Rusia a desfășurat în ultimele zile una dintre abilele sale acțiuni de manipulare a opiniei publice la nivel mondial, prezentându-și lista de 15 revendicări ca bază de negociere acceptată la tratativele de pace cu Ucraina. În realitate, conducerea statului ucrainean are propria sa viziune care nu include pretențiile rușilor, iar serviciile de informații occidentale estimează că, din contră, Putin este “supărat și frustrat” și își va intensifica atacurile.
Așa-zisa „apropiere a punctelor de vedere” și lista lucrurilor „convenite” cu care a fost umplut Internetul este, de fapt, viziunea rusească a rezolvării crizei. O analiză Reuters arată că Moscova consideră că un compromis înseamnă ca Ucraina să piardă minimum 120.000 de kilometri pătrați din teritoriul său: Crimeea, regiunea Donbass și o largă fâșie de pământ din sud, în special zona care ar urma să unească Rusia de Crimeea. Accesul Ucrainei la Marea Neagră ar deveni astfel foarte fragil și restrâns, iar cel la Marea Azov ar dispărea cu totul.
Teritoriul pe care Putin vrea să-l rupă din Ucraina (cel puțin 120.000 km²) reprezintă 20% din întreaga suprafață a țării (603.548 km²), echivalentul a jumătate din suprafața României (237.500 km²)!
Rusia mai pretinde ca Ucraina să devină neutră și să renunțe oficial la planurile de aderare la NATO. Aceasta este o condiție pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski pare dispus s-o accepte. Acesta a afirmat că Ucraina este pregătită să accepte garanții de securitate din partea Occidentului, dar care să nu includă aderarea la NATO.
Alt tratat, cu alte asigurări „ferme” privind noile granițe ale Ucrainei, dar care ar trebui să păstreze doar forțe armate simbolice, precum Austria
Dar lucrurile nu se opresc aici și înaintează către o zonă periculoasă. Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei la tratativele cu Ucraina, a afirmat miercuri, pentru televiziunea de stat de la Moscova, că „Ucraina oferă o versiune austriacă sau suedeză a unui stat neutru, demilitarizat, dar în același timp un stat cu propria sa armată și flotă”.
Putin a declarat în aceeași zi că Rusia rămâne deschisă pentru discuțiile privind neutralitatea Ucrainei și demilitarizarea acesteia.
Marea problemă este tocmai comportamentul Rusiei. Un stat cu armată simbolică, precum Austria, ar însemna sinucidere curată când la granițe este un stat criminal și terorist precum Rusia, renumit în istorie pentru faptul că nu și-a respectat niciodată angajamentele internaționale, consfințite prin tratate.
Ucraina a primit garanții ferme din partea Rusiei, în 1994, prin Tratatul de la Budapesta, privind integritatea sa teritorială. În baza acestui cuvânt scris la Moscovei, ucrainenii au acceptat atunci să renunțe la arsenalul lor militar moștenit după destrămarea URSS. Ucraina era, în 1994, a treia putere nucleară a lumii, după SUA și Rusia, dispunând de un număr uriaș de bombe atomice.
Numai că, la 20 de ani după acel tratat, Rusia și-a încălcat propriile promisiuni și a invadat Ucraina, anexând Crimeea și Donbass. Alți 8 ani mai târziu, Putin a negat pur și simplu dreptul la existență al statului vecin și a declanșat o nouă invazie, de data aceasta totală, cu scopul de a șterge de pe hartă Ucraina și a o anexa cu totul.
Americanii sunt sceptici. Estimările făcute marți de directorul CIA se confirmă: în timp ce negociază, Putin intensifică bombardamentele asupra civililor și transferă noi trupe în Ucraina
Nu e clar ce gândesc ucrainenii. Mihailo Podoliak, negociatorul-șef al Kievului, spune că pe masa negocierilor este un model de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, care ar oferi Ucrainei protecție în fața unui atac viitor. Dar același tip de tratat a fost semnat și în 1994 fără niciun efect.
Americanii sunt sceptici. William Burns, directorul CIA și fost ambasador al SUA la Moscova, a menționat că „Putin este supărat și frustrat în acest moment”. Marți, directorul CIA estima că Putin își va intensifica asaltul: „Este probabil să dubleze ofensiva și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține cont de victimele civile”.
Deocamdată, evaluarea lui Burns se dovedește corectă. Joi dimineața, Rusia a bombardat deliberat Teatrul din Mariupol, deși autoritățile scriseseră mare în fața și spatele acestuia, în rusește, „Copii”, ca piloții ruși să vadă că acolo sunt adăpostiți copii.
Clădirea a fost distrusă, iar în cursul prânzului operațiunile de scoatere a victimelor din adăpostul de sub teatru erau în derulare.
Bombardarea Kievului și a altor orașe continuă, iar informațiile sunt că Putin a ordonat transferarea de noi trupe pe frontul din Ucraina. În acest moment, oameni și echipament militar sunt aduși din Caucaz și Extremul Orient, cu trenurile, pentru a fi desfășurați în Ucraina.