Scandal la CSM: „judecătoarele lui Dragnea” apără cu dinții Secția Specială, insultându-l pe ministrul Stelian Ion. „Luați mâna de pe SIIJ! Despre atrocitățile DNA nu spuneți nimic?”

3
3110

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ joi, după 7 ore de scandal, proiectului de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiției (SIIJ). CSM, capturat de gruparea Savonea (exponenta intereselor PSD și a rețelelor de influență din Justiție), respinge astfel pentru a doua oară acest proiect – prima oară se întâmplase anul trecut.

Judecătoarele Lia Savonea și Gabriela Baltag s-au lansat în acuzații și insulte la adresa ministrului Stelian Ion, cel care susține desființarea Secției Speciale. Acest parchet a fost înființat în 2018 de Tudorel Toader și Liviu Dragnea ca un instrument de intimidare și îngenunchere a magistraților.

Condusă de Adina Florea, Secția Specială a executat numai comenzi politice, devenind o bâtă cu care s-a dat în capul magistraților nesupuși PSD. S-au deschis numeroase dosare penale (inclusiv pe numele Laurei Codruța Kovesi și a lui Frans Timmermans – fostul vicepreședinte al Comisiei Europene fiind acuzat de constituire de grup infracțional organizat!), dar nu s-a reușit nicio condamnare.

Judecătoarea Baltag a dat cu toporul: „Nu doriți decât să subordonați Justiția! Nu ați spus nimic despre atrocitățile DNA! Luați mâna de pe SIIJ, domnule ministru!”

Acum, Savonea și Baltag au țipat că tocmai USR-PLUS ar plănui să subordoneze politic Justiția prin desființarea Secției Speciale!

Ministrul e atât de “dictator”, încât Baltag (vedeta Antenei 3) a țipat la el, în timpul ședinței: “Sunteți perseverent pe acest proiect și perseverența dumneavoastră e una politică. Mai mult ca niciodată, dumneavoastră, alături de clasa politică ce v-a acordat susținere, nu doriți decât să subordonați justiția! Vorbiți despre SIIJ ca și cum ar fi suma tuturor problemelor din justiție. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt! Nu ați spus nimic despre atrocitățile DNA asupra cetățenilor! Luați mâna de pe noi, domnule ministru, și luați mâna de pe SIIJ! Vă rugăm să ne lăsați în pace!”.

Lia Savonea l-a atacat și ea pe Stelian Ion: “Ați venit în fața CSM cu un proiect de lege inacceptabil. Justiția are nevoie de soluții care să întărească independența justiției, nu să o slăbească! Dacă ministrul Justiției se face că nu știe cum a fost cu anchetările judecătorilor, pe care le pot numi abuzive pe alocuri, se face că nu a auzit de astfel de anchete, voi propune Secției pentru judecători să-i facem un inventar al acesteor nereguli, cu care ar fi trebuit să înceapă. Ați acționat pompieristic, ați anunțat din prima zi acest proiect de desființare a SIIJ. Era de datoria ministrului să vadă care sunt problemele din justiție, să le înțeleagă, să vadă dacă judecătorii au sedii, dacă justițiabilii sunt mulțumiți de calitatea actului de justiție. Dacă nu sunt mulțumiți, oare e din cauza SIIJ?“.

Au existat și alte critici ale unor judecători, legate în special de intenția de a elimina imunitatea suplimentară de care se bucură acum magistrații. Aceștia nu pot fi urmăriți penal decât cu avizul procurorului general. Trimiterea în judecată nu se poate face, conform proiectului inițial de lege, decât cu avizul expres al secțiilor din CSM. Noul proiect de lege a eliminat aceste prevederi.

Stelian Ion: „Nu am auzit pe nimeni să lause activitatea SIIJ, pentru că nu e de lăudat. O văd ca pe un cui în talpă. Trebuie să-l scoatem”

Ministrul Stelian Ion a fost mai ponderat: “Am notat foarte multe idei, multe sunt colaterale desființării SIIJ și sunt de ordin mult mai profund decât cel al SIIJ. E bine să privim greșelile în față, să nu ne facem idoli. Percepția mea, în toți acești ani, a fost că înființarea SIIJ a fost o greșeală. Nu am auzit pe nimeni să laude activitatea SIIJ, pentru că nu e de lăudat. O văd ca pe un cui în talpă, adânc înfipt, până în carne, pe care trebuie să îl scoatem. Asta nu rezolvă toate problemele, dar trebuie să scoatem acest cui. Vă asigur de toată deschiderea mea. Sunt convins că garanții sunt dorite de către judecători și procurori de a nu fi supuși unor abuzuri. Aceleași garanții le-ar dori, cred, toți cetățenii țării. Vă garantez că, dacă am institui aceste garanții, opinia publică ar privi negativ și ar exista urme de îndoială. Avem ocazia să discutăm ce tipuri de garanții acordăm, astfel încât să nu existe abuzuri la niciun nivel“.

Proiectul de desființare a Secției Speciale a fost făcut pe vremea mandatului fostului ministru Cătălin Predoiu, dar actualul ministru l-a dus mai departe și își propune să termine cu această secție în cel mai scurt timp.

Toate instituțiile europene cer desființarea Secției Speciale încă din 2018, de la înființarea ei, socotind-o o amenințare directă pentru independența Justiției. Gruparea Savonea, care a crescut în putere pe vremea regimului Dragnea, luptă acum pentru a păstra acest instrument.

Avizul CSM este unul consultativ, cuvântul decisiv avându-l Parlamentul.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. Parc] le-a ÎNSEMNAT (!) Dumnezeu/Natura pe aceste… CREATURI (!): priviți-o pe Șoșoacă…, priviți-o (dar nu lăsați și… copiii, că… nu mai dorm noaptea, nici… lăuzele, că… leapădă!) și pe Savonea astaaa…, care zici că e o STAFIE!!!!!!!!

    • Oricum, avizul C.S.M. este DOAR… CONSULTATIV! (Trebuia BIFATĂ – ! – și procedura asta, conform Legii, înainte de a se vota în Parlament DESFIINȚAREA S.I.I.J.!)

      MAJORITATEA-PARLAMENTARĂ va PULVERIZA aceast ODIOASĂ instituție, „SS”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here