Încă de vineri, 26 iulie, din primele momente de explozie publică a cazului de la Caracal, Poliția Română a recurs la o minciună. Încercând să-și ascundă propriile neputințe, a aruncat totul în cârca STS, care ar fi furnizat „trei adrese greșite”.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a declarat vineri, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV: „Minora a sunat la 112, iar cei de la STS ne-au transmis aria în care se afla telefonul mobil și ulterior trei adrese, la care echipele Poliției au făcut percheziții și nu au găsit minora. În urma acestor percheziții, colegii mei au colaborat cu procurorul și au ajuns la locație. Au mers pe informațiile de la STS, nu au găsit nimic. Apoi s-au desfășurat acțiuni specifice și s-a ajuns în această dimineață la locația respectivă, unde fusese sechestrată minora”.
Teza celor trei adrese greșite primite de la STS a fost rostogolită, în mod tendențios, și de șeful Poliției Române din acel moment, chestorul Ioan Buda. Între timp, acesta și-a dat demisia.
„Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese, nici nu putem. Informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese„.
Generalul Bălan a precizat că operatoarele STS, în urma solicitărilor Poliţiei, au iniţiat 9 apeluri pe telefonul victimei (care, de fapt, era al criminalului, dar folosit temporar de victimă) pentru a putea afla informaţii de localizare mai clare. „Din păcate, telefonul era închis”, a adăugat șeful adjunct al STS.