Sunt zile de foc în vestul Europei, care pur și simplu de sufocă. Francezii, belgienii şi spaniolii suportă cu greu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. De vină este un val de aer saharian care s-a abătut asupra continentului şi care a provocat doborârea unor recorduri istorice în Belgia, dar și în Germania și Olanda.
Asta în timp ce în Paris, căldura excesivă ar putea pune în pericol catedrala Notre Dame, afectată de un incendiu acum trei luni. Iar veștile de la meteorologi sunt și mai proaste: joi va fi și mai rău.
În orașul belgian Kleine Brogel s-au înregistrat 39,9 grade Celsius, o temperatură fără precedent din 1833. Pentru prima oară în istoria țării, autorităţile au emis cod roşu de caniculă.
La Eindhoven, în Olanda, a fost doborât un record național care dura de 75 de ani, atingându-se 39,3 grade Celsius. Precedentul record era de 38,6 grade. Căldura neobișnuită a dilatat unele poduri metalice, la Amserdam și Haarlem, care a trebuit să fie stropite cu apă.
Serviciile meteorologice din Germania au anunțat că s-a înregistrat un nou record absolut de temperatură: 40,5 grade Celsius, în Geilenkirchen, o localitate de lângă granița cu Belgia și Olanda (recordul precedent era de 40,3 grade Celsius, atins la 5 iulie 2015 în Kitzingen). Recordul rămâne de confirmat, numai că meterologii anunță că joi va fi și mai cald: 41 de grade.
Din cauza acestor temperatură neobișnuite, un tren Eurostar s-a defectat miercuri, pasagerii – în jur de 600 de oameni – rămânând blocați timp de două ore. Culmea e că o parte din tren a rămas în tunel, cufundat în beznă, iar cealaltă parte a rămas în afara tunelului, în plin soare.
În Franța au fost anunțate deja cinci decese care ar putea avea legătură cu valul de căldură. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Paris – 40,4 grade Celsius, în 1947 – ar urma să fie depășită joi, relatează BBC.
Căldura excesivă ar putea să pună din nou în pericol catedrala Notre Dame, șubrezită grav de teribilul incendiu . „Mi-este teamă că îmbinările, zidăria, pe măsură ce se usucă, îşi vor pierde rezistenţa şi calităţile structurale, iar bolta va ceda brusc”, a declarat Philippe Villeneuve, arhitect-şef la catedrala Notre Dame, citat de Digi 24.