Bătălia pentru Donbass: ucrainenii resping „numeroase asalturi” ale rușilor și mențin linia frontului, lansând contraatacuri, spune Armata britanică

0
2836
Trupe ucrainene în tranșee pe 18 aprilie, în ziua când a început asaltul rușilor. FOTO: EPA

Ucrainenii au reușit să respingă „numeroase asalturi” ale rușilor în primele două zile ale ofensivei lansate de aceștia pentru a cuceri toată regiunea Donbass, anunță Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un buletin informativ despre cursul războiului. Rușii continuă, în schimb, un bombardament care crește progresiv în intensitate, lovind deopotrivă ținte civile și militare.

Rusia se confruntă în continuare cu aceleași probleme logistice care i-au afectat capacitatea de luptă încă din prima zi, spun militarii britanici care au întocmit raportul.

Experți independenți au observat încă de acum două zile, când a început noua ofensivă din Est, că armata rusă este în realitate mult mai puțin puternică decât pe hârtie, că moralul soldaților e foarte scăzut și că au fost aruncate în luptă unități incomplet refăcute după pierderile suferite în operațiunile eșuate din nordul Ucrainei.

Ideile principale ale buletinului informativ făcut public de britanici

– Bombardamentele și loviturile rusești asupra liniei de control din Donbass continuă să se intensifice, ucrainenii respingând numeroase tentative de a înainta ale forțelor rusești.

– Capacitatea Rusiei de a progresa continuă să fie afectată de provocările de mediu, logistice și tehnice cu care s-a confruntat până acum, combinate cu rezistența forțelor armate ucrainene extrem de motivate.

– Incapacitatea Rusiei de a înăbuși rezistența din Mariupol și atacurile sale nediscriminatorii, care au afectat populația civilă rezidentă, sunt indicii ale eșecului lor continuu de a-și atinge obiectivele atât de repede pe cât și-ar dori.

Pe de altă parte, Statul Major General al forțelor armate ucrainene afirmă că, până acum, trupele sale au menținut linia frontului și că în unele locuri au executat contraatacuri încununate de succes. Conform unei postări pe contul de Facebook al armatei ucrainene, ofensiva rusească de la sud de Izium a eșuat cu pierderi grele, atacatorii recurgând în schimb la atacuri cu rachete în cu totul altă parte, la Harkov.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Armata lui Zelenski i-a lichidat pe militarii ucraineni care au trădat în 2014, predând Crimeea și trecând în tabăra lui Putin pentru a întări flota rusă din Marea Neagră

* Răspuns unei „savante” îndrăgostite de Putin

* VIDEO. Rusia a interzis un desen animat sovietic din 1973, în care „Z” e considerat simbol fascist

* VIDEO. Primele imagini cu nava-amiral a flotei ruse după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. Supraviețuitorii de pe crucișătorul “Moscova” au fost salvați de turci

* Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

* Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

* CTP despre Putin și Al Treilea Război Mondial: „Cimpanzeul sângeros e capabil de orice”

* Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

* „După ocuparea Ucrainei, Rusia va da o bucată din ea Ungariei, la schimb cu ieșirea din UE și din NATO, apoi va «elibera» România, Polonia și țările baltice”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

* Flavia Groșan, doctorița șoșocară din pandemie, e putinistă pe față. Ne trimite în Rusia, unde a avut ea revelații Covidioate

* Ciolacu și Ciucă au mințit cu nerușinare: România n-are niciun acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro! Analist financiar: banii nu există

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

* Ambasadorul României în SUA despre standul horror din New York: „E scandalos și rușinos! Nu am văzut nicio demisie și nicio asumare”

* Elena Udrea va fi extrădată! Nu i-a impresionat pe judecătorii bulgari nici cu lacrimile sale, nici cu minciuna că în România ar putea fi omorâtă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here