Nerușinare și cinism fără margini, în ziua nr. 23 a războiului sângeros din Ucraina. Peste 100.000 de oameni au fost adunați vineri pe stadionul „Lujniki” din Moscova, cu scopul oficial de a sărbători 8 ani de la anexarea Crimeei de către Rusia. De fapt, a fost o manifestație de susținere a invaziei ruse din Ucraina.
Muzica, veselia și țopăielile zgomotoase au ridicat indecența la cote insuportabile, în condițiile în care pe frontul din Ucraina mor zilnic sute de militari și civili, ucraineni și ruși.
La orgia de pe „Lujniki” (stadionul care a găzduit și finala Campionatului Mondial de fotbal din 2018) a participat și dictatorul criminal Vladimir Putin, al cărui scârbos discurs s-a încheiat brusc în transmisiunea Televiziunii Ruse, fiind acoperit de o melodie propagandistică.
Stadionul „Lujniki” fost „plin ochi”, potrivit corespondentului „Financial Times” la Moscova. Asistența a fost alcătuită din:
- forțe de ordine (majoritatea în civil) – numeroase, amenințătoare, aflate cu degetul pe trăgaci, inclusiv lunetiști de elită;
- angajaţi la stat, aduşi la stadion cu autobuzele direct de la serviciu (fabrică sau birou), cum se întâmpla la noi pe vremea lui Ceaușescu;
- profesori și elevi aduși din școli, studenți aduși din facultăți;
- pensionari, inclusiv militari în rezervă;
- activiști de partid, mobilizați la ordinul lui Putin.
Moscow’s Luzhniki stadium, which hosted the World Cup final in 2018, is packed out for a pro-war rally on the anniversary of Russia’s Crimea annexation.
Lots of reports of state employees being bussed in. They’re watching a video with Ukrainian flags being thrown to the ground pic.twitter.com/fIKEzD5WnV
— max seddon (@maxseddon) March 18, 2022
Repoterii „The Guardian” confirmă că studenți și angajați la stat au fost forțați să participe și li s-a spus că vor fi plătiți suplimentar sau că vor primi au o zi de vacanță, cu condiția să participe la mitingul de pe stadionul „Lujniki”.
Raportările de pe rețelele sociale arată că marea majoritate a mulțimii de pe stadion este plătită. Unii au primit între 300 și 1.400 de ruble (între 2,65 și 12,35 euro).
Cei peste 100.000 de participanți de pe stadion au fost dotați de organizatori cu steaguri și cocarde cu litera „Z”, cea care este marcată și pe tancurile din Ucraina.
Presa rusă scrie că, pe lângă cei 100.000 de oameni de pe stadion, au fost și circa 130.000 în afara acestuia.
Unii dintre manifestanți portă tablouri cu chipul lui Vladimir Putin.
Pe ecranele din interiorul stadionului a fost proiectat un clip video în care steaguri ucrainene sunt aruncate pe jos sau incendiate.
Propaganda de la Moscova a adus până și un cetățean care susține că este tatăl unui soldat rus ucis în Ucraina. „Trebuie să terminăm ceea ce am început și să ne eliberăm pământul de fascism”, a spus individul, flancat de prezentatorii care purtau geci inscripționate pe piept litera „Z”, simbol al invaziei ruse în Ucraina.
Putin, mitoman scelerat: „Crimeea trebuia scoasă din starea umilitoare în care se afla, aceea de a nu face parte din Federația Rusă”
Vladimir Putin a ținut un discurs transmis în direct la posturile de televiziune ale Kremlinului. Însă, către final, difuzarea discursului a fost întreruptă brusc și înlocuită cu o melodie propagandistică.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior că de vină a fost „o eroare a serverelor”. El a promis, conform Interfax, că discursul lui Putin va fi reluat imediat de către posturile de televiziune, ceea ce s-a și întâmplat, conform relatărilor presei din Rusia.
Putin a vorbit în discursul său despre „operațiunea militară specială” din Ucraina, făcând referiri la pasaje biblice.
„Nu există dragoste mai mare, decât atunci când cineva își dă sufletul său pentru prietenii săi. Vedem cum băieții noștri luptă și acționează eroic în această operațiune. E o zicere sfântă: «Nu există iubire mai mare decât aceea de a-ți da sufletul pentru prietenii tăi». Aceste cuvinte sunt din textele sfinte ale creștinismului, din ceea ce le este scump celor care mărturisesc aceste lucruri. Dar totul consta în faptul că sunt valori universale pentru toate popoarele, mai ales pentru poporul nostru. Dovadă este modul cum luptă băieții noștri, umăr la umăr, se ajuta se apară reciproc și, dacă este nevoie, ca pe propriul frate, îl apără cu propriul trup pe câmpul de luptă. Noi nu am avut așa unitate de foarte mult timp, așa se întâmplă că începutul operațiunii a coincis, pur și simplu cu ziua de naștere a unuia dintre comandanții noștri sfinți, care nu a pierdut nicio bătălie. Luptele vor duce mereu la slava Rusiei. Așa să fie mereu, acum și pentru totdeauna!”, a tunat, mistic-prefăcut, sceleratul Putin.
Here's video of Putin suddenly vanishing mid-sentence. Where is he?! pic.twitter.com/c6VqE6GG3s
— max seddon (@maxseddon) March 18, 2022
„Oamenii din Crimeea și cei din Sevastopol au făcut lucruri corecte când au pus bariere în calea nazismului. Cei care trăiesc în Donbass nu sunt de acord cu aceste lucruri, iar operațiuni de pedepsire au avut loc împotriva lor. Au fost atacați încontinuu, iar noi numim acest lucru genocid. Pentru a-i scăpa de această suferință – a fost motivația noastră și principalul motiv al operațiunii din Donbas”, a mai spus mitomanul de la Kremlin.
Acesta pretinde că scopul „operațiunii” apeciale actuale din Ucraina este „de a salva oamenii de la genocid”. El a justificat decizia de anexare a Crimeei prin aceea că „trebuia scoasă din starea umilitoare în care se afla, aceea de a nu face parte din Federația Rusă”.