Votul din 26 mai a prefigurat deja marea confruntare din toamnă. Prăbuşirea forţiunilor aşa-zis de stânga deschide calea unei finale aşteptate de multă vremea de România: cea între doi candidaţi ai Dreptei, ceva ce s-a mai întâmplat niciodată după Revoluţie. Sociologul Sebastian Lăzăroiu a prefigurat, în emisiunea „În faţa ta”, de la Digi 24, o confruntare dură între candidaţii PNL şi USR-PLUS.
Analiza lui Sebastian Lăzăroiu
- „PSD pare că joacă în acest moment special pentru locul 3. Nu pentru locul 2, ci pentru locul 3. Pentru că îl pot folosi ulterior să negocieze cu viitorul câştigător al alegerilor cu un scop clar: să rămână la guvernare. Nu direct, ci secundar, dar să fie acolo, în cărţi, să nu piardă total puterea, accesul la resurse. Vedeţi că ei schimbă acum în direcţia aceasta. Scapă de figurile sinistre din partid, au renunţat la discursul agresiv anti-justiţie, iau decizii pe care le-ar lua şi Opoziţia acum, încercând să-şi construiască un profil de partid decent. Cu această nouă imagine vor să rămână frecventabili”
- „De aceea, marea bătălie va fi între Klaus Iohannis şi Dan Barna, în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Va fi măcel între PNL şi USR-PLUS, în finala prezidenţială! Nu neapărat din cauza celor doi candidaţi, care sunt oameni civilizaţi, cumsecade. Ci urmare a presiunii puse de taberele care îi susţin, de susţinătorii lor, pe care nu îi poţi ignora. Ei vor crea o atmosferă de război total între cele două tabere ale Dreptei”
- „Şi nu doar legat strict de scorul final în bătălia pentru Cotroceni, ci de bătăliile care urmează. Gândiţi-vă că vin alegerile locale, şi aici sunt mize mari: Bucureştiul, poate nu Clujul, că acolo Emil Boc are o poziţie solidă, dar USR de exemplu stă bine în alte oraşe mari. Ai Iaşiul, de exemplu, unde USR-ul are şansele cele mai mari, ai Constanţa, ai Timişoara… Sunt unele oraşe chiar, unde USR poate câştiga chiar din primul tur”
- „România va avea nevoie de un guvern reformator, după 2020. Căci vedeţi ce dezastru economic va lăsa moştenire această guvernare, or asta va face necesar un guvern capabil să ia măsuri rapide şi eficace. Un astfel de guvern nu poate fi unul PNL-PSD, în ciuda transformărilor din PSD. Un guvern reformator, de care are nevoie România, este unul PNL-USR&PLUS”
- „USR şi PLUS, dacă erau deştepţi fuzionau au doua zi după alegeri. Să fim serioşi, nu există nicio diferenţă de electorat între ele, vedem în sondaje. Au cam acelaşi electorat. Deci, pe 27 mai, dacă aveau voinţă politică, ar fi fuzionat a doua zi după alegerile europarlamentare. Dar nu e târziu niciodată. Căci e mai bine din toate punctele de vedere, pentru armonizarea poziţiilor”
- Cioloş, ca prezidenţiabil, avea mai multă notorietate decât Barna. Vedeţi, la electoratul PSD, care nu va avea candidat în turul doi, va conta vârsta, experienţa…Electoratul PSD, unul mai îmbătrânit, mai conservator, niciodată nu-l va vota pe Barna, ci pe Iohannis. Pe când, dacă era finala Cioloş-Iohannis, alta era situaţia
- PNL, fără Iohannis şi Rareş Bogdan, era undeva pe la 17%. E o greşeală să spui că PNL e ca PSD. Nu e. Este greşeala pe care o fac unii militanţi USR-PLUS, care spun că nu stau la masă cu cei care au stat la masă cu PSD. Iar eu le spun, bine, nu staţi la masă, atunci staţi la uşă, în picioare, şi vă uitaţi la cei care stau la masă. Căci e simplu: nu poţi face singur guvernarea. Şi există acest risc pentru USR-PLUS, să rămână pe dinafara puterii viitoare
Deocamdată, opoziţia este uimitor de cooperantă, supunându-se aproape complet jocului PSD-ALDE, cum că să nu se politizeze tragedia de la Caracal.