În 2017, pe când era premier și adopta retorica naționalist-primitivă a lui Dragnea (anti-europeană, anti-multinaționale), Mihai Tudose a declarat că nu are card și nu ține banii în bancă, iar salariul și-l ia direct de la casierie, pentru că tâlharul Terente „era copil pe lângă aceste bănci”. Acum, ca europarlamentar, are carduri, iar banii și-i primește în bancă.
Cu doi ani și jumătate în urmă, Tudose se declara dușmanul băncilor. Declarațiile lui erau horror, îi îndemna pe români să renunțe la carduri, să nu-și țină banii în bănci.
„Am refuzat să-mi pun leafa pe card, ca să nu trebuiască să-i dau băncii ăleia doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau, consider că nu merită. Am avut o experienţă cu ei. Aveam 500 de dolari la o bancă și după câţiva ani mi-au spus că trebuie să le dau eu 50 de dolari. Păi ce, i-au dus pe bani noaptea la baie? Le-au dat apă? Noi suntem proşti? Până aici! Taxă de şmecher, taxă că intri în bancă, taxă că ieşi din bancă. Dacă vor continua aşa, voi fi şi eu nevoit să-i spun tatălui meu să nu-şi mai ţină pensia la ei la bancă”, declara Tudose în 2017.
El a oferit „argumente” suplimentare în susținerea teoriei pe care o preluase de la Dragnea: „Băncile din România o duc foarte bine. Au sedii foarte frumoase. Ei, la sfârşitul anului, spun că au o pierdere. Eu nu am ce bani să pun în bancă. Eu nu vreau salariul pe card, să le dau lor doi bani la fiecare retragere. Văd reclame la TV că dau ei bani aşa… Terente era copil pe lângă aceste bănci”.
Doi ani mai târziu, în martie 2019, a recunoscut că are două carduri bancare. „Recunosc: am un card, dar iau banii cash, plătesc cash. Recunosc, am două carduri. Îmi trebuie în străinătate. Nu vreau să am nimic în comun cu domnul Dragnea”, a declarat Tudose după ce a trecut de la PSD la ProRomânia. Liviu Dragnea tocmai spusese că el nu are nici carduri, nici încredere în bănci.
Schimbarea de atitudine a lui Tudose e explicabilă: se pregătea de alegerile europarlamentare. Între timp chiar a devenit eurodeputat, poziție care-i aduce un venit lunar mediu de peste 20.000 de euro.
Veniturile unui europarlamentar:
- 6.824 de euro pe lună (brut: 8.757 de euro) – indemnizația;
- 320 de euro pe zi – diurna (pentru cazare, masă etc.);
- 20.000 de euro pe an – cheltuieli pentru cabinet (salarii și chirii);
- 25.000 de euro pe an – salariile colaboratorilor;
- 5.000 de eurp pe an – transport delegații în afara UE;
- sumă nelimitată: transport în interiorul UE;
- li se decontează două treimi din costurile medicale;
- pot utiliza maşinile Parlamentului European când călătoresc în interes de serviciu.
La încheierea mandatului de 5 ani, europarlamentarul continuă să primească indemnizația integrală (6.824 de euro) încă doi ani. Aceasta se numește „indemnizație de tranziție”.
De la 63 de ani, foștii europarlamentari primesc o pensie specială, de câteva mii de euro.
Pentru atâta bănet, s-a hătărât și Mihai Tudose să-și deschidă conturi bancare și să aibă carduri. Oricum, la Parlamentul European nu se lucrează cu „banii în mână, la casierie”!
Tudose Nu sufera comparatie cu Rovana, Carmen, Grapini, Dan Nica, Dancila si multi alii care au beneficiat de banii astia europeni cu care doar cativa sarlatani din tara se mai pot compara. Si nu e primitiv. Ce a spus el despre banci era o realitate.
Marea majoritate a romanilor suntem primitivi in relatiile cu bancile care au tot interesul sa ne mentina primtivi ca sa ne jupoaie cand nu avem incotro. La fel de dezarmati suntem in fatza a tot felul de fenomene birocratice confuze, prost concepute, neintelese nici de cei care le ofera populatiei.
Din aceste motive, prefer un „primitiv” care incearca sa le puna la punct in locul unor snobi care se prefac ca este in regula.