Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

5
1572
Crin Bologa - Gabriela Scutea

Continuă pensionările scandaloase din magistratură. În decurs de numai 5 luni, doi șefi de mari parchete – DNA (Crin Bologa) și Parchetul General (Gabriela Scutea) – au profitat de legea strâmbă croită de majoritatea PSD-PNL și au ieșit la pensie la 50/51 d ani, prin semnătura președintelui Klaus Iohannis.

Și Bologa, și Scutea au vrut să obțină un nou mandat la șefia parchetelor respective; cum nu l-au obținut, au plecat direct la pensie, refuzând să mai lucreze în parchetele din care fuseseră promovați.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretele de eliberare din funcţie pentru mai mulți magistraţi, ca urmare a pensionării. În noul val de pensionari speciali se numără și Gabriela Scutea (50 de ani), fost procuror general al României până în luna februarie a acestui an.

La începutul acestui an, Gabriela Scutea a candidat pentru un nou mandat de procuror general, dar ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, l-a preferat și propus pe contracandidatul acesteia, ​​procurorul Alex-Florin Florența de la DIICOT, care a fost numit de președintele Klaus Iohannis.

Gabriela Scutea a ocupat funcția de procuror general timp de trei ani. În 2020, ea a fost propusă la conducerea Parchetului General tot de Cătălin Predoiu, fiind numită de Klaus Iohannis în ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

De această dată, Predoiu și Iohannis au preferat pe altcineva.

Drept urmare, Gabriela Scutea – care a împlinit 50 de ani recent, pe 31 iulie, și are 26 de ani vechime în magistratură – a decis să se pensioneze. Nu a vrut să se întoarcă la Parchetul Curții de Apel Brașov, de unde a fost promovară în 2020, ci a plecat direct la pensie. O pensie specială care depășește 5.000 de euro pe lună!

Potrivit ultimei declarații de avere depuse în luna iunie a acestui an, pentru anul fiscal anterior, Gabriela Scutea a încasat 260.000 de lei de la Parchetul General și 120.000 de lei de la Consiliul Superior al Magistraturii, în total 380.000 de lei (adică peste 76.000 de euro), ceea ce înseamnă circa 6.350 de euro pe lună.

Acestor venituri li s-au adăugat 34.000 de lei – „diferențe salariale” obținute prin hotărâri judecătorești, după ce Gabriela Scutea a dat statul în judecată.

În declarația de avere, fostul procuror general a menționat mai multe depozite bancare, între care unul de 385.005 de lei (peste 77.000 de euro).

Scutea are și două terenuri intravilane: unul în Brașov (129 metri pătrați), altul în comuna Cristian, județul Brașov (500 de metri pătrați. Pe terenurile respective are și câte o casă: 160 mp (construcție cu etaj), respectiv 247 mp.

Pe aceeai schemă s-a pensionat în luna marte a acestui an și Crin Bologa, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în perioada 2020-2023. Bologa a devenit pensionar la 51 de ani, refuzând să se întoarcă la Parchetul din Sălaj de unde fusese promovat în fruntea DNA.

Schema scandaloasă după care se calculează pensia magistraților

Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de minim 25 de ani în magistratură, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul.

Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş, se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.

Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public se suportă din bugetul de stat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* „Nu, Marcel, nu merge să fugi când vine nota de plată! Voi ați creat dezastrul. Voi, PSD și PNL, patronați de Iohannis!”

* Dosarul „10 August”: „găzarii lui Dragnea”, în frunte cu Cucoș, Sindile și Cazan, au fost trimiși în judecată. Dar după 5 ani?! Se așteaptă prescrierea faptelor?!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* CCR apără cu dinții scandaloasele pensii speciale ale magistraților. Pierdem miliarde de euro și din intern, și din extern

* Raport EFOR: Banii partidelor, primiți ca subvenție de la stat, sunt înghițiți de televiziunile tot mai nesătule. În 6 luni, 12 din cele 25 de milioane de euro primite de partide au ajuns la presă

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat mii de infractori, este ilegală!

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* Domnule președinte Manolescu, când o dați afară pe poeta Firea din Uniunea Scriitorilor?

5 COMENTARII

  1. PARTIDUL SI SEKURITATEA AU INCEPUT O ACTIUNE DE MANIPULARE IN MEDIA. BUGETARII SUNT INSUFICIENTI ASA CA DE FAPT CHELTUIELILE STAULUI VOR CRESTE, NU SE VOR REDUCE.
    SINDICATELE, CUREAUA DE TRANSMISIE, AU PRIMIT ORIDNE SI AU INCEPUT SA JOACE PIESE DE TEATRU. JOACA SI SINISTRUL FINANTELOR!

    CONCLUZIA: MAI MULTA TAXARE, MAI MULTA IMPOZITARE PENTRU populime. NOI ANGAJARI, NOI CRESTERI DE CHELTUIELI LA STAT.

  2. Dupa 34 de cand au murit oameni pentru libertati uitati-va unde este Romania acum. O fi fost Iliescu principalul tartor si criminal KGBist, insa si ceilalti n-au fost mai prejos. Fesenistii s-au ingrasat si au hranit si pe ceilalti de care au nevoie, adica cei mai privilegiati securistii din servicii si magistratii. Replica din Balanta lui Pintilie este mai actuala ca niciodata. Astia doi, ca multi altii, rezultate profesionale la subsol, dar pensii de 5000 Euro pe luna si pot sa le duca inca vreo 40 de ani fara probleme. Sistemul de pensii va crapa la un moment dat, la fel va pocni buboiul. Dar nu-i asa? Nu se poate umbla la ele zice CCR. Pai nu ar fi mai bine sa le impozitam cu 100% pe toate peste nivelul neplatit de contributivitate? Adica noi romanii sa ne luam banii inapoi furati de jigodiile astea care au facut din justitie o curva de centura.

  3. Gabriela Scutea, o femeie fara trecut, motiv pentru care ma gandesc daca este romanca. In adolescenta a renuntat si la parintii adoptivi. Ma gandesc si la faptul ca bolsevicii si-au depus ouale in anii 50, atunci cand administratia romaneasca se afla sub bocancul rusesc. Mai sunt si alti politicieni cu un trecut incert. Dar ce spun, s-a intamplat si la case mai mari, cum ar fi SUA, Canada…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here