Procurorul de caz și polițiștii ar fi putut pătrunde imediat în casa monstrului din Caracal, dar n-au făcut-o, invocând o așa-zisă interdicție pe timpul nopții, înainte de ora 6.00. Constituția pe permitea percheziția domiciliară la orice oră.
Poliția a recunoscut că a depistat domiciliul celui ce o răpise pe Alexandra Măceșeanu (15 ani) după miezul nopții de joi spre vineri, în jurul orei 2.00. Percheziția a fost declanșată la ora 6.00.
Cele patru ore ar fi putut fi fatale, dar în mod sigur au fost nejustificate. Percheziția casei lui Gheorghe Dincă (66 de ani) era perfect legală și constituțională, în situația de pericol iminent în care se afla adolescenta.
Constituția României, art. 27
(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.
(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;
b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;
d) prevenirea răspândirii unei epidemii.
(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.
(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.
E greu de înţeles cum s-a gândit acţiunea. Se pot găsi în presă aprecieri că poliţia şi justiţia puteau interveni imediat după identificarea casei, bazându-se nu numai pe Constituţie, ci şi pe Legea 217 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.