Putin împinge criza peste noi: „atacuri teroriste” la 3 baze militare transnistrene, Tiraspolul introduce cod roșu de alertă, Rusia „monitorizează atent situația”, oamenii fug peste Nistru

4
2825
Transnistria e folosită de Rusia pentru a detona conflictul și în Moldova, încercând să provoace un conflict direct cu România și, implicit, cu NATO

Situația escaladează cu viteză în așa-zisa republică separatistă transnistreană, unde noi incidente se petrec aproape din oră în oră: trei explozii s-au înregistrat marți la prânz la baze militare ale separatiștilor, după ce în dimineața aceleiași zile două turnuri radio au fost aruncate în aer. În seara zilei de luni, „cineva” a atacat cu grenade sediul Securității din Tiraspol. Rusia se grăbește să anunțe că urmărește „atent” situația, iar Tiraspolul denunță „atacuri teroriste”.

Evenimentele au loc la doar câteva zeci de kilometri de granița României și par să indice modul în care Rusia va încerca să atragă NATO în conflict. Regiunea transnistreană, care aparține Moldovei, este controlată încă din 1990 de Rusia, care păstrează și azi trupe de ocupație acolo.

În cursul zilei de ieri, oficiali ruși au anunțat în presa controlată de Moscova că în Transnistria urmează „provocări” ale României, care se pregătește în secret să atace această regiune și să anexeze Moldova cu sprijinul NATO și al Ucrainei.

Sub acoperirea acestui “steag fals”, aproape imediat au început provocările FSB (KGB). Deja sunt trei evenimente foarte grave petrecute în nici 24 de ore (a doua și a treia zi de Paște).

Rușii, care sunt – cel mai probabil – în spatele atentatelor, anunță că urmăresc „cu atenție și îngrijorare” situația din Transnistria

Lungi coloane de mașini s-au format la ieșirea din Transnistria spre Moldova, arată canalul Nexta, cu oameni care fug din regiune de teama a ceea ce va urma. Serviciul Vamal al separatiștilor pretinde că „nu se înregistrează flux de mijloace de transport”, dar imaginile sunt grăitoare.

În timp ce Tiraspolul acuză „atentate teroriste” și declară cod roșu de alertă teroristă, anulând parada militară de 9 Mai, la Chișinău se mobilizează autoritățile legitime ale Moldovei. Președintele Maia Sandu a convocat de urgență Consiliul de Securitate al țării. În acest timp, Kremlinul urmărește „cu atenție și îngrijorare” evenimentele.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că „în acest moment nu sunt planificate contacte (cu Maia Sandu – n. red.), nu există astfel de planuri. Singurul lucru pe care îl pot spune este că urmărim foarte atent cum evoluează situația acolo. Bineînțeles, vin știri de acolo care provoacă îngrijorare ”, scrie Interfax.ru.

În mod evident, narativul Rusiei privind presupusele pregătiri ale României de a invada Transnistria și de a anexa Moldova n-are nicio bază reală. El este însă destinat publicului intern din Rusia și legiunii de conspiraționiști pe care această țară o întreține în alte state, ca să justifice următoarele acțiuni agresive la adresa unui nou stat – Moldova. Se creează astfel pretextul pentru ca Rusia să ocupe Chișinăul ca „răspuns” la “agresiunea română susținută de NATO”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

* Dezvăluiri uluitoare din combinatul Azovstal. „Sub cuptoare se află un tunel subteran imens, prin care circulă trenurile. Ultimul nivel se află la o adâncime de 50 de metri. Va rezista unei bombe nucleare”

* Ucraina demască fake-ul „întâlnirii” Putin – Șoigu: „Putin stă la televizor, iar Șoigu este montat pe videoclip”

Cresc riscurile unui război NATO – Rusia. Militari ucraineni sunt antrenați în Franța, Germania și Marea Britanie

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Planul terorist al invadatorilor putiniști: adună resturile elicopterelor ucrainene doborâte, le plasează în Rusia, își bombardează propriul teritoriu, apoi dau vina pe armata lui Zelenski

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Înalt oficial militar american: Rusia a pierdut 25% din puterea de luptă inițială

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Un comandant rus și-a trimis militarii să omoare civili în Dnipropetrovsk, deși acolo locuiesc fiicele sale din prima căsătorie. Anastasia și Viktoria nu vor să mai audă de teroristul lor tată

Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

4 COMENTARII

  1. Daca Moldova se unea inca din anii 90 cu Romania astazi porcul de Putin nu mai incerca marea cu degetul. Faceau referendum si putea fi asimilati Romaniei, chiar daca la butoane atunci era omul Moscovei, Vladimir Ilici Iliescu. Romanii intotdeauna au votat prost alegand scursurile Kremlinului si d-asta suntem unde suntem, terminati ca natie, corupti si idioti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here