Harta operațiunilor: Rusia face progrese limitate după 6 zile de invazie. Trupe de parașutiști au fost lansate în Harkov

0
1404
Harta întocmită de Reuters cu avansul rusesc în Ucraina la sfârșitul lui 1 martie, după 6 zile de ofensivă

Trupe rusești de parașutiști au fost lansate în Harkov în timp ce orașul e bombardat puternic de invadatorii ruși care au încercuit al doilea oraș al Ucrainei, relatează surse oficiale. După 6 zile de atacuri, rușii continuă să facă progrese mai degrabă în sudul Ucrainei și au ocupat o parte a teritoriului acestei țări, dar avansul este mult sub așteptările inițiale ale lui Putin și ale comandanților săi. Reuters a întocmit mai multe hărți cu reprezentarea avansului rusesc în Ucraina la sfârșitul zilei de 1 martie.

Rușii par să fi cucerit Herson, în sud, unde au reușit și cele mai însemnate câștiguri teritoriale, relatează multiple surse.

Principalele două obiective, orașele Kiev și Harkov, sunt însă în continuare în mâinile ucrainenilor. Kievul este vital pentru că acolo se află Guvernul, președintele și o mare parte a forțelor armate. Harkovul este fundamental pentru că este nod feroviar și rutier fără de care înaintarea rusă către Nipru ar fi un calvar.

În cursul zilei de marți, 1 martie, trei coloane rusești au pătruns în oraș, distrugând o poartă istorică și o galerie de artă. Dar apărătorii i-au respins pe ruși provocându-le pierderi considerabile, a anunțat primarul orașului.

Situația detaliată din Kiev și Harkov în seara zilei de 1 martie. Sursa: Reuters

Miercuri, la ora 3, asupra Harkovului au fost lansate trupe de parașutiști care, conform rapoartelor, au capturat un spital militar. Apărătorii luptă pe viață și pe moarte cu parașutiștii în timp ce rușii bombardează orașul, lovind cu predilecție obiective civile cum ar fi clădirea Universității din centrul Harkovului.

Mai multe hărți întocmite de Reuters arată că progresele teritoriale făcute de armata rusă până la sfârșitul zilei de 1 martie rămân destul de mici. Putin și generalii săi contaseră pe o lichidare a puterii politice de la Kiev în primele două zile și la o capitulare în masă a militarilor ucraineni. Acest plan al unui război-fulger de anexare a Ucrainei a căzut și acum lucrurile evoluează spre un război de uzură, spun analiștii.

În acest moment, Kievul rămâne ferm în mâinile ucrainenilor, iar grosul forțelor rusești se află la circa 30 de kilometri de centrul orașului. Înspre capitală se îndreaptă însă o divizie rusească, aproximativ 15.000 de militari, care transportă și masive cantități de muniție și echipamente. Coloana se întinde pe 60 de kilometri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Urmează noaptea ce mai grea. Armata lui Putin anunță că va face masacru la Kiev. Rușii le cer civililor să fugă, pentru că urmează „lovituri cu arme de înaltă precizie”

* Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* „Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

* Rușii au bombardat sălbatic Harkov-ul, al doilea oraș a Ucrainei. Zelenski: „Este o crimă militară! Terorism de stat!”

* Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

* Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

* Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Artistă a Poporului din Ucraina: „Ești fiul diavolului, un copil născut degeaba! Te voi arde în cenușă, ai grijă!”

* Și armata din Belarus a invadat Ucraina! Tiranul Lukașenko tocmai se jurase că n-o va face

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

* Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

Un întreg regiment al Gărzii Naționale Cecene, în frunte cu generalul Tușaev, a fost spulberat lângă Kiev! „Măcelarii lui Kadîrov”, luptând pentru ruși, au fost lichidați de trupele speciale ucrainene

5.000 de militari ruși s-au revoltat la Belgorod, refuzând să meargă la luptă în Ucraina!

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Germania și Uniunea Europeană, împinse pe calea înarmării de atacul declanșat de Putin asupra Ucrainei. „O schimbare uriașă. UE va deveni o super-putere politică globală”

* Ofițer american de origine rusă: „Până când cineva nu-i va rupe gâtul, Putin va continua. Sper că Ucraina i-l va rupe. Este un demon, un psihopat”

* OPINIE. Monstrul urii în sutană. Crime în numele religiei ortodoxe. Zorro a venit și în Ucraina, dar pentru a asasina oamenii săraci. Lukașenko distruge Belarus

* Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here