Fostul fotbalist ucrainean Anatoli Timoșciuk, antrenor secund la Zenit Sankt Petersburg, a devenit o rușinenațională după ce a refuzat să demisioneze de la campioana Rusiei, dar mai ales să condamne invadarea țării sale de către armata țării care-l plătește. Foștii săi colegi îl atacă dur, iar Federația de Fotbal de la Kiev i-a retras licența de antrenor. Timoșciuk este ucraineanul care a jucat cele mai multe meciuri pentru echipa națională (144), căreia i-a fost și căpitan.
Majoritatea sportivilor exponențiali ai Ucrainei au luat atitudine, în termeni extrem de duri, față de războiul sălbatic declanșat de Rusia în țara lor natală.
De la tenismenele Elina Svitolina și Dayana Yastremska la fotbaliștii Oleksandr Zincenko (Manchester City), Ruslan Malinovski (Atalanta Bergamo), Roman Iaremciuk (Benfica Lisabona) și Roman Zozulya, sportivii ucraineni au făcut front comun în condamnarea invaziei rusești.
Legendarul Andrei Șevcenko, selecționer al Ucrainei până anul trecut, și-a emoționat conaționalii și lumea liberă prin cuvintele năprasnice rostite la adresa bandei lui Putin.
Fostul fotbalist Oleksandr Aliev (născut în Rusia, dar coleg cu Timoșciuk în naționala Ucrainei, în urmă cu un deceniu) și fostul tenismen Serghei Stahovski (retras recent din activitate) s-au înrolat voluntar în armata Ucrainei, pentru a lupta împotriva invadatorului rus.
Cu arma în mână luptă și frații Vitali și Vladimir Kliciko, legende ale boxului mondial, dintre care primul e primarul capitalei Kiev.
Nu și-a dat demisia de la Zenit, n-a scos o vorbă despre suferințele compatrioților săi
În acest context, lașitatea lui Anatoli Timoșciuk (42 de ani), fostul căpitan al naționalei de fotbal a Ucrainei, câștigător al Cupei UEFA cu Șahtior Donețk în 2009 (cu Mircea Lucescu antrenor), face notă discordantă.
Anatoli Timoșciuk deține recordul de meciuri jucate în naționala Ucrainei: 144. A jucat la cinci echipe de club: Volyn Lutsk, Șahtior Donețk (ambele din Ucraina), Zenit Sankt Petersburg (Rusia), Bayern München (Germania) și Kairat Almaty (Kazahstan). În prezent antrenor secund la Zenit Sankt Petersburg, campioana Rusiei.
Cel care l-a promovat în această funcție a fost Mircea Lucescu, care a pregătit echipa rusă timp de un an (mai 2016 – mai 2017). Lucescu îl avusese pe Timoșciuk jucător la Șahtior Donețk, câștigând împreună mai multe trofee în Ucraina, precum și Cupa UEFA.
În calitatea de antrenor secund la Zenit Sankt Petersburg, Timoșciuk a stârnit furia compatrioților săi pentru că nu și-a dat demisia de la echipa rusă, așa cum a făcut Andrei Voronin, care a renunțat la poziția de antrenor secund la Dinamo Moscova.
Ucrainenii s-au înfuriat și pentru că Timoșciuk a ales să tacă în timp ce țara lui este bombardată de țara care-l plătește generos. Antrenorul n-a scos nici măcar un cuvânt de condamnare a invaziei ruse ori de compasiune față de compatrioții săi. Și e vorba de un fost căpitan al naționalei de fotbal a Ucrainei, căruia i-a cântat imnul de 144 de ori!
Federația de la Kiev i-a retras licența de antrenor și l-a șters din istoria echipei naționale
După Ruslan Malinovski și Ruslan Malinovski, fostul coechipier al lui Timoșciuk la echipa națională, a venit rândul unui oficial ucrainean să-l critice extrem de dur pe antrenorul secund al lui Zenit.
Potrivit publicației spaniole AS, Grigori Kozlovski, președintele clubului FC Rukh din prima ligă ucraineană de fotbal, a fost necruțător: „Așa cum a spus Șevcenko, nu ne este mai frică de păduchii de la Moscova decât de cei ucraineni. Acesta este un păduche ucrainean. Cu astfel de aliați, nu mai ai nevoie de dușmani”.
În plus, Federația Ucraineană de Fotbal (UAF) a luat o decizie fără precedent. Forul de la Kiev i-a retras licența de antrenor lui Anatoli Timoșciuk și i-a șters tot istoricul de la echipa națională, precum și toate titlurile obținute în Ucraina cu Șahtior Donețk.
Într-un comunicat de presă, Federația Ucraineană de Fotbal a transmis: „De la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Timoșciuk, fostul căpitan al naționalei Ucrainei, nu numai că nu a făcut declarații publice despre aceasta, dar nici nu și-a oprit colaborarea cu clubul agresorului (Zenit). Un alt fost club al ucraineanului, Bayern München, a publicat declarații și ia măsuri în sprijinul Ucrainei, dar Timoșciuk rămâne tăcut și lucrează pentru clubul agresorului. Făcând această alegere conștientă, Timoșciuk dăunează imaginii fotbalului ucrainean și încalcă clauza 1.4 din Codul de Etică și Fair Play UAF”.
Fostul fotbalist Oleksander Aliev – născut în Rusia, dar care a jucat pentru Ucraina – îl acuză pe Anatoli Timoșciuk că este un „trădător” și că „și-a băgat limba în fund”. „Ești patriotul nostru ucrainean sau ți-ai pictat steaguri pe obraji pentru a te arăta?”, l-a atacat Aliev pe fostul său coechipier din echipa națională.
Voronin: „Nu mai puteam să lucrez în țara care bombardează țara mea. Opriți-l pe ticălosul de Putin! trimiteți arme ca să ne putem apăra!”
Andrei Voronin (42 de ani) a renunțat imediat la banii rușilor și a părăsit țara lui Putin. El era antrenor secund la Dinamo Moscova.
Conform tabloidului britanic The Sun, fostul atacant ucrainean a făcut declarații extrem de dure la adresa Rusiei lui Putin.
- „Nu mai puteam să lucrez în țara care bombardează țara mea! Am ieșit din Moscova cu un avion de linie înainte să fie totul blocat, dar nu am putut să aterizăm la Dusseldorf.”
- „Am zburat prin Amsterdam. Tatăl meu, care tocmai a fost operat, soacra mea, soția mea și copiii sunt aici acum. Cei mici mergeau la o școală germană în Moscova, dar școala nu mai contează acum.”
- „Nu m-am simțit bine timp de 4 zile, am fost foarte rău când mă uitam la pozele din țara mea, când văd știrile. Totul este parcă ireal, e ca într-un film, dar un film de groază. Cu greu mai pot spune ceva.”
- „Opriți-l pe ticălosul de Putin! Ajutați refugiații și trimiteți arme ca să ne putem apăra! Sunt foarte mândru de țara mea, avem orașe frumoase și oameni minunați.”
- „Vom continua să luptăm și vom câștiga! Dar prețul este foarte mare. Toți morții aceia… Trăim în anul 2022, nu suntem în cel de-al Doilea Război Mondial!”
- „Le sunt recunoscător oamenilor din Berlin, toată lumea susține țara noastră. Și oamenii din Rusia sunt împotriva lui Putin. Am mesaje din toată lumea, de la foști colegi, de la alți sportivi.”
- „De asemenea, am și de la ruși, care îmi scriu: «Ne pare rău, nu e vina noastră». Eu și mulți ucraineni avem prieteni în Rusia, unii au și rude. Și, dintr-o dată, ne atacă… Putin atacă țara mea!”
- „Mintea și gândurile mele sunt în Ucraina. Am prieteni în Harkov, în Kiev, în orașul meu natal, Odessa, primesc mesaje din 5 în 5 minute. E greu să suport asta, vreau să ajut măcar cu bani. Nu știu dacă trebuie s-o spun, dar dacă eram acum în Ucraina, probabil aș fi avut o armă în mână.”
Andrei Voronin s-a născut la Odessa, una dintre zonele cele mai afectate de bombardamentele rușilor. A jucat la echipa locală, Cernomoreț Odessa, apoi a plecat în Germania, la Borussia Mönchengladbach, Maiz, FC Köln și Bayer Leverkusen.
A trecut apoi în Anglia, la FC Liverpool, dar a revenit în Germania, la Hertha Berlin.
Din ianuarie 2010 a semnat cu rușii de la Dinamo Moscova.
În iulie 2012 a revenit încă o dată în Germania, la Fortuna Düsseldorf, oraș unde s-a și stabilit. Cariera de jucător și-a încheiat-o însă la Dinamo Moscova, în iulie 2014.