Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie, a relatat pe Twitter că a fost sunat de un “impostor” care s-a dat drept premierul Ucrainei, Denis Șmihal. Ministrul britanic n-are niciun dubiu că la mijloc a fost mâna serviciilor de informații ale lui Putin. Este a doua încercare de acest tip a rușilor în doar 24 de ore după ce, în cursul zilei de miercuri, pe rețelele de socializare s-a viralizat un „deep fake” – un trucaj foarte bine făcut în care președintele ucrainean Zelenski părea că le spune soldaților săi să depună armele.
Ministrul britanic al Apărării a pus pe Twitter primul mesaj în care semnala incidentul joi, la ora 17.53: „Astăzi, un impostor care pretindea că este prim-ministrul ucrainean a încercat să discute cu mine. Acesta a pus mai multe întrebări ambigue și, după ce am devenit suspicios, am încheiat apelul“.
Imediat, într-un al doilea mesaj, Ben Wallace a adăugat, pentru a fi clar pe cine bănuiește: „Nici o cantitate de dezinformare, denaturare și trucuri murdare din partea Rusiei nu poate distrage atenția de la încălcările drepturilor omului și de la invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia. O încercare disperată“.
Today an attempt was made by an imposter claiming to be Ukrainian PM to speak with me. He posed several misleading questions and after becoming suspicious I terminated the call 1/2
— Rt. Hon Ben Wallace MP (@BWallaceMP) March 17, 2022
Un „deep fake” cu Zelenski care pare că le cere soldaților ucraineni să depună armele a fost produs și viralizat de serviciile rusești pe rețelele de socializare. A fost spart și site-ul unui post de știri ucrainean, trucajul fiind difuzat și acolo
În cursul serii precedente, mașinăria de propagandă pe rețelele de socializare a Moscovei s-a mobilizat să viralizeze, pe Twitter și Facebook, un „deep fake”. Era vorba despre un videoclip fals în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, părea că le cere trupelor sale să depună armele.
Diversiunea a fost pusă la punct în amănunțime. Pe lângă difuzarea masivă pe rețelele de socializare, o captură din videoclip a fost prezentată pe postul TV Ukraina 24, mesajul fiind, de asemenea, difuzat de această televiziune ucraineană.
Ulterior, Ukraina 24 a anunțat că site-ul său și rețeaua de telex au fost sparte de hakeri. O perioadă, site-ul a fost inaccesibil.
The website of a Ukrainian news outlet was hacked and used to push a fake video in which someone who appears to be Zelenskyy tells citizens to surrender to Russia, one of the most high-profile uses of „deepfake” technology to date. @kevincollier reports: https://t.co/wadjJY4b8m
— NBC News (@NBCNews) March 16, 2022
Zelenski a avertizat joi dimineață că videoclipul este fals. El a spus, pe Instagram că „pot sugera doar militarilor ruși să depună armele și să plece acasă”.
După toate probabilitățile, rușii au folosit tehnologia „deep fake“ pentru a modifca materialul video. În general, prin această tehnică se înlocuiește fața unei persoane cu cea a unei alte persoane. Rezultatele sunt foarte credibile, putând să înșele publicul. În cazul de față, doar dacă urmărești cu mare atenție videoclipul și ești familiarizat cu vocea lui Zelenski poți bănui că e ceva nenatural. Deși buzele lui Zelenski se mișcă sincronizat cu sunetul din videoclip, calul președintelui ucrainean nu pare la locul lui și nici vocea nu pare să fie a sa.