Stelian Ion merge mai departe cu desființarea Secției Speciale. „Scopul SIIJ a fost de a pune presiune pe magistrații onești”

5
1310
Stelian Ion

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat vineri că a semnat și a transmis Guvernului proiectul de lege de desființare a Secției de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție (SSIJ), supranumită „Secția Specială”. Actul normativ va ajunge ulterior în Parlament, pentru a fi dezbătut și adoptat.

Stelian Ion a oferit argumente pentru insistența sa în direcția desființării Secției Speciale, chiar dacă CSM a avizat negativ această inițiativă.

„SIIJ este un organ absolut ineficient, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanțele și parchetele din țară. Are în lucru aproape 6.000 de dosare. A avut o medie de trimitere în judecată de două rechizitorii pe an, foarte puțin, niciun rechizitoriu pe fapte de corupție. Nu ne putem închipui că deodată a dispărut corupția din rândul magistraților. Scopul SIIJ a fost de a pune presiune pe magistrații onești care au avut un cuvânt de spus față de modificările legilor justiției”, a punctat Stelian Ion.

Stelian Ion despre desființarea Secției Speciale

 • „S-a dat un aviz negativ. Fac precizarea clară că avizul este consultativ. Pentru mine, avizul negativ al CSM reprezintă o dezamăgire.”
 • „Mă așteptam la o discuție de un anumit nivel în CSM. Nivelul a fost coborât nu de mine, ci de anumiți membri. Mi s-a părut total nepotrivită atitudinea în acest dialog din partea câtorva, puțini membri în CSM. Ideea demisiei mele e exclusă, nu există nici un motiv.”
 • „În urma analizării tuturor argumentelor, am decis să trimit mai departe acest proiect de desființare a SIIJ.”
 • „Desființarea Secției înseamnă o normalizare, e o promisiune făcută, un punct clar în programul de guvernare.”
 • „În 2017, Florin Iordache propunerea un proiect de lege, cu doar 3 rânduri de motivare, dorea înființarea acestei secții.”
 • „După ani de zile, s-a dovedit că am avut dreptate când am criticat acel proiect.”
 • „Există probleme punctuale și trebuie rezolvate. Dar existența acestei Secții ar însemna acceptarea faptului că în rândul magistraților există o problemă generalizată de corupție, ceea ce nu e adevărat.”
 • „SIIJ este un organ absolut ineficient, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanțele și parchetele din țară. Are în lucru aproape 6.000 de dosare.”
 • „A avut o medie de trimitere în judecată de două rechizitorii pe an, foarte puțin, niciun rechizitoriu pe fapte de corupție. Nu ne putem închipui că deodată a dispărut corupția din rândul magistraților.”
 • „Este un bilanț negativ al SIIJ, ne putea demonstra în anii trecuți că e un organism eficient. Nu. 17 milioane de lei cheltuiți de la înființare, cu rezultate foarte slabe.”
 • „Nu au explicat de ce au renunțat la căi de atac în favoarea unor politicieni și magistrați.”
 • „Au fost chestiuni legate de începerea urmăririi penale față de magistrați care nu au fost de acord cu modificările legilor justiției în perioada PSD.”
 • „Scopul SIIJ a fost de a pune presiune pe magistrații onești care au avut un cuvânt de spus față de modificările legilor justiției.”
 • „Am văzut chestiuni inimaginabile, precum tentativa de anchetare a unor înalți funcționari europeni, deși nu aveau competență.”
 • „Am văzut magistrați din cadrul CSM chemați în scop de intimidare la SIIJ.”
 • „S-a văzut că descinderile au fost făcute în scop de intimidare.”
 • „Planul nostru este foarte clar: proiectul va merge în Guvern, sper că se va adopta, va merge în Parlament și acolo se va da un vot.”
 • „Semnalul unui aviz negativ pe desființarea SIIJ e negativ, de neîncredere față de DNA.”
 • „Nu putem ajunge la concluzia că nu avem încredere în DNA. Eu am încredere în DNA. Dacă au existat probleme punctuale, ele vor fi rezolvate tot de justiție, de judecători.”
 • „Eu susțin activitatea anticorupție, dar și activitatea DIICOT.”
 • „Să condiționezi desființarea SIIJ de alte elemente nu e tocmai normal. De aceea, calendarul e cel anunțat pentru legile mari ale justiției: până la finalul lunii aprilie vor fi trimise în Parlament. Până pe 21 februarie primim încă la minister propuneri în acest sens.”

Despre protecția suplimentară a magistraților

 • „Unele garanții suplimentare pe care le solicită unii magistrați pentru protejarea independenței. Discuția se poartă în contextul în care a fost criticată masiv activitatea DNA. E un dezechilibru major în această discuție. Acum discutăm doar despre desființarea SIIJ. A fost o campanie susținută, incorectă față de DNA, cu exagerări masive.”
 • „Nu am fost niciodată obtuz față de ideea protecției magistraților. Din partea membrilor CSM nu au venit propuneri concrete, altele decât imunitățile suplimentare, cu care nu voi fi niciodată de acord.”
 • „Magistrații au deja un fel de imunitate, referitoare la percheziții, arestări, rețineri, care nu pot fi făcute decât cu avizul CSM. A introduce acum alte imunități, în sensul ca nici măcar punerea în mișcare a acțiunii penale să nu se facă fără avizul Procurorului General, sau aviz CSM pentru trimiterile în judecată – sunt numite în public superimunități. Astfel de propuneri nu fac bine nici măcar magistraților.”
 • „În afară de super-imunitățile venite de la CSM, nu a mai venit nici o propunere de la CSM privind garanțiile.”
 • „Vom continua discuțiile și în Parlament pe găsirea unor garanții suplimentare. Dar aceste garanții nu pot fi propunerile inițiale din proiectul de lege.”

Despre bugetul Justiției

 • „Bugetul MJ e comparabil cu cel de anul trecut, avem chiar puțin mai mult la credite de angajament. La credite bugetare vom fi la același nivel.”
 • „Sigur, mi-aș dori mai mult, am avut negocieri cu ministrul Finanțelor, a înțeles necesitatea de a nu elimina anumite componente salariale și am primit un răspuns pozitiv. Justiția trebuie susținută, nu doar din vorbe, ci cu bugetele necesare.”
 • „Toată țara face un efort în privința bugetului. Voi discuta punctual în perioada viitoare aspecte legate de buget.”

Despre pensionarea magistraților

 • „Pensionările sunt un element de îngrijorare și sunt multiple cauze. Am spus că nu există niciun proiect pentru creșterea vârstei de pensionare. Legea de acum încurajează pensionarea la o vârstă mică, dar sunt și cauze legate de încărcarea magistraților cu multe dosare. Îmi propun să găsesc soluții pentru a-i determina să rămână, contează enorm experiența acumulată.”

Despre fugarii români din Italia

 • „S-a creat o rețetă pentru unii fugari bazată pe obținerea unui statut de rezident.”
 • „Am trimis solicitări repetate pentru o discuție bilaterală. Au existat solicitări pe cale diplomatică și înaintea mandatului meu.”
 • „Au intervenit modificări în Guvernul italian, aștept răspuns din partea omologului italian.”
 • „De curând a fost adoptată în Italia o lege care reglementează o chestiune colaterală subiectului. Noua lege, adoptată pe 5 februarie, prevede o condiție obligatorie de ședere în Italia, de minimum 5 ani, pentru ca respectiva persoană să poată cere executarea pedepselor în Italia.”

Despre violențele împotriva copiilor

 • „Este cutremurător ce vedem uneori în jurul nostru. Cei care au copii sunt șocați. Există un fenomen de violență și abuzuri.”
 • „Există o preocupare foarte pregnantă pe acest subiect. Trebuie să luăm anumite măsuri. Împreună cu MAI și alte instituții trebuie să existe un set de măsuri care să protejeze. După ce avem legi îmbunătățite, să protejeze aceste categorii vulnerabile.”
 • „Avem discuții pe constituirea unui grup de lucru. Uneori e vorba de carențe legislative, alteori de carențe instituționale. Trebuie lucrat pe ambele planuri, inclusiv pe planul de aplicare a legii.”

Despre filarea unor procurori

 • „Organele de anchetă trebuie să-și facă datoria, să investigheze dacă filajele se produc în baza unui temei legal. Trebuie sancțiuni foarte ferme dacă nu sunt făcute în cadrul legal. Nu e admisbil ca în afara cadrului legal procurori și judecători să fie urmăriți. Ține de protejarea drepturilor omului. Dacă e vorba de magistrați, e cu atât mai grav.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

 1. Stelian Ion se va ține de PROMISIUNEA-ELECTORALĂ (a sa și a formațiunii sale politice: Alianța U.S.R.-P.L.U.S.!): S.I.I.J. va fi DESFIINȚATĂ!!!!!

  Avizul (NUMAI… CONSULTATIV!) de la C.S.M. a fost (DOAR!) o… ETAPĂ (!), OBLIGATORIE prin Lege, înainte de votul… DECISIV (!!!!!!), din Parlament, unde coaliția de centru-dreapta, parlamentar-guvernamentală, este… MAJORITARĂ!

  ADIO(-„și-n-avem-cuvinte!”), băîiii… „SS”:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ministrul Justiției, Stelian Ion (Alianța U.S.R.-P.L.U.S.):
   „Vreau să fiu foarte clar și să spun lucrurilor pe nume: de asta este o bătalie mare pe S.I.I.J., pentru că bătalia este, de fapt, și pe… D.N.A.! Cine vrea sa mențină S.I.I.J., vrea. în fond, să… slăbească D.N.A.!”

 2. Acelasi lucru l-a facut si fostul ministru Predoiu,el a facut proiectul! L-a trimis la CSM,dar pentru ca in parlamentul condus de ciolaci NU era nicio sansa sa fie aprobat,dl stelica ,fost candidat la primaria Constantei,dar fugit la Bucuresti intr-o functie mai vizibila ,la fel ca si colegul vlad voiculescu-acum,ca are sanse ca parlamentul actual sa-l aprobe, se prezinta ca un mare reformator al justitiei,fara sa spuna ca totul a fost gasit in sertar,la cabinetul predecesorului! Proiectul de desfiintare al SSului se afla pe site-ul ministerului,in raportul de activitate al fostului ministru,la punctul 5.In afara de imagine,ce mai aduce la minister dom’Stelian?Tot felul de persoane dubioase!Teodor Maries stie cel mai bine….

 3. Stelian Ion și Parlamentul României vor fi GROPARII „Secției-Speciale”!

  U.S.R.-istul este un ministru HOTĂRÂT, dar PROFESIONIST (la fel sunt și colegii săi din Guvern, în frunte cu premierul Florin Cîțu!): NU a riscat să încalce vreo procedură, ca să NU ofere nicio „sămânță” LEGALĂ de contestare din partea P.S.D.!

  FELICITĂRI și (MULT!) SUCCES, Stelian Ion!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here