Canada anunță că trimite Ucrainei artilerie grea, inclusiv temutele tunuri britanice M777, de calibrul 155 mm. Valoarea armamentului livrat: 500 de milioane de dolari

0
9040
Tunurile britanice M777, ultraperformante, vor fi livrate Ucrainei de Canada

Canada a anunțat marți că va începe să livreze Ucrainei artilerie grea, pentru a sprijini această țară să respingă atacurile Rusiei. Premierul Justin Trudeau a declarat public acest lucru într-o conferință de presă la New Brunswick, adăugând că, pe lângă ajutorul militar acordat ucrainenilor, vor fi impuse noi sancțiuni pentru 14 persoane apropiate de regimul de la Moscova, inclusiv fata lui Vladimir Putin.

În arsenalul Canadei se află inclusiv temutele obuziere M777, de fabricație britanică. Acestea sunt printre cele mai noi și mai moderne tunuri din lume, intrând în folosință în 2005, în războiul din Afganistan. Cu calibrul de 155 mm, aceste tunuri au control digitalizat al focului, bat la 24-30 kilometri (40 de kilometri cu proiectile speciale) și sunt în arsenalul armatelor SUA, Australiei, Canadei, Arabiei Saudite și Indiei.

Premierul Trudeau anunțase că ajutorul militar acordat Ucrainei va fi de 500 de milioane de dolari. O parte din armament există deja în arsenalul armatei canadiene, iar o altă parte trebuie cumpărat. “Suntem în contact strâns cu președintele Zelenski încă de la început și am răspuns prompt la ceea ce le trebuie mai mult ucrainenilor. Cea mai recentă cerere este să-i ajutăm cu artilerie grea, deoarece asta este faza de acum a războiului”, a explicat Trudeau.

Există însă temeri că armamentul nu va ajunge suficient de repede pentru a fi aruncat în lupta pentru Donbass, care deja a început.

Mobilizare în Occident, pentru a înarma Ucraina astfel încât să facă față atacului rusesc

Încercând să intimideze Occidentul, Rusia a lansat zilele trecute noi amenințări către țările care sprijină militar Ucraina. Declarațiile n-au avut efectul scontat și marți președintele american Joe Biden a discutat, alături de aliați, ce măsuri se mai pot lua pentru a opri Rusia din războiul pe care l-a declanșat în Ucraina pe 24 februarie.

Membrii NATO au convenit să crească ajutorul militar acordat Ucrainei, inclusiv livrând avioane militare. Administrația americană e așteptată să trimită, de asemenea, un nou transport major de armament, pe lângă cele în valoare de 2,6 miliarde de dolari livrate deja.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că țara sa va furniza Ucrainei rachete anti-navă de tip Brimstone, iar cancelarul german Olaf Scholz a promis că Berlinul va acorda sprijin financiar Kievului, pentru a putea cumpăra arme produse de industria germană.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Armata lui Zelenski i-a lichidat pe militarii ucraineni care au trădat în 2014, predând Crimeea și trecând în tabăra lui Putin pentru a întări flota rusă din Marea Neagră

* Răspuns unei „savante” îndrăgostite de Putin

* VIDEO. Rusia a interzis un desen animat sovietic din 1973, în care „Z” e considerat simbol fascist

* VIDEO. Primele imagini cu nava-amiral a flotei ruse după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. Supraviețuitorii de pe crucișătorul “Moscova” au fost salvați de turci

* Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

* Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

* CTP despre Putin și Al Treilea Război Mondial: „Cimpanzeul sângeros e capabil de orice”

* Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

* „După ocuparea Ucrainei, Rusia va da o bucată din ea Ungariei, la schimb cu ieșirea din UE și din NATO, apoi va «elibera» România, Polonia și țările baltice”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

* Flavia Groșan, doctorița șoșocară din pandemie, e putinistă pe față. Ne trimite în Rusia, unde a avut ea revelații Covidioate

* Ciolacu și Ciucă au mințit cu nerușinare: România n-are niciun acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro! Analist financiar: banii nu există

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

* Ambasadorul României în SUA despre standul horror din New York: „E scandalos și rușinos! Nu am văzut nicio demisie și nicio asumare”

* Elena Udrea va fi extrădată! Nu i-a impresionat pe judecătorii bulgari nici cu lacrimile sale, nici cu minciuna că în România ar putea fi omorâtă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.