”Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. I-am mulțumit Președintelui Iohannis pentru sprijinul constant acordat de România cetățenilor din Republica Moldova. Am discutat despre necesitatea avansării în implementarea proiectelor comune dintre România și Republica Moldova. Președintele Iohannis ne-a asigurat de susținerea domniei sale și a României în procesele de integrare europeană a țării noastre. Îi mulțumesc Președintelui Iohannis pentru invitația de a întreprinde o vizită oficială la București pe 2 iulie”, a precizat Maia Sandu, pe Facebook.
Prioritate zero: curăţarea justiţiei de oamenii mafiei
„Dacă lucrurile nu se vor schimba în următoarele câteva săptămâni, atunci o să căutăm o soluţie în Parlament şi Guvern”, a declarat prim-ministrul Maia Sandu, amintind că justiţia şi lupta împotriva corupţiei sunt priorităţile majore ale cabinetului ei. Vom rezolva problema componenței CSM în legislativ, a precizat Sandu. Ea a cerut CSM să curețe sistemul judecătoresc de magistraţii care au luat decizii controversate şi să-i promoveze pe cei onești.
„Am spus că noi suntem pentru independența judecătorilor oneşti şi o să apăram oamenii care îşi fac lucru bine, cei care apără hoţii în continuare, promovează judecători care comit abuzuri vor trebui să răspundă. Nu mai putem tolera dezastrul din justiţie. Oamenii aşteaptă să se facă dreptate. Propunem CSM să-şi facă treaba. Am venit cu un mesaj foarte clar. În următoarele săptămâni o să vedem dacă ei îşi îndeplinesc obligaţiunile de serviciu. Schimbarea se va face oricum. Ei trebuie să decidă dacă vor să fie parte a acestei schimbări”, a spus Maia Sandu, la o şedinţă a CSM la care a fost prezentă special pentru a da semnalul de curăţenie în justiţie.
Prima decizie luată de CSM după plecarea prim-ministrei a fost să-i solicite lui Corneliu Gurin, trimisul CSM în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, să demisioneze urmare a avizului critic al Comisiei de la Veneţia pe marginea hotărârilor luate în timpul recentei crize politice.
O altă decizie fără precedent a fost înlăturarea de la exercitarea funcției până la pronunțarea unei decizii a Inspecției judiciare a mai multor șefi de instanțe. Ar fi vorba despre Ion Druță, președintele CSJ, Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinau, trei vicepreședinți ai instanței, Nicolae Clima, șeful Inspecției Judiciare, și Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor. Subiectul a fost examinat în şedinţa închisă a CSM.
Totul sau nimic
Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a precizat pentru Ziarul de Gardă că decizia a fost luată urmare a unei sesizări din partea unui judecător din prima instanță, care a reclamat acțiuni abuzive în privința sa. „Inspecția trebuie să verifice informațiile… Dacă inspectorii vor decide că acțiunile cad sub incidența normei penale, se va transmite informația”, a spus Dorel Musteață, precizând că e vorba de înlăturarea temporară din funcţie a şefilor de instanţe, şi nu de suspendarea lor.
Prim-ministra Maia Sandu a comentat că înlăturarea acestora din funcţie este una târzie și insuficientă, fiind nevoie de excluderea din sistem. „O justiție cu persoane dubioase, precum Ion Druță, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, Oleg Sternioală, care au executat comenzi politice și au anulat alegeri libere, corecte și recunoscute de comunitatea internațională, nu poate fi considerată independentă”, a scris Maia Sandu pe Facebook, potrivit Europa Liberă.
La noi cine va începe curățirea putregaiului in toate instituțiile statului ????