Rusia comite aproape toate greșelile tactice pe care e posibil să le facă într-un război și este „umilită” de Ucraina pe câmpul de luptă, a comentat un important expert militar britanic vineri, în emisiunea „Today” (“Astăzi” – n. red.), de la BBC Radio 4. Ucrainenii sunt organizați după modelul NATO și, în ciuda inferiorității clare în materie de armament, demonstrează o netă superioritate în pregătire, mai spune specialistul.
Ucraina „umilește” Rusia pe câmpul de luptă și „șterge pe jos cu ea în termenii opiniei mondiale”, afirmă profesorul Michael Clarke, fost director al think tank-ului Royal United Services Institute (RUSI).
Invitat la BBC, acesta a adăugat: „Rușii fac aproape toate greșelile tactice pe care este posibil să le facă. Arată ca niște forțe care au fost complet nepregătite, care nu s-au gândit cum ar putea arăta o campanie majoră. Ucrainenii blochează înaintarea rusă în toate privințele și chiar operează acum contraatacuri destul de eficiente. Rușii pierd foarte mult echipament și trupe”.
Cheia acestei situații cu totul neprevăzute chiar și de experți înaintea războiului este, spune profesorul Clarke, faptul că Ucraina are un sistem de comandă și control al câmpului de luptă „standard NATO”, construit cu ajutorul țărilor occidentale începând cu 2014. Rușii dovedesc, în schimb, că se ghidează după aceleași principii și aplică același sistem din perioada sovietică.
Începând din 2014, Ucraina și-a reformat armata, cu sprijinul țărilor occidentale, după modelul NATO. Comandamentul, pregătirea și tacticile de luptă se dovedesc acum superioare celor rusești
În 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a ocupat zona Donbass sub masca „separatiștilor”, Ucraina s-a dovedit foarte vulnerabilă. Conducerea de atunci a armatei a trădat, descoperindu-se că toate structurile statului erau infestate de agenți acoperiți și oameni ai rușilor. Militarii ucraineni erau neinstruiți și foarte prost echipați, cu armament insuficient, vechi și neîntreținut.
Ulterior a început un amplu proces de reformă a armatei ucrainene. Cu ajutorul SUA, Marii Britanii, Canadei și al altor țări din Occident, ucrainenii și-au reconstruit trupele după modelul NATO. Numai instructorii britanici au pregătit, în acest timp, circa 22.000 de militari ucraineni, conform cifrelor oficiale. Însă americanii au instruit mult mai mulți și în Ucraina au fost prezenți specialiști din alte câteva țări occidentale.
Industria de armament a fost revalorizată. Chiar dacă statele NATO, sub presiunile diplomatice ale Rusiei, au evitat să livreze Ucrainei armament greu ofensiv, totuși în țară au ajuns arme ușoare și numeroase echipamente defensive, precum celebrele rachete antitanc Javelin și rachetele antiaeriene Stinger.
În acest timp, Rusia a „performat sub așteptări” și s-a dovedit că și-a supraevaluat forțele, eșuând în încercarea de a-și moderniza armata în pofida uriașelor investiții din ultimii ani, spun experții.