luni, februarie 26, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Deputatul-oligarh voia să...

Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Deputatul-oligarh voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

-

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezvăluit planul de evadare a deputatului fugar Viktor Medvedciuk, finul dictatorului rus Vladimir Putin. Oligarhul Medvedciuk urma să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă, cu ajutorul unor agenți FSB (ex-KGB), în nerecunoscuta Republică Transnistreană – oficial, parte a Republicii Moldova, dar controlată de Rusia. De acolo ar fi fost transportat ulterior la Moscova.

Luptătorii din SBU au fost pe fază și l-au reținut pe Viktor Medvedciuk (67 de ani) la ieșirea din regiunea Kiev, când se îndrepta spre Nistru. Informațiile au fost comunicate de Ivan Bakanov, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, pe televiziunea Ukraina 24, fiind preluate de site-ul Obozrevatel.com

Șeful SBU spune că Medvedciuk era așteptat în Transnistria de agenți FSB, a căror misiune era să-l preia și să-l escorteze la Moscova pe calea aerului.

„Au fost implicați chiar și interlopi și ofițeri corupți”

Ivan Bakanov: „A fost, într-adevăr, o operațiune dificilă și periculoasă pentru mulți dintre participanții ei, care a durat aproximativ o lună, în condiții militare. Președintele a dat instrucțiuni și am activat toate posibilitățile de a îndeplini acest ordin și de a-l găsi pe domnul Medvedciuk. Au fost efectuate multe analize și lucrări operaționale, care s-au încheiat cu succes”.

- Advertisement -

Șeful SBU a menționat că FSB-ul rusesc a implicat chiar și criminali în implementarea operațiunii de evacuare a finului lui Putin. „Serviciile speciale ruse și-au organizat propria operațiune pentru a-l introduce pe Medvedciuk în Transnistria și a-l transfera apoi la Moscova. În implementarea acesteia au fost implicați chiar și reprezentanți ai lumii interlope și polițiști corupți”.

Oamenii loiali tiranului Putin au încercat să-și mascheze planurile cât mai mult posibil: au inițiat mesaje de dezinformare, au organizat rute false pentru evacuarea politicianului, l-au deghizat pe acesta în militar ucrainean. La un moment dat, au pus SBU pe o pistă eronată.

Bakanov: „De fapt, pe Medvedciuk, sub masca unui militar al Forțelor Armate ale Ucrainei, presupus însoțit de colegi, au vrut să-l ducă la granița ucraineană. Acolo, cu barca, urma să fe transportat în așa-numita Republică Moldovenească Transnistreană, unde îl aștepta deja un grup de evacuare al forțelor speciale FSB. Trebuia să-l livreze pe Medvedciuk la Moscova. Dar datorită SBU, acest plan nu a putut fi implementat!”

- Advertisement -

Contrainformațiile SBU au analizat zeci de versiuni pentru fuga lui Medvedciuk. În cele din urmă, au identificat clar traseul real și au aflat locul sosirii grupului de evacuare al FSB.

În fuga sa, finul lui Putin a fost ajutat și de ofițeri corupți, pe care șeful SBU îi numește „ofițeri ucraineni de aplicare a legii”, cel mai probabil polițiști. Bakanov: „Remarc că a fost însoțit de ofițeri ucraineni de aplicare a legii, care vor fi, de asemenea, responsabili pentru acțiunile lor! Acum, Medvedciuk așteaptă un proces, alegerea unei măsuri de reținere sau mai degrabă confirmarea acesteia – detenție. Și apoi, sper, o pedeapsă binemeritată”.

A fost capturat marți noaptea. Zelenski voia să-l dea rușilor la schimb cu prizonieri ucraineni

Conform SBU, Viktor Medvedciuk a fost arestat marți noaptea, după o operațiune specială a forțelor ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care anterior propusese să-l dea la schimb pe Medvedciuk pentru prizonieri ucraineni aflaţi în mâinile Moscovei, a declarat acum că oligarhul fugar a fost reţinut în momentul în care, în care îmbrăcat în uniformă militară, încerca să „evadeze” din ţară. Zelenski a publicat și cele două poze cu Medvedciuk răvășit, speriat, îmbrăcat militar.

Ppotrivit lui Zelenski, Medvedciuk a stat ascuns 48 de zile pe teritoriul Ucrainei, înainte de a încerca să fugă în Rusia, via Transnistria (teritoriu separatist al Republicii Moldova, aflat sub ocupație militară rusească).

Ca deputat (ales în august 2019), oligarh și patron de televiziuni, Medvedciuk a făcut agresiv politica Moscovei, militând împotriva asocieri a Ucrainei cu Uniunea Europeană, NATO și, în general, cu Occidentul. El a pledat mereu pentru strângerea relațiilor Ucrainei cu Federația Rusă.

Putin și Medvedciuk doi se cunosc din 2000, de când fostul șef al KGB a devenit președinte al Rusiei. În același an, Medvedciuk era vicepreședinte al Radei Supreme (Parlamentul de la Kiev).

După cum a scris Ziaristii.com, în 2004, Svetlana (soția de atunci a dictatorului de la Kremlin) și Dmitri Medvedev (marioneta favorită a lui Putin în acei ani) au botezat-o pe Daria, fiica lui Medvedciuk. Într-un interviu acordat pentru Deutsche Welle, Medvedciuk spunea că Putin este „un naș bun”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră e în flăcări și a fost abandonată! Ucrainenii spun că au lovit-o cu două rachete, rușii susțin că a explodat muniția de la bord

Joc periculos: Zelenski l-a respins pe președintele german Steinmeier pentru îngăduința față de Putin, iar acum e refuzat de cancelarul Scholz, care se declară „iritat”

Rușii plănuiesc un „carnaval al groazei“ pe 9 mai, în Mariupolul distrus. S-a ordonat curățarea de morți și dărâmături a unei zone în centru, pentru parada militară

VIDEO. Putin amenință și Finlanda! Armament greu și rachete trimise de ruși la granița acesteia, ca răspuns la intenția de a adera la NATO

La Mariupol, Rusia „a atacat cu arme chimice“, împrăștiate cu dronele. Un lider separatist ceruse „să afumăm cârtițele ucrainene” care rezistă în oraș

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

Inflația în România a trecut de 10% pentru prima oară în ultimii 18 ani! Avem a treia inflație din UE, prețurile la alimente s-au mărit și cu 30-35%

Alegeri FRF. Unanimitate în alegerea unanimă a unanimului candidat, Răzvan Burleanu! Reportaj în unanimitate

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -