Lucruri importante par să se întâmple în Rusia, acolo unde Vladimir Putin dă semne că-și pierde controlul și începe să se asemene tot mai mult cu Ceaușescu în ultimele sale zile la putere. Într-un discurs șocant, transmis în direct de televiziunile de stat și ținut miercuri în fața miniștrilor din Guvern, președintele rus a avertizat că Occidentul, prin „trădători”, „Coloana a 5-a” și „gunoaiele pro-vestice”, va încerca să „divizeze națiunea” și să „provoace confruntări civile” pentru a „distruge Rusia”.
În mod evident, Putin se referă tocmai la oligarhii pe care el i-a protejat și ajutat să jefuiască Rusia, construind regimul cleptocratic de acum. Acești multimiliardari, cărora Occidentul le-a înghețat proprietățile și le-a blocat conturile, pare că l-au părăsit pe Putin.
Discursul de miercuri nu a arătat ca unul al unui șef de stat, aducând în schimb cu cel al lui Ceaușescu din seara zilei de 20 decembrie 1989. Multe insulte, acuzații aduse „agenturilor străine” că vor să destabilizeze Rusia, țapi ispășitori găsiți în persoana celor care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”, chemarea adresată poporului de a se strânge în jurul conducătorului iubit acum, în moment de restriște.
Putin i-a anunțat pe ruși că „va urma o perioadă grea, nu vă mint, de adânci schimbări structurale în economie, care vor duce la o temporară creștere a inflației și a șomajului”, dar care „e necesară”. A fost modul său de a-și informa poporul despre efectele catastrofale pe care sancțiunile Occidentului le vor avea asupra nivelului de trai al rușilor.
Putin și-a pierdut controlul: a lansat amenințări și insulte, s-a referit la „gunoaie de trădători” pe care rușii „îi vor scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”
Editorul BBC specializat pe Rusia apreciază, în evaluarea discursului lui Putin, că acesta caută să scape de furia rușilor care văd cum li se prăbușește nivelul de trai aruncând vina asupra străinilor și a „trădătorilor”. Concluzia jurnalistului este că, în acest moment, „Putin luptă pe toate fronturile, în Ucraina și acasă”.
Putin is fighting on all fronts. In Ukraine…and at home. Realising that sanctions will cause severe economic pain here, he’s looking for someone to blame, so that Russians don’t blame him. The Kremlin’s scapegoats: “Fifth Columnists”, “National Traitors”, pro-Western “scum”. pic.twitter.com/ewtqPgl6k4
— Steve Rosenberg (@BBCSteveR) March 17, 2022
Limbajul folosit de Putin miercuri a fost șocant. El a pomenit de existența unor „gunoaie de trădători”, pe care rușii „îi vor scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”, și a pus totul pe seama „încercării Occidentului de a avea o dominație globală”. Dictatorul a proclamat că această tentativă a Vestului se apropie de sfârșit.
Foarte multe din ideile discursului ținut de Putin miercuri în fața Guvernului său sunt – și asta nu e deloc o coincidență – omniprezente și în retorica așa-zișilor „naționaliști” sau „suveraniști” și a conspiraționiștilor din România și din celelalte țări occidentale. Legătura între Rusia și aceștia este, în cazul de față, mai mult decât evidentă: același limbaj, aceleași raționamente, aceeași agresivitate.
Putin a pretins că Rusia a fost „ținută sub control” de națiunile occidentale printr-o „politică pe termen lung” cu scopul de „a împiedica statul rus să fie puternic”.
Dictatorul i-a chemat pe ruși să fie „uniți”, pentru că acum se luptă pentru „suveranitatea” țării și pentru „viitorul copiilor noștri”.
Stăpânul de la Kremlin și-a continuat astfel drumul prin propria sa realitate paralelă, pe care a construit-o în ultimul deceniu și în care a băgat, prin războiul hibrid, și zeci de milioane de oameni din lumea occidentală. În această realitate paralelă nu există niciun război în Ucraina. Acolo este doar o „operațiune militară specială” de „denazificare”, nu sunt bombardate orașe și nu mor civili, pierderile armatei ruse sunt minore și totul este o invenție a propagandei Occidentului. Boicotul economic nu a venit ca urmare a agresiunii armate ruse din Ucraina, ci ca o încercare a Vestului de a subjuga și pune la pământ Rusia, care devine astfel, din agresor, victimă.
Dictatorul se teme de răscoale populare și de trădarea oligarhilor
Daily Mail califică discursul de miercuri al lui Putin, ținut la Kremlin, drept „bombastic”.
Dictatorul le-a vorbit miniștrilor, dar cuvântarea fiind televizată, li s-a adresat – în mod evident – celor 140 de milioane de ruși, pe care i-a avertizat că Occidentul se va folosi de „cei care își câștigă banii aici, dar trăiesc acolo” ca pe o „Coloana a 5-a” ca să „divizeze societatea noastră”.
Acesta pare un indiciu destul de clar că Putin se teme de frământări populare sau are informații privind pierderea controlului asupra unora dintre oligarhii și oamenii săi de forță.
„Nu-i judec pe cei care au vile în Miami sau pe Coasta de Azur. Sau care nu se pot descurca fără stridii sau «foie-gras» sau așa-numitele «libertăți de gen». Problema este că ei există mental acolo, și nu aici, cu poporul nostru, cu Rusia”, a acuzat Putin.
El a continuat: „Occidentul va încerca să mizeze pe așa-numita coloană a cincea, pe trădători… pentru a diviza societatea noastră… pentru a provoca confruntări civile… pentru a se strădui să-și atingă scopul. Și există un singur scop – distrugerea Rusiei!”.
Oligarhii la care Putin a făcut această aluzie mai mult decât străvezie sunt, de fapt, tocmai bandiții cu care a furat, cot la cot, sute de miliarde de dolari din Rusia. Bogătașii care duc acum o viață de lux în Occident, și pe care Putin îi acuză că nu pot sta fără stridii și foie gras pe Coasta de Azur, au fost în tot acest timp exact oamenii săi, prin care a spălat averi colosale scoase din țară.
Nu mai departe de acum două zile BBC a publicat o anchetă în care, citând documente dintr-o investigație a autorităților ruse din anii 1990, arăta că multimiliardarul Roman Abramovici a furat 2,2 miliarde de dolari din bugetul public, fiind salvat de Putin în 2000, după venirea sa la putere. Acum, documente ale Comisie Europene îl incriminează pe Abramovici ca fiind „pușculița” președintelui rus și unul dintre oameni care contribuie la efortul de război, fabricile sale producând oțel pentru fabricarea tancurilor rusești. Iar cazul lui Abramovici trebuie multiplicat de zeci de ori.
Miercuri, Putin a susținut că „operațiunea specială din Ucraina” ar fi, de fapt, doar un pretext pentru ca Occidentul să impună sancțiuni, deoarece „pur și simplu nu vor o Rusie puternică și suverană”.
El a insistat că „operațiunea militară” din Ucraina se desfășoară „conform planului”, în ciuda faptului că avansul trupelor sale a fost oprit în cea mai mare parte.
Într-o culme a realității răsturnate în care trăiește acum, Putin le-a spus rușilor, imitând discursul lui Zelenski, că „luptăm pentru suveranitatea noastră și pentru viitorul copiilor noștri”. Asta, deși tocmai Rusia este cea care a invadat Ucraina!