Ucrainenii au străpuns prima centură de fortificații din „Linia Surovikin” și în zona Robotine-Verbove. Vârf de lance sunt 2.000 de parașutiști antrenați în Occident, cu 14 tancuri Challenger

0
9767
În timp ce occidentalii emit semnale pesimiste, ucrainenii au străpuns și "linia Surovikin" și la Robotine, părând să țintească mai ales pe direcția Berdiansk, adică litoralul Mării Azov

Trupele de elită ucrainene au străpuns prima din cele 3 centuri de fortificații ale „Liniei Surovikin” și în zona Robotine-Verbove, după ce în urmă cu câteva zile au masacrat forțele rusești la Urojaine, urmărindu-i pe supraviețuitori până în trașeele celei de-a doua centuri de fortificații. Străpungerea de la Urojaine vizează drumul spre Berdiansk și Mariupol, orașe aflate pe coasta Mării Azov, în timp ce ultimele evoluții pe direcția Robotine dau impresia că, de fapt, trupele de aici vizează tot Berdiansk și nu Melitopol, așa cum se bănuia până acum.

Radu Hossu, voluntar care a organizat mai multe transporturi de ajutoare în Ucraina, a relatat pe contul său de Twitter situația din ultimele 24 de ore.

„1. Contaofensivă – Frontul de Sud-Zaporojie:

1.1. Axa Orihiv-Tokmak: În ultimele zile, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au făcut progrese considerabile pe această axă, nu atât în ceea ce privește suprafața câștigată, cât în ceea ce privește obiectivele tactice atinse: străpungerea primei linii de apărare a «liniei Surovikin» între Robotine și Verbove. Celebra Brigadă 82 de parașutiști a intrat în luptă. Aceasta este compusă din cel puțin 2000 de soldați antrenați în țările occidentale și include 14 tancuri Challenger 2, Stryker și Marder.

Opinie personală: Brigăzile 82 și 46 de asalt aerian sunt printre cele mai experimentate și au fost alese, alături de celelalte brigăzi care atacă în această direcție, special pentru a pătrunde pe front acolo unde inamicul se așteaptă cel mai puțin, adică acolo unde rușii au cel mai complex sistem de fortificații.

Acest lucru arată că AFU este interesată să ajungă cât mai repede nu la Tokmak, ci mai degrabă la Marea Azov, care este obiectivul pentru operațiunea din această vară și toamnă.

1.2. Axa Velika Novosilka-Mariupol: După masacrul suferit de ruși la Urojaine, unde ucrainenii nu au rupt contactul cu rușii care se retrăgeau, [SURSE!] pare să se îndrepte spre Kermencik și nu cum ne așteptam, spre Staromlinivka. În același timp, tot [SURSE!] susțin că între liniile ucrainene și Staromlinivka nu mai sunt ruși, aceștia s-au retras în spatele fortificațiilor de pe «linia Surovikin».

Opinie personală: Această axă este cel mai puternic vitregită de fortificații rusești complexe. Asta înseamnă că, pe de o parte, ucrainenii au o misiune mai ușoară, dar și că în această zonă, din punct de vedere topografic, ucrainenii au un dezavantaj, din cauza diferențelor de înălțime relativ mari pe care rușii le controlează în următorii câțiva kilometri până la Mariupol”.

Două elicoptere de atac rusești Ka-52 distruse în 24 de ore. Ucrainenii au găsit antidot la atacurile aeriene ale rușilor pe linia frontului

În cursul zilei de joi, ucrainenii au reușit să doboare la Robotine două elicoptere de atac rusești Kamov Ka-52. Acesta este un semn că, pe de o parte, rușii încearcă să oprească înaintarea inamică prin atacuri aeriene, iar pe de altă parte că între timp ucrainenii au învățat lecția și au în zonă o puternică apărare antiaeriană. În primele zile ale ofensivei, pe 4-6 iunie, rușii au atacat cu elicoptere Ka-52 coloane de blindate ucrainene, reușind să distrugă mai multe tancuri Leopard și numeroase vehicule blindate livrate de occidentali.

Acest succes a dus la schimbarea tacticii de către trupele Kievului, care înaintează metodic, distrug artileria rusească și mută apoi în zonă sisteme antiaeriene înainte să introducă în luptă blindatele.

În ciuda eforturilor masive făcute de ruși, trupele Kievului câștigă teren pe axele spre Melitopol și Berdiansk. Institutul pentru Studiul Războiului notează că acesta e un semn al degradării capacităților combative al armatei ruse

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează în dimineața zilei de vineri că „forțele rusești au alocat eforturi, resurse și personal semnificative pentru a menține pozițiile la Robotine și Urojaine, iar recenta avansare a ucrainenilor în aceste zone reflectă degradarea generală a forțelor de apărare ale Rusiei”.

Simultan cu aceste câștiguri ucrainene, în publicația americană „The Washington Post” a apărut un articol în care sunt citați membri ai serviciilor de informații ale SUA cu opinia că trupele Kievului nu-și vor atinge obiectivul de a cuceri Melitopol în această toamnă.

Nu e prima oară când articole din presa americană, citând oficiali din serviciile de informații, emit ipoteze pesimiste. În primele zile ale invaziei s-a afirmat insistent că Ucraina va fi cucerită în cel mult o săptămână, iar Washingtonul s-a oferit să-l scoată din țară pe Zelenski.

Pe de altă parte, tocmai a sosit informația oficială că Statele Unite au dat undă verde țărilor europene să livreze Ucrainei avioane F-16. Până la 125 de aparate de acest tip ar urma să fie primite de ucraineni în momentul în care se va încheia instruirea piloțilorpe aceste avioane. România va găzdui un astfel de centru de pregătire. Se așteaptă ca piloții ucraineni să fie gata să urcepe F-16 în primăvara anului viitor, deoarece procesul de instrucție este unul extrem de laborios.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis, criticat dur de militari pentru lipsa de respect arătată de Ziua Marinei: „Confundă țara cu casa și onorul cu nevasta”. Contrar regulamentului, marinarii au fost puși să dea onorul întregii familii Iohannis!

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în lunai mai (+4.395) și în iunie (+490)!

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* A murit deputatul implicat în măcelul de la Sibiu, din 1989, și care frecventa Ambasada Rusiei după invadarea Ucrainei

* Bine-ai venit acasă, hoțule Vâlcov! Hoților din PSD le era dor de tine

* „Vicele” PSD-ist al CJ Buzău a pus să fie montate ilegal limitatoare de viteză la 5 km/oră, în dreptul casei sale! Explicație de parvenit: „Îmi intra praf în piscină!”

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here