miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaMărturia mamei unui marinar de pe crucișătorul Moscova. "40 de oameni au...

Mărturia mamei unui marinar de pe crucișătorul Moscova. „40 de oameni au murit. Majoritatea răniților sunt cu membrele tăiate. Fiul meu spune că nava a fost lovită dinspre Ucraina”

-

Unul din marinarii aflați pe crucișătorul Moscova în momentul exploziei care a dus la scufundarea navei-amiral a rușilor în Marea Neagră i-a relatat mamei sale că a fost vorba de o lovitură venită de la ucraineni și nu despre vreun accident. Se confirmă astfel spusele Kievului, care a anunțat că două rachete antinavale Neptun au lovit crucișătorul, și este dezmințită varianta oficială a Kremlinului, care pretinde că dezastrul a plecat de la un incendiu scăpat de sub control.

Publicația Novaia Gazeta, una dintre foarte puținele instituții mass-media care au rămas independente în Rusia și difuzează știri necontrolate de Kremlin, i-a căutat pe părinții marinarilor aflați pe crucișătorul Moscova miercuri, 13 aprilie, când nava de luptă în valoare de 750 de milioane de dolari, simbol al puterii Rusiei în Marea Neagră și Mediterana, a fost zguduită de explozii. Au ieșit la iveală informații teribile, care arată în același timp că autoritățile rusești au mințit negând că ar fi fost vorba de un atac cu rachete al ucrainenilor.

Varianta Kremlinului, conform căreia crucișătorul Moscova s-a scufundat dintr-un accident, nu e confirmată de supraviețuitori

„Moscova” s-a scufundat joi, 14 aprilie, după 24 de ore în care a plutit în derivă, pentru că supraviețuitorii exploziilor inițiale au părăsit în grabă epava și au fost salvați de o navă turcă aflată în zonă.

Potrivit versiunii oficiale a Ministerului Apărării rus, muniția de pe crucișător a explodat, după care marinarii au fost evacuați, iar nava și-a păstrat flotabilitatea, dar s-a scufundat în timp ce era remorcată spre Sevastopol. Partea ucraineană a afirmat că nava amiral a Rusiei a fost lovită de rachete Neptun care bat până la 280 km. Potrivit postului Sky News, crucișătorul Moscova se afla la 46 km de insula ucraineană Zmeini în momentul în care a fost lovit de rachete.

- Advertisement -

Presa rusă a vorbit până acum doar de pierderea navei-amiral, în timp ce informațiile despre marinarii morți rămân la secret. Ministerul Apărării de la Moscova s-a dovedit neconvingător nu doar când a spus cum s-a produs dezastrul, dar și când a raportat situația echipajului. Întâi a raportat „evacuarea completă”, apoi doar „evacuarea” oamenilor, fără să menționeze victimele.

„Mă sună și plânge, îngrozit de ceea ce a văzut. A fost înfricoșător. Este clar că nu toată lumea a supraviețuit“

Pornind să afle adevărul chiar de la sursă, Novaia Gazeta a stat de vorbă cu mama unui marinar recrutat dintr-un oraș rusesc de un milion de locuitori, cu puțin timp înainte de începerea războiului din Ucraina, și care se afla pe navă la momentul exploziilor. Pentru a fi siguri de identitatea celui în cauză, reporterii au primit documente privind înrolarea băiatului și fotografii din timpul serviciului său în Marină. Fiul a supraviețuit dezastrului și și-a contactat mama pe 15 aprilie, a doua zi după scufundarea crucișătorului Moscova.

La rândul ei, femeia a povestit pentru Novaia Gazeta: „Fiul meu a spus că nava a fost lovită dinspre uscat, din partea ucraineană. Incendiul nu s-ar fi produs așa, pur și simplu. Există morți, răniți și dispăruți. Fiul meu m-a sunat când li s-au dat telefoanele. Încă mai au documentele și telefoanele personale în mașina de patrulare. Mă sună și plânge, îngrozit de ceea ce a văzut. A fost înfricoșător. Este clar că nu toată lumea a supraviețuit. Ei (membrii echipajului – n. red.) au încercat să stingă focul cu propriile resurse după ce crucișătorul a fost lovit de trei rachete Neptun (Kievul spune că au fost doar două rachete – n. red.). Ca mamă, nu știu ce cuvinte să folosesc. Mă bucur doar că fiul meu m-a sunat și că este viu și sănătos. Nu vreau să fac valuri, pentru că l-aș expune pe fiul meu (povestea este publicată sub anonimat, cu permisiunea eroinei – n. red.). Au semnat un acord de confidențialitate înainte de a se urca în crucișător. Ar trebui să mă înțelegi și pe mine, mi-e frică. Este foarte înfricoșător. Este înfricoșător și nu știu cum să-mi aștept fiul. El are mai puțin de *** (vechimea în serviciu a marinarului a fost eliminată pentru siguranța eroinei)“.

- Advertisement -

„Mass-media nu vorbește despre toate detaliile. De ce? Pentru că Ministerul Apărării nu vrea să recunoască o înfrângere suferită în fața Ucrainei“

Mama marinarului adaugă: „Aproximativ patruzeci de oameni au murit. Mai mulți oameni sunt dați dispăruți. Și o mulțime de răniți. Răniți, majoritatea cu membrele tăiate, pentru că au fost atâtea explozii – atât cele provocate de ce a detonat la bord, cât și cele provocate de rachete. Oricum, când fiul meu m-a sunat, pe 15, plângea. El a spus: «Mami, nu m-am gândit niciodată că pe timp de pace voi ajunge într-o asemenea încurcătură. Nici măcar nu voi spune în detaliu ce am văzut. Este atât de înfricoșător!»“.

Acum, femeia trăiește într-o incertitudine cumplită: „Nu știu cum să supraviețuiesc, cum să aștept ca fiul meu să-și termine serviciul, vă rog să mă înțelegeți corect. Sunt ca o mamă… Eu doar… E oribil. Iar mass-media, în mod normal, nu vorbește despre toate detaliile. De ce? Pentru că Ministerul Apărării nu vrea să recunoască o înfrângere suferită în fața Ucrainei. Nu vrea să recunoască faptul că un astfel de crucișător s-a putut scufunda”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Armata lui Zelenski i-a lichidat pe militarii ucraineni care au trădat în 2014, predând Crimeea și trecând în tabăra lui Putin pentru a întări flota rusă din Marea Neagră

* Răspuns unei „savante” îndrăgostite de Putin

* VIDEO. Rusia a interzis un desen animat sovietic din 1973, în care „Z” e considerat simbol fascist

* VIDEO. Primele imagini cu nava-amiral a flotei ruse după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. Supraviețuitorii de pe crucișătorul “Moscova” au fost salvați de turci

* Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

* Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

* CTP despre Putin și Al Treilea Război Mondial: „Cimpanzeul sângeros e capabil de orice”

* Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

* „După ocuparea Ucrainei, Rusia va da o bucată din ea Ungariei, la schimb cu ieșirea din UE și din NATO, apoi va «elibera» România, Polonia și țările baltice”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

* Flavia Groșan, doctorița șoșocară din pandemie, e putinistă pe față. Ne trimite în Rusia, unde a avut ea revelații Covidioate

* Ciolacu și Ciucă au mințit cu nerușinare: România n-are niciun acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro! Analist financiar: banii nu există

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

* Ambasadorul României în SUA despre standul horror din New York: „E scandalos și rușinos! Nu am văzut nicio demisie și nicio asumare”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -