Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Croaţia, că în perioada 26-27 iulie 2019, majoritatea regiunilor ţării se confruntă cu un val de caniculă.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, în perioada 26-27 iulie 2019, majoritatea regiunilor ţării se confruntă cu un val de caniculă. Autorităţile locale au emis cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil în ziua de 26 iulie 2019, în regiunile Zagreb, Knin şi Rijeka. A fost emis şi un cod galben de caniculă pentru regiunile Karlovac, Gospić, Split şi Dubrovnik. Se recomandă cetăţenilor români să evite expunerea directă la soare şi să se hidrateze corespunzător”, se arată într-un comunicat transmis News.ro.
Autorităţile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în reţeaua electrică, precum şi la riscul apariţiei incendiilor de vegetaţie.
Se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic: https://www.meteo.hr; Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions; Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr; Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă: http://www.ccaa.hr.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112, relatează News.ro.
Notre Dame, din nou în pericol
Germania, Olanda și Belgia au înregistrat joi maxime de temperatură pentru a doua zi consecutiv, iar Parisul a consemnat cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor, în condițiile în care vestul Europei este lovit de al doilea val de caniculă din această vară, notează Guardian.
Aceste temperaturi extreme vin după ce valul de căldură de luna trecută a dus la consemnarea celui mai canicular iunie înregistrat vreodată. Oamenii de știință spun că din cauza crizei climatice valurile de căldură sunt de cinci ori mai probabile și semnificativ mai intense.
De vină este un val de aer saharian care s-a abătut asupra continentului şi care a provocat doborârea unor recorduri istorice în Belgia, dar și în Germania și Olanda.
Asta în timp ce în Paris, căldura excesivă ar putea pune în pericol catedrala Notre Dame, afectată de un incendiu acum trei luni.
În orașul belgian Kleine Brogel s-au înregistrat 39,9 grade Celsius, o temperatură fără precedent din 1833. Pentru prima oară în istoria țării, autorităţile au emis cod roşu de caniculă.