Eșec logistic total al armatei ruse: blindatele rămase fără combustibil sunt abandonate. Invadatorii au pierdut 5.840 de oameni în 6 zile

0
12918
Ucrainenii au capturat zeci de vehicule blindate rusești abandonate după ce au rămas fără combustibil sau împotmolite în noroi, iar eșalonul logistic n-a avut la dispoziție remorchere, pentru a le tracta

Armata Rusiei înregistrează, în prima săptămână a invaziei declanșate în Ucraina, un eșec logistic de proporții, care amintește de primele zile ale Operațiunii Barbarossa, din Al Doilea Război Mondial. Avertismentele experților occidentali, lansate înaintea invaziei, s-au confirmat: există sincope masive în aprovizionarea trupelor, care rămân adesea în pană de combustibil în mijlocul teritoriului inamic.

Militarii ruși sunt nevoiți să-și abandoneze blindatele, în numeroase cazuri, din cauză că rămân fără combustibil în mijlocul bătăliei sau în timp ce înaintează în teritoriul inamic. În alte cazuri, aceștia au rămas imobilizați pe drum spre obiectivele unde erau trimiși, așteptând cu orele sau cu zilele să vină cisternele pentru realimentare. A devenit de pomină filmulețul postat pe Twitter de un ucrainean care se oprește pe o șosea unde blindatele rusești staționau și îi întreabă pe militari ce fac acolo. Aceștia îi răspund că au rămas fără combustibil, iar ucraineanul se oferă să-i ducă el cu mașina, înapoi, în Rusia. Atât soldații ruși, cât și șoferul ucrainean au râs.

Situația este similară în privința muniției și a hranei. S-au viralizat imagini surprinse de camerele de supraveghere ale magazinelor cu soldați ruși care dau buluc și fură mâncare. Militarii în termen și rezerviștii armatei lui Putin au solde umilitor de mici – 2.087 de ruble pe lună, adică aproximativ 112 lei. Cu acești bani nu-și permit să cumpere ceea ce au nevoie. Armata nu reușea nici înaintea invaziei (când se aflau pe propriul teritoriu) să le trimită hrana la timp, iar situația s-a acutizat după ce s-a intrat în Ucraina.

Organizarea logistică s-a dovedit un dezastru, serviciile auxiliare eșuând să asigure un flux constant de echipamente, muniție și carburant pentru trupele din prima linie.

„Ursul rusesc a uitat un lucru important: combustibilul. Fără o logistică adecvată, nicio armată, oricât ar fi de puternică, nu poate s-o învingă pe alta”, comentează „The Jerusalem Post”, referindu-se la situația din Ucraina.

Dificultățile fuseseră anticipate de experții de la CSIS.org încă de acum o lună și jumătate, înainte de începerea conflictului. Comandamentul rusesc, scriau la vremea respectivă analiștii care explorau apropiata invazie, se confruntă cu o mare provocare, pentru că trebuie menținută în stare de luptă, pe teritoriu ostil și cu puține drumuri, o armată de 150.000 de oameni.

Inclusiv coloana-mamut de vehicule care se apropie de Kiev de câteva zile înaintează extrem de lent. Sute de blindate, tancuri, campioane formează un șir de vehicule care se întinde pe 60 de kilometri pe o șosea care are câte o singură bandă pe sensul de mers. Infrastructura Ucrainei nu este foarte dezvoltată, iar rușii au puține rute alternative la dispoziție dacă nu reușesc să cucerească orașele din drum.

În această situație, apărătorii știu cam pe unde vin inamicii și își pot concentra forțele să-i aștepte sau să organizeze ambuscade. Ucrainenilor li s-a recomandat să lovească în primul rând cisternele cu combustibil din coloanele de aprovizionare. Zeci dintre acestea au fost distruse.

Pe 2 martie, în dimineața celei de-a șaptea zile a invaziei, Ministerul Apărării din Ucraina a dat publicității un nou bilanț al pierderilor rusești. Au fost uciși 5.840 de militari ruși. Pe lângă aceștia, au fost distruse:

– 30 de avioane,

– 31 de elicoptere,

– 211 tancuri,

– 85 de tunuri,

– 862 de vehicule blindate,

– 40 de lansatoare multiple de rachete (MLRS),

– 2 nave,

– 355 de autovehicule,

– 60 de cisterne de aprovizionare cu combustibil,

– 3 drone,

– 9 sisteme antiaeriene.

Bilanțul cu pierderile armatei ruse după 6 zile de lupte, conform Ministerului Apărării din Ucraina

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Urmează noaptea ce mai grea. Armata lui Putin anunță că va face masacru la Kiev. Rușii le cer civililor să fugă, pentru că urmează „lovituri cu arme de înaltă precizie”

* Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* „Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

* Rușii au bombardat sălbatic Harkov-ul, al doilea oraș a Ucrainei. Zelenski: „Este o crimă militară! Terorism de stat!”

* Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

* Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

* Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Artistă a Poporului din Ucraina: „Ești fiul diavolului, un copil născut degeaba! Te voi arde în cenușă, ai grijă!”

* Și armata din Belarus a invadat Ucraina! Tiranul Lukașenko tocmai se jurase că n-o va face

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

* Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

Un întreg regiment al Gărzii Naționale Cecene, în frunte cu generalul Tușaev, a fost spulberat lângă Kiev! „Măcelarii lui Kadîrov”, luptând pentru ruși, au fost lichidați de trupele speciale ucrainene

5.000 de militari ruși s-au revoltat la Belgorod, refuzând să meargă la luptă în Ucraina!

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Germania și Uniunea Europeană, împinse pe calea înarmării de atacul declanșat de Putin asupra Ucrainei. „O schimbare uriașă. UE va deveni o super-putere politică globală”

* Ofițer american de origine rusă: „Până când cineva nu-i va rupe gâtul, Putin va continua. Sper că Ucraina i-l va rupe. Este un demon, un psihopat”

* OPINIE. Monstrul urii în sutană. Crime în numele religiei ortodoxe. Zorro a venit și în Ucraina, dar pentru a asasina oamenii săraci. Lukașenko distruge Belarus

* Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here