marți, martie 19, 2024
AcasăEconomieCum reduci facturile la energie electrică? Sfaturi practice

Cum reduci facturile la energie electrică? Sfaturi practice

-

Prețul energiei electrice a crescut simțitor în ultimul an. Atât pentru un consumator casnic, cât și pentru un consumator mare, factura lunară poate să pună o presiune considerabilă asupra bugetului. Din păcate, singura opțiune pe care o avem este de a ne adapta la nouă realitate.

Din fericire, avem o mulțime de instrumente cu ajutorul cărora adaptarea să se facă foarte ușor.

Dacă vrei să reduci facturile la energie electrică, este suficient să respecți următoarele sfaturi. Este adevărat că unele dintre aceste sfaturi implică investiții financiare, însă toate investițiile sunt eficiente pe termen lung.

Cum reduci facturile la energie electrică?

1. Alege cel mai bun furnizor! Piața energiei electrice este o piață liberă, ceea ce înseamnă că prețurile diferă destul de mult de la un furnizor la altul. Folosește-te de un comparator ANRE pentru a descoperi cele mai mici prețuri și analizează cu atenție fiecare ofertă în parte!

- Advertisement -

2. Schimbă toate becurile din locuință cu becuri energoeconomice! Acestea sunt la fel de luminoase precum sunt cele cu incandescență, însă au un consum de energie de până la 6 ori mai mic și o durată de viață de până la 10 ori mai mare. Partea bună este că prețul unui bec economic este din ce în ce mai scăzut.

3. Investește în electronice și electrocasnice economice! Mașina de spălat, frigiderul, cuptorul, televizorul și toate celelalte electronice pe care le folosești pot să genereze un consum considerabil. Este adevărat că schimbarea lor implică o investiție destul de mare, însă poate micșora cu peste 50% consumul general. Cele mai bune electrocasnice sunt cele etichetate în clasa de eficiență energetică A, A+ sau A++.

4. Folosește cât mai multe echipamente “verzi”! Panourile solare sau pompele de căldură te pot ajuta să obții energie electrică gratuită, ceea ce scade foarte mult valoarea facturilor. În plus, dacă generezi mai multă energie decât consumi, poți deveni proconsumator, ceea ce înseamnă că poți primi bani pentru energia pe care o trimiți în rețea.

- Advertisement -

Pe lângă aceste schimbări majore, poți încerca să apelezi și la mici schimbări de comportament în ceea ce privește consumul. De foarte multe ori consumăm energie electrică fără a avea neapărată nevoie de ea: lăsăm becuri aprinse în camere pe care nu le folosim, lăsăm în priză electrocasnice sau alegem să încălzim mult prea mult încăperile. Dacă bifezi următoarele sfaturi, poți crește gradul de economisire:

  • Instalează un termostat pentru căldură! Acesta va crește gradul de confort și va micșoră consumul.
  • Instalează senzori de mișcare care să aprindă și să stingă luminile doar în momentul în care detectează prezența!
  • Scoate electrocasnicele din priză atunci când nu le folosești! Acestea consumă curent chiar și atunci când sunt oprite sau când sunt în stand-by.

Un comportament responsabil în ceea ce privește consumul de energie electrică nu ajută doar bugetul, ci și întreaga planetă. Gradul mare de poluare generată de consumul resurselor poate avea un impact major asupra mediului înconjurător, însă fiecare dintre noi poate contribui la procesul de eliminare a acestei poluări.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -