Universitatea de Vară „Izvoru Mureşului” 2023 – eveniment naționalist-filetist, controlat de partidul extremist AUR. Episodul 1: Cine sunt „actorii” adunării organizate cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei

7
2008

În ziua de 15 august, chiar de Adormirea Maicii Domnului, în județul Harghita au început lucrările Universității de Vară „Izvoru Mureșului”, într-o ediție (a XX-a) organizată de mai multe entități aflate sub controlul AUR și/sau în siajul extremismului naționalist.

Organizatorii acestui demers de propagandă naționalistă:

 • Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (organizatorul principal);
 • Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti);
 • Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe).

Toată lucrarea are parte de binecuvântarea (!) Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, condusă de episcopul PS Andrei.

Universitatea de Vară „Izvorul Mureșului” se află deja la cea de-a XX-a ediție, iar lucrările se desfășoară în perioada 15-20 august, fiind găzduite de Complexul Sportiv Național „Izvoru Mureșului” – o instituție publică aflată în subordinea Guvernului României, mai exact în cea a Ministerului Tineretului și Sportului.

Ediția din acest an reprezintă o adevărată ofensivă naționalist-filetistă lansată de AUR, în an pre-electoral, într-una dintre cele mai sensibile regiuni geografice ale statului român − județele Harghita, Covasna și Mureș –, unde sunt instrumentate deja, de mai mulți ani, acțiuni care-și propun ca finalitate atât destabilizarea României, prin declanșarea și agravarea unor conflicte interetnice între cetățenii români de naționalitate maghiară și română, cât mai ales, tensionarea relațiilor dintre două state membre ale Uniunii Europene și ale NATO (Ungaria și România), aflate pe flancul de est al UE/NATO, pe care Rusia lui Putin îl dorește cât mai slab cu putință.

Contextul le este favorabil extremiștilor de la AUR

În ultimii ani, s-au intensificat și au dobândit conținuturi tot mai periculoase acțiunile naționaliste și revizioniste lansate de premierul ungar Viktor Orban în comunitățile de naționalitate maghiară din statele aflate în imediata vecinătate a Ungariei, adică în România, Slovacia, Serbia, Croația, Ucraina. Aceste acțiuni revizioniste se regăsesc în trădarea pe care liderul Ungariei o comite față de valorile democratice ale Uniunii Europene, dar și față de NATO, prin sprijinul pe care-l acordă dictatorului Vladimir Putin și războiului declanșat de acesta în Ucraina.

Din această perspectivă, orice reacție extremistă din partea naționaliștilor români nu face decât să alimenteze tensiunile dintre România și Ungaria și grăbește escaladarea unui conflict româno-maghiar. Adică, exact miza pe care o are dictatorul rus Vladimir Putin atunci când se folosește de cei doi actori ai acestei piese de teatru propagandistic – extremiștii naționaliști maghiari ai lui Viktor Orban și extremiștii naționaliști români coordonați tot mai eficient de AUR.

Cine sunt „actorii” punerii în scenă de la Izvorul Mureșului

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Această organizație federativă a fost înfiinţată pe 4 iunie 2005, la Miercurea Ciuc, la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei al Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea și implicarea organizatorică și ideologică directă a Episcopului Ioan Selejan (în prezent, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului).

La înființare, Forumul cuprindea aproximativ 12 organizații din județele Covasna și Harghita, ulterior aderând și organizații din Mureș.

Obiectivul principal al Forumului ar fi coordonarea societății civile românești din cele trei județe pentru a păstra identitatea românească și a asigura o conviețuire interetnică de succes cu alte comunități locale. Forumul afirmă că se opune mișcării de autonomie prin care populația secuilor din regiune ar încerca să-i supună pe români la oprimare și segregare rasială.

Activitatea Forumului a reunit foarte repede diverse curente naționaliste, filetiste și extremiste atât din Transilvania, cât și din restul României.

Influența pe care a dobândit-o în rândul comunităților românești din Transilvania și în interiorul grupării de ierarhi filetiști ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a făcut ca Forumul să prezinte interes și pentru mediul politic.

Victor Ponta – în perioada în care era lider al PSD – a participat cu entuziasm la ediția 2010, organizată de Forum la Toplița, sub coordonarea și cu binecuvântarea IPS Ioan Selejan (la acel moment, deja promovat în funcția de Arhiepiscop al Covasnei și Harghitei), sub titlul generic de „Adunarea reprezentanţilor românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”.

Din declarațiile naționaliste făcute de Ponta la lucrările Forumului din 2010, amintim: „Ardealul e România și niciun român nu trebuie să plece din locul unde s-a născut pentru a se simți în țara lui!”, „Ținutul Secuiesc nu e România, pentru că nu există Ținutul Secuiesc”, „Românii din această regiune nu vor avea parte de o poziție oficială din partea statului român, atâta timp cât existența lor (a Guvernului Emil Boc – n. red.) la putere depinde de voturile deputaților maghiari”.

Înalt Prea Sfințitul Ioan Selejan

Cuprins de un fel de extaz filetist, IPS Ioan Selejan vitupera în 2010, la Toplița, conform Hotnews: „Țara și Tricolorul nu pot fi sfârtecate!”, „România nu este o hartă de agățat în cui, ea este locul unde se naște veșnicia!”, „Problema pentru noi, românii, este dacă această limbă maghiară va fi declarată oficială. Noi în ce limbă vom vorbi cu Carpații și cu brazii noștri?”.

Se poate considera că dezbaterile organizate de Forum la Toplița, în 2010, reprezintă începutul afirmării la nivel național a acestei federații (inclusiv cu ajutorul interesat al PSD-ului condus de Ponta) ca o entitate naționalist-filetistă adversară a organizațiilor naționaliste, iredentiste și revizioniste din comunitatea etnicilor maghiari din Ardeal, puternic susținute și finanțate de regimul Viktor Orban.

Începând cu anul 2010, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș s-a implicat permanent în diferite acțiuni cu iz naționalist – ca răspuns fie la acțiunile revizioniste ale unora dintre liderii comunității maghiare din regiune, fie la măsurile autorităților statului român prin care se implementează legislația Uniunii Europene cu privire la drepturile minorităților etnice.

În martie 2022 a fost ales președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, juristul Dragoș Burghelia. Acesta a fost propus pentru funcția de lider al Forumului de către avocatul Ioan Sabău Pop. Sunt cunoscute suficiente informații care confirmă faptul că aceste două personaje din „elita” Forumului fac parte dintr-un grup extins de ierarhi, preoți, profesori universitari, foști ofițeri de Securitate/SRI și politicieni extremiști ai AUR care promovează o ideologie naționalist-filietistă contrară valorilor Uniunii Europene și intereselor României în UE și în NATO.

Dragoș Burghelia

Dragoș Burghelia a fost ales, în decembrie 2021, ca președinte al organizației municipale Târgu-Mureș a AUR, în prezența familiei de lideri de la centru Claudiu și Adela Târziu, a ideologului partidului, Sorin Lavric, și a altora, funcție pe care o deține și în prezent.

Dragoș Burghelia alături de șeful lui de partid, senatorul AUR extremistul Claudiu Richard Târziu, la lucrările Universității de Vară „Izvorul Mureșului” 2023
Dragoș Burghelia alături de șeful lui de partid, senatorul extremist Claudiu Richard Târziu, la lucrările Universității de Vară „Izvoru Mureșului” 2023

Implicarea lui Burghelia în partidul extremist AUR nu a împiedicat, ci dimpotrivă, probabil că a ajutat la alegerea lui ca lider al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în martie 2022.

Dragoș Burghelia în familia AUR

Pe linie de partid, Burghelia este unul din cei mai apropiați colaboratori ai deputatului AUR de Mureș, ultra-extremistul Dan Tanasă.

Totodată, Dragoș Burghelia este și liderul Asociației „Dacii Liberi”, un grupuscul care promovează mesaje naționaliste în rândul tinerilor.

Burghelia este prieten bun și colaborator apropiat al lui Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”, un alt grupuscul naționalist-filetist, împreună cu care, în 2020, organiza acțiuni pentru a apăra piatra de temelie a Statului Național, caracterul de unică limbă oficială în stat a limbii române, caracter dizolvat de Codul Administrativ”.

Pe site-ul „Calea Neamului” se afirmă că organizația a inițiat și desfășurat „pelerinaje la Mănăstirea Petru Vodă, spre cinstirea memoriei Sfântului Justin Pârvu și a tuturor sfinților și martirilor înmormântați în cimitirul mănăstirii”. Reamintim că monahul Justin Pârvu a fost membru activ al Mișcării Legionare. În predicile sale, îi prezenta pe fondatorii acestei mișcări politice naționalist-filetiste, antisemite și anti-democratice ca fiind „oameni creştini model, nişte modele ale societăţii”.

Tot pe site-ul „Calea Neamului” se afirmă că organizația „a participat activ la marea majoritate a protestelor împotriva restricțiilor aberante impuse de politica «pandemiei», inclusiv la manifestațiile împotriva v@xxinării obligatorii din Piata Victoriei, Palatul Parlamentului și Piața Universității”.

Extremistul naționalist-filetist Mihai Tîrmoveanu
Extremistul naționalist-filetist Mihai Tîrmoveanu

Mihai Tîrnoveanu a participat activ, alături de extremiștii lui George Simion, la violențele declanșate la sediul Ministerului Sănătății, în data de 17 august 2023.

Asociația „Calea Neamului” s-a implicat activ și în scandalul declanșat de extremistul George Simion în 2019, la Valea Uzului, scandal aflat încă în desfășurare.

Extremistul naționalist-filetist Mihai Tîrnoveanu și-a înființat propria formațiune politică, numită „Mișcarea Națională”, prin care promovează un discurs anti-UE asemănător celui răspândit de AUR.

Ioan Sabău Pop

Avocatul Ioan Sabău Pop este un naționalist cunoscut pentru critica severă pe care a adus-o permanent procesului de retrocedare a unor proprietăți în Transilvania către foștii proprietari de naționalitate maghiară. Totodată, Pop nu ezită să se afișeze public, pe la diferite evenimente publice, atât alături de naționaliștii din AUR, cât și de personaje controversate din lumea fostei Securități și a serviciilor secrete, al căror discurs naționalist-ceaușist este cunoscut. Un exemplu elocvent este generalul SRI (r) Aurel I. Rogojan, fostul șef de cabinet al șefului Securității comuniste, generalul Iulian Vlad, despre care fostul securist a scris o carte elogioasă prin care încerca să-i spele acestuia, în fața judecății Istoriei, memoria pătată de sângele victimelor comise de Securitatea al cărei ultim comandant a fost.

Ioan Sabău Pop alături de extremistul Dan Tanasă, deputat AUR
Ioan Sabău Pop alături de extremistul Dan Tanasă, deputat AUR / FOTO: 60m.ro

Ioan Sabău Pop promovează cu consecvență mesaje naționaliste de inspirație ceaușistă, cu un conținut preluat din „legendele” lansate de Securitate, la ordinul lui Ceaușescu, prin care regimul ceaușist își proclama, folosind o interpretare falsă și ideologizată a Istoriei Românilor, așa-zisa independență față „puterile străine”, iar în Transilvania accentua la dimensiuni gigantice chestiunea „pericolului iredentismului maghiar”.

Sabău are și opinii geopolitice, cum ar fi cele despre relația României cu Ucraina. Astfel, la o festivitate de lansare a unei cărți scrise de fostul securist Rogojan, în anul 2011, avocatul Ioan Sabău Pop critica vehement Tratatul încheiat între România și Ucraina, după căderea URSS și a comunismului în Europa de Est, tratat despre care afirma că „este împotriva intereselor României și a abandonat România”.

Reamintim că, în realitate, acel Tratat a fost condiție obligatorie (de normalizare a relațiilor cu vecinii) pentru demararea negocierilor de pre-aderare și ulterior aderare la Uniunea Europeană și de accedere în NATO.

Ioan Sabău Pop și-a exprimat în mod public susținerea pentru candidații partidului extremist AUR la alegerile parlamentare din 2020, mai exact pentru candidatura extremistului Dan Tanasă. Cu ocazia respectivă, Pop declara: „La aceste vremuri pe care le traversăm cu dificultate, este nevoie ca cei care cârmuiesc destinele naționale să fie profesioniști, patrioți, muncitori, cu credință în Dumnezeu și să se dedice – dacă este cazul, până la sacrificiu – pentru împlinirea programelor de redresare a țării pe temei științific, pentru că după atâtea așteptări este cazul să răsară și soarele demnității naționale”.

Ioan Sabău Pop a fost propunerea partidului extremist AUR pentru funcția de judecător al Curții Constituționale a României, în aprilie 2022, implicându-l pe acesta într-o acțiune propagandistică, fiind evident că șansele lui de a obține această funcție erau zero.

Cu ajutorul oferit de aceste două personaje, despre care vom reveni cu alte detalii, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a ajuns, de câțiva ani, să fie controlat de extremiștii de la AUR și transformat într-un instrument de manipulare și propagandă al celor doi lideri extremiști, George Simion și Claudiu Richard Târziu.

Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni

Eugen Tiberiu Popescu

Această fundație este una dintre „jucăriile” controversatului Eugen Tiberiu Popescu, care este un fel de „eminență cenunșie” a AUR și despre care în AUR există opinia că-i manevrează pe cei doi lideri – Târziu și Simion – ca pe niște marionete, într-o piesă de al cărui final aceștia nu sunt pe deplin conștienți.

Dacă ne luăm după declarațiile oficiale, „Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni are drept scop coordonarea și realizarea de programe subordonate interesului național, a statului național unitar român, în relațiile cu românii de pretutindeni, precum și initierea, promovarea și coordonarea de politici prin care românii de pretutindeni să beneficieze de legislația europeană și internațională în ceea ce privește drepturile omului și drepturile minorităților naționale”. Absolut emoționant!

În realitate, această Fundație a fost și este un instrument politic și informativ al lui Eugen Tiberiu Popescu.

Jurnaliștii de la Hotnews au prezentat, încă din 2005, care a fost „traseul” dubios al lui Eugen Tiberiu Popescu prin cotloanele Guvernului României.

Astfel, în anul 1999, Popescu a înființat Fundația, iar în 2001 era promovat în structurile Guvernului României (condus de Adrian Năstase), direct ca șef a ceea ce se numea atunci Departamentul pentru Relația cu Românii de peste Hotare. Destul de straniu este faptul că acest departament își schimbă denumirea, în 2003, în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, adică o denumire identică cu cea a Fundației lui Popescu.

În cadrul noului Departament, Eugen Tiberiu Popescu obține funcția de director al Direcției pentru Strategii, Comunicare și Relații Publice.

Reușind să atragă în colaborare Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Popescu inițiază și organizează Proiectul Universitatea de Vară „Izvorul Mureșului – a românilor de pretutindeni”. Pentru implementarea acestuia, se folosește de propria organizație, anume Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, coordonată din 2001 de soția lui, Daniela Soros, în calitate de vicepreședinte. Activitățile Universității de Vară au fost sprijinite direct sau indirect de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, unde Eugen Tiberiu Popescu își desfășura activitatea ca angajat al Guvernului României.

Fundația lui Popescu a cunoscut, la începutul anilor 2000, un succes financiar extraordinar. Astfel, conform Hotnews, „în anul 2000, FNRP avea venituri care însumau ușor 174 de milioane de lei; acestea au crescut constant de la an la an, după cum arată bilanțurile contabile depuse la Ministerul Finanțelor de FNRP. Ultimul dintre acestea consemneaza un venit în anul 2003 de peste 466 de milioane de lei. Recordul financiar a fost înregistrat însă în anul 2002, când FNRP a înregistrat venituri de 670 de milioane de lei”.

Dubiosul personaj Eugen Tiberiu Popescu
Dubiosul personaj Eugen Tiberiu Popescu

Fundația lui Eugen Tiberiu Popescu a înființat și o agenție de știri, al cărei grup-țintă îl reprezintă românii care trăiesc în comunitățile din statele vecine României și în Diaspora. Este vorba de Romanian Global News – „singura agentie de presa a românilor de pretutindeni”, transformată de mai mulți ani într-un vector de propagandă în favoarea extremiștilor de la AUR.

De pe site-ul Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP) aflăm că organizația este controlată de fondatorul și președintele executiv Eugen Popescu. Funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al Fundației este deținută de Laurențiu Plăeșu, iar vicepreședinte este Daniela Mioara Soros, soția lui Popescu.

În august 2022, în plin scandal declanșat de chestiunea utilizării banilor strânși la nunta lui George Simion, soția lui Popescu, Daniela Mioara Soros. declara că nu mai deține funcția de vicepreșdeinte al FNRP încă din anul 2016 și că probabil informațiile de pe site-ul organizației nu au fost actualizate.

O dovadă a colaborării strânse dintre Fundația lui Popescu și extremiștii de la AUR este și faptul că Laurențiu Plăeșu a fost reprezentantul AUR în Birou Electoral Central, la alegerile parlamentare din 2020.

Eugen Tiberiu Popescu nu a ezitat să se facă util „Marelui Lider” George Simion și i-a pus la dispoziție FNRP pentru colectarea și administrarea banilor la nunta acestuia. Istoria reține scandalul provocat de utilizarea donațiilor „dar de nuntă” primite de George Simion, prin Fundația lui Popescu, pentru achitarea tarifului de „lăutari” către trupa Phoenix, condusă de Nicu Covaci, care a prestat la nuntă.

Sursa foto: Captura.ro
Sursa foto: Captura.ro

Jurnaliștii de la G4Media au arătat că artistul Nicu Covaci a fost angajat și plătit să presteze la nunta lui Simion din banii strănși de Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, bani despre care inițial se anunțase că vor fi utilizați pentru construirea unui spital mobil.

Întregul parcurs public al lui Popescu este presărat de chestiuni dubioase. Astfel, ajuns în Canda în anul 1991, Popescu obține în 1996 o așa-zisă diplomă de bioenergetician (!) și homeoterapeut de la o dubioasă entitate de învățământ privat cu numele de Colegiul de Medicină Alternativă din Canada. Întors în România, Popescu reușește să-și echivaleze această dubioșenie cu o diplomă de kinetoterapeut, grație generozității Universității din Oradea.

În iulie 2019, la nivelul Senatului Universității din Oradea s-a declanșat un scandal uriaș cu privire la posibile ilegalități comise în procedura de „echivalare” a diplomei lui Popescu.

La momentul declanșării scandalului, ministrul pentru Românii de Pretutindeni era Natalia-Elena Intotero (PSD), șefa pe linie administrativă a lui Popescu, la acel moment director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”. În prezent, Natalia Intotero este deputat de Hunedoara și ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (în locul Gabrielei Firea).

Publicația Bihoreanul nota în articolul cu titlul „Sorbonica cu rușinica: Cum l-a făcut Universitatea din Oradea om mare pe (încă) un impostor”, cum a scăpat Popescu de anularea diplomei pe motiv că faptele s-au prescris.

Scandalul a provocat degradarea lui Popescu în funcția de consilier la Secretariatul General al Guvernului. Dar cineva, undeva, continuă să-l ocrotească pe Popescu…

Pe baza acestor „studii” și „echivalări” dubioase, Popescu este angajat, în 2001, la Departamentul pentru Relația cu Românii de peste Hotare, unde obține schimbarea denumirii Departamentului cu o titulatură identică cu a Fundației pe care o controlează și unde obține funcția de director.

În 2016, Guvernul Cioloș îl promovează director al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. Concediat după nici două luni, Popescu merge în instanță și obține decizia imperativă de a fi repus în funcție. Actualul parlamentar AUR, ultra-extremistul Dan Tanasă, a reacționat virulent în apărarea lui Popescu, atunci când acesta a fost demis din funcția de director al Institutului.

Jurnaliștii de la Defapt.ro arată că „ultima declarație de avere depusă de Popescu, ca angajat al Guvernului României, datează din aprilie 2021, când consemnează eliberarea din funcția de consilier al Secretariatului General al Guvernului. La acel moment, SGG îi plătea despăgubiri de peste 100.000 de lei”.

Despre Eugen Tiberiu Popescu există documente în arhiva CNSAS, cum că ar fi fost monitorizat de Securitatea comunistă. Rămâne o enigmă cum de Popescu a reușit să se înscrie la școala militară de radiolocație, în vremea dictaturii comunsite, având dosar la Securitate…

Popescu a fost acuzat de jurnalistul Patrick Andre de Hillerinar fi activat ca locotenent de Securitate, dar nu au fost aduse dovezi directe în acest sens.

Publicația noastră, citând Realitatea TV și Platforma Cetățeanul, a prezentat diferite informații despre relațiile pe care Eugen Tiberiu Popescu le dezvoltă, prin intermediul celor două jucării ale sale (Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni și Agenția de Știri „Romanian Global News – singura agentie de presa a românilor de pretutindeni“), cu personaje dubioase provenind din structurile fostei Direcții de Informații Externe (DIE) din cadrul Securității comuniste, devenită între timp Serviciul de Informații Externe (SIE). Este de notorietate faptul că nunta lui George Simion a primit o generoasă sponsorizare în apă minerală și bere de la Romaqua Group, o companie controlată de foști ofițeri de informații care au activat în DIE, în timpul dictaturii lui Ceaușescu, iar după 1989 – în SIE.

Eugen Tiberiu Popescu și-a dezvoltat vaste relații în comunitățile românești din fosta Iugoslavie, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, precum și în Republica Moldova. Se poate spune că Popescu, folosind banii publici la care a avut acces, a confecționat o adevărată rețea de agenți, recrutând lideri politici și de organizații neguvernamentale ale românilor din aceste comunități, influențând și direcționând agenda publică a acestora spre orizonturi care nu întotdeauna au legătură cu interesele românilor.

O parte dintre acești lideri se regăsesc și la lucrările așa-zisei Universități de Vară „Izvorul Mureșului”.

Recent, Eugen Tudor Popescu – despre care reamintim că este și membru al AUR – a lansat un atac dur împotriva Serviciului de Informații Externe (SIE) și a Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Acesta a afirmat: „Treaba unui Serviciu este să informeze, nu să profite de prostia demnitarilor români sau de faptul că ei sunt agățați cumva de cingătoarea serviciilor secrete și să impună politici. Este o aberație, nu vorbim de democrație, ci de altceva. Trebuie să ne revenim, ca stat, pentru că altfel dispărem. Eu cred că interesele care generează acest tip de reacții din partea unor oameni din SIE – nu toți, sper că nu toți sunt la fel, dar până acum nu am văzut, când o să fie o să recunosc că s-au bătut pentru cauza românească – o parte dintre ei ar putea să lucreze în slujba unor interese străine.Trădători, să nu ne mai încurcăm în cuvinte”.

Care să fie „deranjul” pentru Popescu? Păi, cu voie sau fără voie, o spune chiar el: „Ați mai pomenit ca într-un stat normal la cap, proiectele unui departament, pentru Moldova, să fie avizate de un serviciu secret? Asta-i o aberație, dincolo de orice logică a democrației”.

Probabil că SIE a început să manifeste o atitudine neprietenoasă față de „jucăriile” lui Popescu și să blocheze finanțarea din bani publici a acțiunilor acestuia în comunitățile românești din vecinătatea României, acțiuni a căror finalitate, în multe situații, pute a Rusia.

Centrul European de Studii Covasna-Harghita (CESCH)

Conform informațiilor oferite de site-ul editurii Eurocarpatica (deținută de acest Centru), CESCH „este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, non-profit şi autonomă, cu caracter ştiinţific, cultural şi social, care militează pentru dezvoltarea societăţii civile şi promovarea ideilor umaniste, sens în care  desfăşoară activităţi de cercetare, educaţionale, umaniste universale. Având sediul în Sf. Gheorghe, CESCH a luat fiinţă la iniţiativa unui grup de intelectuali din zonă, din ţară şi din străinătate, răspunzând unor imperative de cercetare interdisciplinare a zonei Covasna-Harghita. Centrul European de Studii Covasna-Harghita este recunoscut ca persoană juridică prin sentinţa civilă nr. 286 a Tribunalului Covasna din 12 oct. 1999”.

Se poate deja observa că, prin implicarea în organizarea ediției din acest an a Universității de Vară „Izvorul Mureșului”, alături de persoane aparținând AUR și de entități aflate sub controlul indirect al acestei formațiuni politice extremiste, conducerea CESCH a încălcat statutul apolitic al organizației.

Din lista de proiecte prezentate pe site-ul respectiv, se deduce că CESCH a primit permanent finanțări din fonduri publice pentru activitatea desfășurată, printre partenerii de tradiție numărându-se și fundația controlată de Eugen Popescu, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni. Câteva dintre proiecte au fost finanațate din bani publici în perioada în care Popescu deținea funcții în cadrul structurilor guvernamentale.

Totodată, CESCH este un vechi partener al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei în organizarea Universității de Vară „Izvorul Mureșului”.

Din anul 2017, CESCH funcționează sub egida Academiei Române, condusă de controversatul academician Ioan Aurel Pop, cunoscut prin discursurile sale naționaliste, remarcate și de propaganda rusă.

Personajul principal implicat în activitatea CESCH este sociologul Ioan Lăcătușu, director științific al Centrului și director al Editurii Eurocarpatica (deținută de CESCH). Ioan Lăcătușu este un apropiat al conducerii Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, din partea căreia a primit titlul de director onorific al Centrului Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

În iunie 2022, Ioan Lăcătușu era omagiat de ultra-extremistul Dan Tănasă, deputat AUR, de la tribuna Parlamentului României: „Marcat de o profundă grijă pentru aproapele său, o iubire faţă de neamul şi patria în care s-a născut şi desigur dragoste pentru sufletele româneşti care dăinuie în judeţele din interiorul arcului carpatic, şi-a dedicat întreaga energie pentru valorificarea culturii şi civilizaţiei românilor de pe aceste meleaguri, consolidând identitatea etnică a fraţilor noştri aflaţi sub permanenta ameninţare a deznaţionalizării. (…)  Având în vedere complexitatea activităţii Domniei Sale, precum şi înaltul prestigiu intelectual al manifestărilor organizate sau susţinute de Domnia Sa, şi raportându-ne la multitudinea de colaboratori pe care profesorul Lăcătuşu i-a sprijinit şi promovat de-a lungul anilor, putem afirma că Domnia Sa se remarcă ca un veritabil rector al universităţii de românism de la Sfântu Gheorghe, al cărei produs declar cu mândrie că sunt. Prin conlucrarea a peste 45 de asociaţii membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, având binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, precum şi sprijinul a numeroşi profesori, academicieni, arhivişti şi etnologi, domnul Lăcătuşu a creat în jurul idealului românesc din Transilvania o comunitate vie, atentă şi implicată în problemele cetăţii”.

Sociologul Ioan Lăcătușu. Sursa foto: https://maghiaromania.files.wordpress.com/
Sociologul Ioan Lăcătușu / FOTO: https://maghiaromania.files.wordpress.com/

În decembrie 2015, Ioan Lăcătușu evoca, în stil naționalist, problemele cu care se confruntă românii din Covasna și Harghita în conviețuirea cu maghiarii: „Condiţionarea ocupării posturilor în administraţia publică, altele decât cele prevăzute de lege (practică generalizată şi la unele societăţi comerciale), de cunoaşterea limbii maghiare;  Grava discriminare existentă în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de dezvoltare locală şi a proiectelor culturale ale comunităţii româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, faţă de comunitatea maghiară care beneficiază de trei surse de finaţare – de la bugetul central al Românei, în calitate de minoritate naţională, de la bugetele locale pe care le gestionează discreţionar, în calitate de majoritate locală, şi de la guvernul Ungariei, din capitolul destinat maghiarilor de peste graniţă;  Marginalizarea instituţiilor şi a simbolurilor româneşti face parte dintr-o strategie de ocupare simbolică a spaţiului public din judeţele Covasna şi Harghita, exclusiv cu monumente şi simboluri maghiare. Stau mărturie, în acest sens, cele peste 10 hotărâri ale Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care constată discriminarea în masă a românilor din cele două judeţe etc.”.

Sociologul Ioan Lăcătușu se numără printre colaboratorii constanți ai revistei „Eroii Neamului”, publicată de Asociația Civică Tempora Satu Mare. Printre colaboratorii revistei îi găsim pe Dan Puric (recrutat de Securitate în anii adolescenței, naționalist-filetist și putinist notoriu), pe generalul în rezervă Aurel Rogojan (fost șef de cabinet al ultimului comandant al Securității comuniste, gen. Iulian Vlad), pe „influencer”-ul BOR, preot prof. univ. dr. Constantin Necula (despre a cărui avere imensă, adunată din „predici”, am scris de curând) sau actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, remarcat și el de propaganda Moscovei pentru pozițiile naționaliste și anti-U.E.

Sociologul Ioan Lăcătușu resimte nevoia de a se afla în cercul dubios al unor foști ofițeri de SRI/Securitate.

Detaliu important: Asociația Civică Tempora Satu Mare a fost înființată în anul 2007, „la inițiativa unui grup de 5 ofiţeri în rezervă din Serviciul Român de Informaţii – Sucursala Satu Mare, care au devenit şi membrii fondatori, având ca principal scop: susţinerea şi sprijinirea ofiţerilor în rezervă în vederea integrării lor sociale prin iniţierea de activităţi de consiliere, orientare profesională şi organizare de activităţi recreative”.

Colonelul (r) Voicu Șichet Liviu, care coordonează activitatea Asociației, este și președintele sucursalei Satu Mare a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – SRI.

Sociologul Ioan Lăcătușu a fost permanent promovat de Eugen Tiberiu Popescu, prin intermediul Agenției de Știri „Romanian Global News”.

Sintetizând, se poate spune că sociologul Ioan Lăcătușu s-a afirmat ca un expert în chestiunile interetnice din Transilvania, însă activitatea lui publică a fost mereu în siajul unor grupări dubioase, formate din foști ofițeri de informații, ierarhi ortodocși filetiști, dubioși ca Eugen Tiberiu Popescu sau ceva mai recent, politicieni extremiști ca naționaliștii de la AUR.

Gazda evenimentului: Complexul Sportiv Național „Izvorul Mureșului”

Conform informațiilor oferite pe site-ul instituției, Complexul Sportiv Național „Izvorul Mureșului” (gazda ediției a XX-a din acest an a Universității de Vară „Izvorul Mureșului”) este o entitate publică aflată în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, este situată în județul Harghita, localitatea Izvoru Mureșului. Acest complex sportiv este un partener vechi al organizatorilor Universității de Vară „Izvorul Mureșului”.

Instituția este condusă de directorul Gavril Chindea, care pare a fi un om foarte descurcăreț și cu vaste relații, inclusiv în grupul dubios al celor care organizează Universitatea de Vară „Izvorul Mureșului”.

De fapt, domnul director este atât de descurcăreț, încât a reușit să obțină ca atât soția, cât și fiica să-i fie colege și subalterne la instituția pe care o conduce, așa cum reiese din declarația de avere nr. 2125370, depusă de directorul Gavril Chindea.

Concluzii de etapă: cum ne avertizează componența prezidiului primei zile a Universității de Vară „Izvorul Mureșului” 2023 despre confiscarea politică a acestui eveniment

De fapt, primul semn că acest eveniment este confiscat total de AUR îl reprezintă calitatea lui Eugen Tiberiu Popescu de moderator al dezbaterilor. Deși este cunoscută implicarea lui în partidul extremist AUR, acesta a primit totuși, din partea organizatorilor, sarcina de a modera (ori, mai bine spus, de a controla și orienta spre direcția dorită!) discuțiile.

Din prezidiu, în prima zi a Universității, la festivitatea de deschidere, au făcut parte alți trei membri ai partidului extremist AUR: senatorul Claudiu Richard Târziu (președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat), deputatul Dan Tanasă (președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților) și Dragoș Burghelia (președintele organizației municipale a AUR din Târgu-Mureș).

Prezența printre invitați a trei politicieni de la PNL, PSD și USR reprezintă doar o penibilă încercare de a induce o așa-zisă neutralitate a acestui eveniment.

S-au făcut remarcați cei doi politicieni de la PNL și PSD, prin luări de cuvânt penibile și chiar grotești.

Senator PNL Vasilică Potecă - o prezență penibilă printre extremiștii de la AUR
Senatorul Vasilică Potecă (PNL) – o prezență penibilă printre extremiștii de la AUR

Reprezentantul PNL (aflat la prezidiu), controversatul senator Vasilică Potecă, l-a lăudat cu gura plină pe naționalistul-filetist Claudiu Richard Târziu, care, în viziunea liberalului Potecă, „a făcut extraordinar de multe lucruri ca președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni”. Un discurs în stil „național-liberal”…

Șocant și grețos a fost însă discursul rostit de reprezentantul USR, Raul Urdă, care este primar al localității Întorsura Buzăului. Acesta a început cu o miștocărie de doi bani, din care reținem următoarele afirmații:

 • „Nimeni nu e perfect, d’aia sunt și eu de la USR-eu!”;
 • „M-a întrebat duhovnicul: De ce la USR? Da, ca să apăr Biserica și românismul de USR!”.

Foarte probabil, Urdă este în caăutare de susținere din partea AUR pentru o nouă candidatură la funcția de primar la Întorsura Buzăului. Cum s-ar spune, USR-istul Urdă a dat-o la… întors.

Raul Urdă - reprezentantul USR care face miștouri despre USR spre amuzamentul extremiștilor de la AUR
Raul Urdă – reprezentantul USR care face miștouri despre USR, spre amuzamentul extremiștilor de la AUR

Vom detalia, în episoadele următoare, discuțiile de la Universitatea de Vară „Izvorul Mureșului” 2023, aducând cuvenitele argumente că acest eveniment este confiscat de partidul extremist AUR.

Ar mai fi doar de exprimat consternarea de a afla printre partenerii media ai acestui eveniment naționalist-filetist, controlat de partidul extremist AUR, câteva entități media care nu au ce căuta acolo: TVR Internațional, Radio România Actualități, Radio România Internațional (media de stat) și Radio Trinitas (postul de radio al Patriarhiei Române).

Universitatea de Vară „Izvoru Mureșului” 2023 – o victorie politică a extremiștilor de la AUR și o umilire a statului român

La finalul acestui episod, să observăm însă aspectele esențiale ale victoriei politice pe care o punctează AUR, confiscând Universitatea de Vară „Izvorul Mureșului” 2023.

Extremiștii de la AUR aduc pe agenda publică problemele care există între români și maghiari, în Transilvania, probleme pe care instituțiile statului român sunt incapabile să le gestioneze eficient și în spiritul valorilor Uniunii Europene.

AUR transmite un răspuns clar și vocal, dar în cheia toxică a naționalismului-filetist, la acțiunile provocatoare anti-românești organizate de premierul Viktor Orban și agenții săi de influență din Transilvania. Principalul rezultat al acestui răspuns nu are însă legătură cu așa-zisa demnitate românească, ci dimpotrivă, se constituie în escaladarea tensiunilor dintre România și Ungaria, dintre românii și maghiarii din Transilvania. Reacțiile ineficiente venite din partea Guvernului României transformă mesajul extremiștilor de la AUR într-un mesaj care poate fi interpretat ca fiind cel puțin al românilor din Transilvania, fapt care aruncă în derizoriu orice acțiune de diplomație, în spiritul valorilor Uniunii Europene, pe care ar mai încerca s-o realizeze Guvernul României în tensionata relație cu Ungaria lui Viktor Orban.

AUR participă activ la complicarea situației politice din Europa de Est, introducând o abordare radicală, naționalist-filetistă și cu potențial violent, în mecanismul complex și complicat al relațiilor dintre România și Ungaria, dar și dintre Ucraina, Serbia, Bulgaria și românii care trăiesc în aceste state, ca minorități naționale/etnice. O astfel de abordare elimină utilizarea instituțiilor și mecanismelor Uniunii Europene – deși, ipocrit, extremiștii de la AUR fac apel la valorile UE, în justificarea acțiunilor lor în aceste comunități românești din vecinătatea României.

Extremiștii de la AUR consolidează argumentele ideologice ale atacurilor politice permanente pe care le-au lansat împotriva Ucrainei, sub pretextul sprijinirii comunității românești din teritoriile acestui stat aflat sub asediul Rusiei lui Putin. Iarăși se încearcă complicarea negocierilor deja complicate dintre România și Ucraina pe acest subiect.

Extremiștii de la AUR reafirmă teza conform căreia unirea Republicii Moldova cu România este singura cale prin care Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană. În fapt, este o teză toxică, a cărei finalitate este oprirea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Cine câștigă din toată acestă nebunie naționalist-filetistă în care s-a transformat Ediția a XX-a a Universității de Vară „Izvoru Mureșului”?

Câștigă AUR, care-și consolidează poziția în rândul naționaliștilor români și confiscă toată tematica privind drepturile românilor în Transilvania și în statele vecine României.

Câștigă Viktor Orban și extremiștii maghiari, care vor extrage din acțiunile AUR elementele necesare pentru a-și justifica noi acțiuni anti-românești și revizioniste.

Câștigă, mai ales, Vladimir Putin, care obține:

 • o nouă escaladare a tensiunilor dintre două state membre ale Uniunii Europene și NATO, anume România și Ungaria;
 • o nouă tensionare a relațiilor dintre români și maghiari în Transilvania;
 • consolidarea aliatului politic din România, anume partidul extremist AUR, în acțiunile îndreptate împotriva Ucrainei și a Republicii Moldova, în încercarea de a pune în dificultate sprijinul politic, economic și militar acordat Ucrainei de România și de a sabota procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, singura cale pragmatică de realizare a unirii de facto a României cu Republica Moldova.

Cine sunt cei care pierd la Universitatea de Vară „Izvorul Mureșului” 2023 confiscată de AUR?

Pierd românii, care sunt folosiți pentru interese politice anti-românești!

Pierde Biserica Ortodoxă Română, care a acceptat ca Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei să se implice în acțiuni naționaliste și filetiste!

Pierde Statul Român, care se lasă umilit de extremiștii de la AUR!

7 COMENTARII

 1. Nu am timp acum sa citesc cu atentie acest articol care pare foarte documentat, dar il voi citi atent.
  Ceea ce stiu este ca, inca din Decembrie 1989, suntem coplesiti de amploarea si agresivitatea cu care statul maghiar si o buna parte a maghiarilor din Romania fac tot ce isi doresc in materie de propaganda in Ardeal, fac pasi spre ruperea Ardealului. Iar romanii si statul roman reactioneaza slab slab sau deloc.
  Acum, aflu despre existenta unor reactii mai puternice, mai organizate.
  Si, ce sa vezi? Stirea apare intr-un articol al carui scop este sa-i faca praf!

  • Am parcurs acest material si pot spune acum, fara sa ma tem ca gresesc, ca grija principala a autorului este ca AUR castiga electoral fiindca se manifeste intr-o problema lasata de izbeliste.
   Nu pentru impertinenta celor ce vor sa rupa Romania, ci pentru ca riposta este excesiva, galagioasa si antipatica.

   Poate ca putina grija meritau si umilitii romani din Harghita si Covasna, si malversatiunile prin care proprietati ale Romaniei au intrat in posesia unor cetateni ai statului maghiar, si exprimarea fara teama a intentiei de a acapara Ardealul, lasata fara replica adecvata de statul roman.

 2. Nici mie nu-mi place aceasta abordare. Tot ce este românesc este extremist, tot ce este unguresc este tolerat că de, sint prietenii noștri și nu vrem sa-i supărăm. Este tot o variantă a mentalității de slugă, vechea boală a românului.

 3. D-lor ziaristi, spuneti-ne si noua muritorilor de rand. Voi chiar vreti sa o scoateti pe Sosoaca presedinte si pe Simion prim ministru?

  Pentru ca abordarile astea de tip evlavia de provincie a partzului de post nu fac decat sa dea credibilitate tuturor mizeriilor rusesti. Atat de incompetenti sunteti in transmiterea mesajului. Reusiti sa scoateti din sarite pana si cei mai blajini si mai cuviinciosi oameni.

  Pai hai sa va explic situatia catch 22 in care va bagati ca prostii.

  1. Atacand „nationalismul” romanesc cu vorbe tampite ca „filetism”. Oameni buni, dar grecii, bulgarii, sarbii, ukrainienii ce dracu sunt daca nu sunt filetisti. Dupa voi numai rusii sunt perfecti ca ei sunt imperialisti.

  2. Voi cu incompetenta voastra logica, filisofica, istorica si psihologica ii legitimati ca patrioti pe Sosoaca si Simion. Probabil cei mai mari tradatori ai neamului romanesc de la Ceausescu incoace. Oameni care realmente vor sa distruga neamul romanesc, punandu-se in slujba marelui Satan de la Rasarit, molochul genocidar, Cthulhu incarnat amenintand insasi existenta vietii pe pamant. Dar nu. Voi combateti ca tampitii national-filetismul. Aia e problema voastra.
  Exact ca incompetentul Ciolos. Polonia se confrunta cu criza refugiatilor si se tragea pe granita. Ce face asta? Se duce sa-i bata la dos pe polonezi ca nu-s democrati cu LGBTQ+ si avorturile.
  Sau ca incompetentul Barna. Asta se pregatea sa schimbe peste noapte arhitectura de securitate. In prag de razboi. Alt idiot plin de aere.
  La nivelul asta sunteti. Fassuri provinciale, cu evlavii senile. Opriti-va ca ne trezim cu tembelii ceilalti doi si o festelim definitiv si irevocabil.

  Imi cer iertare de vorbele proaste. Dar ma duceti la disperare. Sincer.

  Da d-na profesoara. Si tzandara se invarti odata pe dupa copac, se-nvarti si a doua si a treia oara. Da sa stiti ca tot acolo a intrat”.
  Asa si voi. Invadeaza rusii, sintem inconjurati de tari in razboi, tari instabile sau ostile pe fata. Tari care ar iesi din NATO imediat daca asta le-ar aduce castiguri teritoriale. Dar voi ca si Bula cu tzandara. Tot nationalismul romanesc e de vina si e principala amenintare.

  Ce treaba au romanii cu logica Booleana. Ei cu logica Bulaeasca.

 4. Pare un articol scris la comanda celora care sunt etichetați și criticați, un articol emanat din matricea călăuzitoare a propaganei rusești. De exemplu, e un vechi și mucegăit narativ rusesc „unirea Republicii Moldova cu România”, între timp ambalat în stilul Mariei Zaharova și transformat în … „o teză toxică, a cărei finalitate este oprirea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. Stafiile cominterniste, care luptă împotriva a tot ce este românesc, au descoperit cu groază că abandonatul și inofensivul naționalism românesc este confiscat în interes ideologic, politic și electoral de forțe apropiate Rusiei. Chiar ați crezut că Putler și-a retras agentura din România și Europa? Ce naivitate mioritică!
  Nu implicați total în mizeriile și lașitățile clasei politice din România și R.Moldova. Încercați să vă păstrați șoșoacele în dreapta Prutului fără să ne trimiteți la Chișinău călăuze false de care n-am dus lipsă de la 1990 încoace. Dacă loviți în stil cominternist în valorile și sentimentele românești, e atât de greu să înțelegeți că apar mercenarii și profitorii, care se urcă la putere pe lucrurile sfinte, pe care voi, cei cu pâinea și cuțitul în mână,le profanați sub masca cosmopolitismului și „internaționalismului proletar”?

 5. Cred ca a fost o manifestare pasnica si cred ca cei prezenti sau bucurat ca din cand in cand mai vorbesc limba romana. In definitiv aceste judete sunt parte din Romania. Super ca nimeni nu insinueaza ca nu mai avem dreptul sa organizam o tabara de vara in aceste zone. Poate fi o tabara culturala, politica, cu tematica teologic ortodoxa. Poate annul viitor maghiarii vor organiza tabara de vara in alta regiune din tara si il vor invita pe Orban de exemplu la Caracal. Nu se va supara nimeni. Daca tot tindem spre globalism si diversitate putem muta parada LGBTQ + # % @ & la Targu Mures.

 6. Cei mai mari patrioți sunt paraziții care trăiesc pe spatele poporului, normal … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here