comunist din România, îndeosebi despre regimul Ceaușescu. Vlad Georgescu s-a hotărât să vorbească despre această carte și să difuzeze în serial fragmente din „Orizonturi roșii” în cadrul unei emisiuni la Europa Liberă. Inițiativa era periculoasă, iar Vlad Georgescu a fost avertizat de soacra sa: „M-am întâlnit cu generalul X și mi-a spus: «Nu difuza cartea lui Pacepa! Dacă o difuzezi, vei fi lichidat în mai puțin de un an»”.

În pofida avertismentului, Vlad Georgescu a decis să vorbească despre carte, iar un an mai târziu, în iulie 1988, a fost diagnosticat cu cancer. În august 1988 a făcut cunoscut că medicii i-au depistat o tumoare intracraniană și că urma să fie operat. Deși a fost operat în Germania Occidentală și tratat în SUA, n-a putu învinge cancerul. Pe 13 noiembrie, în același an, a murit într-un spital din München, la vârsta de 51 de ani.

Se presupune că Vlad Georgescu a fost asasinat prin iradiere. Nu era primul director al secției române a postului de radio Europa Liberă care murea de cancer. Cei doi directori care-l precedaseră, Noel Bernard și Mihail Cismărescu (Radu Gorun), fuseseră doborâți de aceeași boală, dezvoltată cu aceeași suspectă rapiditate.

EPILOG. Constantin Bălăceanu-Stolnici a trăit 100 de ani. Vlad Georgescu, cel pe care-l vizita în folosul Securității, a fost mai puțin norocos: s-a stins la 51 de ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Elogiu grețos adus de un lider PNL unui sinistru turnător al Securității: „un spirit rarisim”, „rafinat”, „generos cu natura umană”, „un credincios într-un secol al activismului periculos”

* CTP: „A sucombat unul dintre cei mai vomitivi turnători din istoria Securității”. Primise Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”!!!

* Iohannis a reușit deplin: Ponta – consilier onorific în „guvernul meu”! Anomalii și stupizenii

* Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Ucraina confirmă oficial că George Simion are interdicție de a intra pe teritoriul său, „în scopul asigurării securității statului”. Motivul: întâlnirile liderului AUR cu șefi ai spionajului rusesc, la Cernăuți

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* A murit deputatul implicat în măcelul de la Sibiu, din 1989, și care frecventa Ambasada Rusiei după invadarea Ucrainei

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

4 COMENTARII

 1. Lasa ca i-a lins hoitul Rares Bogdan. Firesc ca un puiutz de securist sa fie in tandreturi cu un turnator. Marea problema a acestui popor este lipsa de educatie, in special ca nu stie istorie. Asa ajuns tortionarii, turnatorii, oameni care au facut mult rau, sa fie aplaudati.

 2. De ce un articol atit de lung (eu i-as spune ca ii face reclama), in loc sa fie inmultit cu ZERO????
  Si mai sunt tot pe aci vreo 2-3 de saminta.
  La moartea unor astfel de personaje, cel mai bine este NICI UN CUVINT IN PRESA SAU PE NET.
  Este unul din odiosii lui N.C. Munteanu. Nu stiti cine e N.C. Munteanu?
  Pai daca site-urile se ocupa de Balaceni?
  Apropos, parca tot 100 de ani a implinit si Mircea Carp. Si n-am vazut pe aici vreo stire/articol macar jumatate din asta. Sau poate ma insel eu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here