Camera Deputaţilor a votat azi cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor, inițiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor, iar FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.
De unde bani?
Proiectul noii Legi a pensiilor a fost de la bun început unul populist, fără nicio legătură cu situaţia reală din România. PSD, prin Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a lansat ideea din dorinţa grupului care conducea atunci partidul de a închide gura populaţiei cu bani pe datorie pentru ca lumea să nu mai fie interesată de atacul la statul de drept.
Decizia va avea efecte devastatoare. Aparent câştigaţi de moment, pensionarii vor suferi la fel de mult ca actualii salariaţi, care trebuie să suporte taxe tot mai mari pentru creşterea pensiilor făcută exclusiv din motive politice, fără acoperire în economie.
Nu există bani la buget pentru majorarea punctului de pensie, deci aplicarea legii se va putea face doar cu bani împrumutaţi. Asta va alimenta inflaţia, al cărei efect este dureros deja – creşterile de preţuri au luat-o razna.
Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în anul 2020 (alegeri locale și parlamentare), iar în ultimul an de aplicare (2022) ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, în condițiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în 2018 este de 61,5 miliarde de lei. Practic, dacă legea intră în vigoare, în 2022 cheltuielile cu pensiile ar fi mai mult decât duble față de 2019.
Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, principalele prevederi urmând să se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022.