Ucrainenii anunță că au încercuit trupele rusești din Bucha, Irpin și Hostomel, lângă Kiev! Se profilează cea mai mare înfrângere a rușilor de la începutul invaziei

2
12176
Trupele rusești din nordul Kievului au rămas fără combustibil și alimente, iar ucrainenii le-au tăiat toate căile de aprovizionare, conform unor surse militare

Canalul bielorus de știri Nexta anunță, citând surse militare, că forțele ucrainene au încercuit trupele rusești din localitățile Bucha, Irpen și Hostomel, aflate la periferia de nord a Kievului. Dacă informația se confirmă, atunci aceasta este cea mai mare înfrângere suferită de Rusia de la începutul invaziei, pe 24 februarie.

Informația a fost confirmată de jurnalistul rus Serghei Sumlenni, fost corespondent la Moscova al postului german de televiziune ARD și șef al Fundației Heinrich Boell. Sumlenni a scris pe Twitter: “Conform unor rapoarte neconfirmate, dar credibile, trupele ruse au fost încercuite la Bucha, Irpin și Hostomel, în apropiere de Kiev. Nu mai pot primi întăriri. Dacă se confirmă, este cea mai mare înfrângere a armatei ruse până în prezent, iar Ucraina va trebui să-și facă griji că are prea mulți prizonieri de război”.

Capacitatea ofensivă a Rusiei s-a epuizat aproape complet și, în acest moment, ne îndreptăm cu repeziciune către împlinirea estimărilor făcute săptămâna trecută de experți din serviciile de informații occidentale, care spuneau că atacatorii mai au provizii pentru 10-14 zile.

Rușii pierd capacitatea ofensivă, iar inițiativa trece de partea ucrainenilor

Timpul a trecut și lanțul logistic al rușilor a continuat să eșueze, astfel că situația trupelor nu s-a ameliorat. În fața Kievului, trupele lui Putin au renunțat să mai încerce noi atacuri, trecând la săparea de tranșee. „Trupele rusești mai au provizii pentru nu mai mult de 3 zile”, a scris marți Daily Mail, citând generali din armata ucraineană.

În urmă cu o săptămână, ofițerii occidentali estimau că, odată cu pierderea capacității ofensive a rușilor, inițiativa va trece de partea ucraineană. Acest lucru pare să se întâmple deja. Ucrainenii au anunțat marți dimineață recucerirea orașului Makariv, la nord de Kiev, și respingerea unui nou atac al asediatorilor la Mariupol.

Dar vestea venită după-amiază, privind încercuirea trupelor rusești lângă importantul aeroport Hostomel, arată că informațiile despre scăderea capacității de luptă a invadatorilor se confirmă. Forțele rusești au rămas deja fără carburant și alimente, iar ucrainenii le-au tăiat căile de retragere și aprovizionare.

Moralul soldaților ruși este „foarte, foarte, foarte scăzut”, afirmă un ofițer de informații din armata britanică.

Joe Biden: Putin „e cu spatele la zid”, dar tocmai de aceea e cu atât mai periculos

În Rusia, relatează sub acoperirea anonimatului jurnaliști locali, autoritățile fac presiuni asupra rudelor soldaților decedați să-și țină gura. Nu s-au publicat rapoarte oficiale privind pierderile tocmai din 2 martie. Americanii estimează circa 7.000 de morți de partea rusă, însă un articol scăpat luni Komsomolskaia Pravda vorbea de aproape 10.000 de morți și peste 16.000 de răniți – în total, circa 26.000 de oameni.

În locul lor, comandamentul trupelor rusești a adus „rezerve slab pregătite”, cu „valoare scăzută”, inclusiv personal care până acum se ocupa de aprovizionare. Valoarea combativă a unităților completate cu luptători neinstruiți și fără chef să moară pentru Putin a scăzut foarte mult.

Președintele american Joe Biden a remarcat luni că Vladimir Putin e, în acest moment, „cu spatele la zid”, dar nu și învins. „Pauza operativă” la care sunt siliți rușii le permite ucrainenilor să preia inițiativa, dar în același timp asta nu înseamnă că armata rusă nu mai poate face rău.

Experții prevăd că Putin va ordona bombardamente și mai brutale împotriva civililor, pe măsură ce atacurile stagnează. Americanii se tem acum că dictatorul rus ar putea recurge la arme chimice, biologice sau chiar lovituri nucleare cu rachete tactice, de mici dimensiuni, pentru a anihila granizoanele ucrainene care opun rezistență în diverse orașe. În aceste cazuri, populația civilă care ar muri n-ar reprezenta nicio problemă pentru Putin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Medic faimos despre Putin: „Combinație clasică de schizofrenie și nebunie. Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* AUDIO. Bravul ostaș rus: „În comandamentul armatei noastre sunt idioți terminați. S-au c…t pe ei, toată divizia a fost distrusă. Ce-a fost planificat de analfabeți, aia s-a întâmplat”

* Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

* „Măcelarii lui Kadîrov” au fugit din Ucraina în Cecenia, după ce au pierdut sute de luptători. „Toți kadîroviții uciși vor fi cusuți și îngropați în piele de porc”

* Planul oligarhilor ruși: vor să-l captureze pe Putin și să-l predea Occidentului, în schimbul ridicării sancțiunilor economice! Au însă o problemă: deocamdată nu găsesc sprijin din partea forțelor de securitate

* Jurnalista Tetiana Ceornovol, fostă deputată, distruge tancuri rusești la Kiev. Mamă a doi copii, Tetiana mânuiește un AK-47 și sisteme antitanc

* VIDEO. Mesajul muzical al lui Putin: „Ucraina și Crimeea, / Belarus și Moldova, / Kazahstan și țările baltice / Sunt țara mea”

* Armata ucraineană a capturat o hartă care arată planurile lui Putin: tot sudul Ucrainei, de la Herson și Nikolaev spre Odessa și gurile Dunării

* VIDEO. „Șeherezada”, yachtul de 700 de milioane de dolari al lui Putin, a fost găsit în Italia. E păzit de securiștii ruși din FSO

* „Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

* A fost lichidat și generalul Mordvicev, care-i înarma pe separatiștii din Donbass. Este al 6-lea general rus omorât de ucraineni în 23 de zile

* Ucraina și-a anihilat cel mai mare trădător de la începutul invaziei ruse. „Omul lui Ianukovici” a fost arestat la Kiev. Asupra sa s-au descoperit arme automate, pistoale, muniție și grenade

* Un primar din Siberia a dezvăluit, fără să vrea, două secrete militare care-l incriminează pe Putin

* Artileria ucraineană l-a spulberat pe maiorul rus care bombardase casele civililor. Bestia a făcut crime și în Georgia (2008), și în Siria (2015)

A fost arestat generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

* A fost lichidat și comandantul adjunct al flotei ruse de la Marea Neagră, un ucrainean care-și trădase țara

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

* Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Strâmba rezolvare a „problemei SIIJ”, criticată de Comisia de la Veneția. USR cere demisia ministrului Cătălin Predoiu și explicații de la Klaus Iohannis

* Propaganda rusă făcută de „dragnista” Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, amendată de CNA cu 40.000 de lei

2 COMENTARII

  1. Cu armata facuta praf se poate face o lagar mare in care sa fie tinuti prizonierii in marile orase. Daca bombardeaza atunci ii omoara si pe acestia. Nu cred ca Rusia mai are puterea de a lupta pana la final. Ucraina nu mai poate salva decat civili, in rest tara este ruina. Asa ca pot continua fara probleme razboiul. Daca UE nu ar mai baga in buzunarul Rusiei zilnic 2,5 miliarde dolari pentru combustibil i-ar lua Dracu pe rusi. Personal m-as concentra pe Crimea sa le tai legatura pe podul care traverseaza catre Rusia, apoi pe acel flanc as aduce baterii de rachete cu care sa tai accesul in marea Azov. Eliberarea Crimeii deschide calea catre curatarea flancului estic de toate javrele rusofile care din 2014 submineaza suveranitatea Ucrainei. Nu am nicio indoiala ca acestea nu se vor realiza in timp. Urainenii au toate motivele din lume sa urasca rusii secole de acum incolo, iar Putin nu va trai o vesnicie. In maxim 10 ani este mumie luand locul lui Lenin in Piata Rosie. UE si SUA impreuna cu NATO trebuie sa faca din Ucraina zidul Europei. Intrarea in UE a Ucrainei va aduce stabilite in zona. Pe fondul caderii lui Lukasenko se va ridica presiunea si de pe statele baltice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here