Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în lunile mai (+4.395) și iunie (+490)!

3
364
Ciucă (dreapta) a umflat schema de angajări în luna mai, Ciolacu în iunie, amândoi permanent de aproape doi ani

Deși liderii lor promiteau la televizor reducerea numărului de angajați la stat, PSD și PNL a continuat să umfle organigramele instituțiilor de stat lună de lună, inclusiv în mai și iunie – ultimele pentru care există cifre statistice exacte. România bugetară a devenit tot mai obeză atât cu Nicolae Ciucă (PNL), cât și cu Marcel Ciolacu (PSD) în fruntea Guvernului.

Numărul posturilor ocupate din administraţia publică a crescut şi în luna iunie, pentru a patra lună la rând, deşi ritmul a fost unul mai lent comparativ cu luna anterioară, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Astfel, în iunie, numărul de posturi ocupate a ajuns la 1.284.999, cu 490 mai multe decât în luna anterioară.

În luna mai, creşterea față de aprilie a fost una considerabilă, de 4.395 de posturi.

Guvernul a introdus în luna mai o serie de restricţii la angajările din sectorul bugetar, fiind permise recrutări noi de personal doar în unele domenii sau pe anumite posturi. Lista de excepții este însă foarte mare, ceea ce face ca numărul de noi angajări să continue să fie mai mare decât cel al „ieșirilor din sistem” (pensionări, demisii, concedieri, decese, accidente etc.).

Evoluţia numărului de posturi ocupate arată creşterea sau scăderea numărului de angajaţi din sistemul bugetar, nu numărul angajărilor din luna respectivă. Angajările au fost în număr mai mare, întrucât au acoperit plecările şi au generat şi majorarea cu 490 a numărului de posturi ocupate.

Creşterea numărului de posturi ocupate în sistemul public vine în contextul în care Guvernul se face că adoptă măsuri de consolidare fiscală pentru ultima parte a anului, astfel încât depăşirea ţintei de deficit bugetar pentru acest an să nu fie una de amploare şi să nu ducă la suspendarea unor fonduri europene. Deficitul maxim convenit cu Comisia Europeană este de 4,4%, iar actuala evoluție a României duce la peste 6%, poate chiar spre 7%.

Cu cât deficitul este mai mare, cu atât România se împrumută mai mult, pentru a finanța această „gaură financiară”.

Instalată în noiembrie 2021, adică în urmă cu un an și 9 luni, guvernarea PSD-PNL a bătut recordurile de demagogie în această privință: cu cât s-a lăudat mai mult că administrează banii țării „responsabil” și „cumpătat”, cu atât a mărit deficitul, inclusiv prin angajări iresponsabile și necumpătate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* „Nu, Marcel, nu merge să fugi când vine nota de plată! Voi ați creat dezastrul. Voi, PSD și PNL, patronați de Iohannis!”

* Dosarul „10 August”: „găzarii lui Dragnea”, în frunte cu Cucoș, Sindile și Cazan, au fost trimiși în judecată. Dar după 5 ani?! Se așteaptă prescrierea faptelor?!

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Raport EFOR: Banii partidelor, primiți ca subvenție de la stat, sunt înghițiți de televiziunile tot mai nesătule. În 6 luni, 12 din cele 25 de milioane de euro primite de partide au ajuns la presă

* EDITORIAL CARTIANU. Inginerul Ursu n-a murit. Polițistul Gigină n-a murit. La Colectiv, nimeni n-a murit. Nici la Revoluție, nici la mineriade…

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

NESIMȚITUL SĂPTĂMÂNII: Ion Mînzînă, fostul PRM-ist care vrea mai multă clientelă PSD la „cașcavalul” Consiliului Județean Argeș

3 COMENTARII

 1. Aici e o abordare gresita.

  Nu conteaza numarul de angajati, cat de mari sau mici sunt salariile. Chiar nu conteaza.

  Ceea ce conteaza este productivitatea, valoarea adaugata, binele adus in societate.

  Ceea ce constatam insa, nu sunt decat metodele de lucru invechite si oameni imbatranati si uzati in incompetenta.

  Imbunatatirile sunt de multe ori punctuale, nu se fac intr-un cadru general. Inertia sau chiar opozitia furibunda la orice schimbare domina atmosfera institutionala.

  E penibil sa auzi un functionar ca nu are hartie in imprimanta. E penibil un sef care se intristeaza de asa ceva. (Bolos).

  Pai mai natarailor, nu va trebuie nici imprimanta nici hartie va trebuie semnatura digitala, scanner si servere de documente, ftp, email.
  Pt fiecare sunt solutii open source, testate, solide, eficiente. Nu va trebuie mai nebunilor nici o imprimanta si nici adidasi ca sa plimbati voi hartiile intre birouri si etaje.

  Faceti treaba asta intr-o institutie pilot si la sfarsitul anului vedeti de cati oameni mai e nevoie. Probabil mai putin de 20%. De asta opozitia desantata, si atacurile la baioneta, externalizarea oneroasa a serviciilor esentiale – in special IT.

  Nu exista salarii mici sau mari. Exista doar pretul corect. Cu statul roman pretul corect nu e sub nici o forma platit. Statul devenind un santajist psihopat ce pedepseste munca si premiaza cretinismul.

 2. Or fi fost angajati iin mai si iunie, numai ca angajatii din mai si iunie au dat concurs pe niste posturi care existau in schema institutiilor publice de ani de zile, posturi care au fost bugetate in fiecare an. Singurul care a marit numarul de posturi din guvern a fost Ciuca, care la inceputul anului a suplimentat cu peste 400 de posturi ministerul famigliei si cu 200 de posturi ministerul sportului. Asta in conditiile in care la ministerul sportului existau deja 200 de posturi neocupate.
  Intotdeauna ziaristii fac voit ura de clasa intre bugetari si angajatii din mediul privat. Pentru ca stiu foarte bine ca angajatii noi au dat concurs pe niste posturi care existau in schema de personal si mai ales stiu ca toate posturile din organigrama institutiilor publice, indiferent ca sunt sau nu ocupate, se BUGETEAZA la inceputul anului. Orice ocupare a posturilor neocupate, nu inseamna cresterea cheltuielilor bugetare, din moment ce in fiecare an, cand se construieste bugetul, pentru TOATE posturile din organigrama se aloca bani.
  Imi pare rau stimata Redactie ca pana si tu, in integralitatea ta, ma consideri proasta. Adica pana si tu, Redactie, imi servesti ura de clasa in loc de adevar. Stiu ca „scopul scuza mijloacele” numai ca efectele pe care le produc astfel de articole, care ocolesc cu buna stiinta adevarul, nu sunt cele pe care le vreti voi, Redactie, ci mareste prapastia intre cei care muncesc la stat si cei care muncesc la privat. Da, muncesc, am scris si sa stiti ca in ciuda a ceea ce credeti si la stat se munceste. Sunt doctori care MUNCESC, sunt asistente care MUNCESC, sunt profesori care MUNCESC, sunt functionari care MUNCESC, este personal contractual care MUNCESTE LA STAT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here