Atac mafiot al „nababului” Rădoi (sindicalist PSD) la ministrul Transporturilor: „Drulică ar trebui să se ducă acasă. Nu credeţi că nu e de luat în seamă?”

2
3040
Ion Rădoi - Cătălin Drulă

Dezvăluirile făcute de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă (39 de ani / USR-PLUS), despre mafia sindicală de la metroul bucureștean, grupată în jurul lui Ion Rădoi (58 de ani / fost senator PSD), au provocat reacția de tip interlop a liderului sindical. Acesta vorbește batjocoritor despre ministrul Drulă, pe care-l îndeamnă să-și dea demisia.

„Domnul ministru, deși a venit de curând, eu zic că ar trebui să plece și mai curând”, a comentat Ion Rădoi, marți, într-o conferință de presă.

Cu o seară înainte, la Antena 3, Rădoi a dezlănțuit un potop de invective și amenințări la adresa lui Cătălin Drulă.

Atacurile lui Ion Rădoi

„Ce vorbeşte Drulică despre Metrou? Nu credeţi că nu e de luat în seamă?”

 • „Ce caută ăsta acolo, când eu lucrez în metrou de când el nu se născuse?!”
 • „Ce vorbeşte el despre Metrou? Nu credeţi că nu e de luat în seamă?”
 • „Ar fi bine (să conducă el Metrorex, cum l-a acuzat Drulă – n. red.). Ştiţi ce ar însemna asta? Dacă eu am condus, înseamnă că am făcut-o bine până acum. Că de 40 de ani metroul este un transport sigur! Că am avut, până acum, 24 de directori şi 26 de miniştri.”
 • „Ce vorbeşte Drulică este treaba lui.”
 • „Acest Drulică, pus de tatăl lui acolo, cocoţat pe funcţii, ar trebui să se ducă acasă, să-şi vadă de treaba lui.”
 • „Liderul sindical a răspuns și la acuzația privind alte afaceri al sindicatului, printre care spațiile publicitare de la Metrou.”
 • „Nu, contractele nu erau gestionate de sindicat! Există o societate a sindicatului.”
 • „Avem complexul turistic la Buşteni de mult timp, de peste 10 ani. Oamenii se duc acolo la refacerea forţei de muncă. Nu este al meu, e al sindicatului, adică al tuturor oamenilor.”

PSD-istul Rădoi a fost și deputat, și senator

Singurul punct în care sindicalistul Ion Rădoi pare să aibă dreptate este cel privind magistrala de metrou 6 (M6), București – Otopeni, care ar urma să lege Aeroportul Otopeni de rețeaua de metru a Capitalei și de Gara de Nord. Ministrul Drulă a spus că Magistrala 6 ar trebui să se oprească, deocamdată, la mall-ul de la Băneasa.

Rădoi: „Zice că se împarte Magistrala 6 în două, că mergem până la Ikea. Ne ducem acolo doar să mâncăm cârnaţi, ce să facem?!… În toată lumea există legătură aeroport – metrou”.

În ultima săptămână, ministrul Cătălin Drulă a postat pe Facebook două texte cu multe dezvăluiri despre mafia sindicală de la metrou, grupată în jurul lui Ion Rădoi. Metodele și privilegiile acesteia, care parazitează de mulți ani bugetul Metrorex, sunt de-a dreptul scandaloase.

Ion Rădoi este un vechi baron PSD, partid care l-a trimis de două ori în Parlament: mai întâi deputat (2000-2004), apoi senator (2004-2008).

Cătălin Drulă, 2 februarie: „Lideri care își dau aere de șefi de cartel”

„Domnul Ion Rădoi, șeful de sindicat de la Metrorex, a ieșit în spațiul public spunând că dau «bombe». M-a acuzat că n-aș fi bine informat, așa că iată cifrele seci legate de cât de bine a evoluat financiar Metrorex în ultimii 5 ani.

Avem într-adevăr o bombă, dar e una cu ceas, domnule Rădoi.

Situația companiei care gestionează metroul bucureștean este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%.

Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor.

În 2016, această subvenție era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 de milioane (1,04 MILIARDE!) de lei.

O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afară investițiilor din fonduri europene).

Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din TOATĂ ȚARA. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară.

Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale.

În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 de milioane de lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor.

Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane de lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 de milioane de lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 de milioane de lei. Adică aproape triplu!

Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră.

Am semnat astăzi mandatul Corpului de Control pentru a investiga această renegociere a contractului colectiv de muncă.

Vreau să fiu bine înțeles. Îmi doresc ca toți românii să câștige cât mai bine și să ducă o pâine bună acasă. Respect și sunt un mare susținător al sistemului feroviar în general, și al metroului în special.

Am toată stima pentru angajații onești ai acestui sistem, care își fac treaba cu cinste.

Problema este cu liderii de sindicat, precum vocalul domn Rădoi, care le-au vândut iluzii. Lideri care își dau aere de șefi de cartel și se comportă de parcă bugetul statului, strâns din taxele și impozitele tuturor românilor, este un sac fără fund.

Bugetul nu este un sac fără fund. Creșterile salariale, pe seama bugetului de stat, fără fundament în creșteri de venituri sau eficiență, nu sunt acceptabile. După cum nu este corect ca România întreagă, care suferă de lipsă de investiții în infrastructură pe tot teritoriul ei, să le plătească an de an.”

Cătălin Drulă, 8 februarie: „«famigliile» lor” și „nababul de sindicat”

„Unii dintre bogații tranziției au acaparat și subjugat pentru ei și interesele lor companiile statului, cum este cazul și liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex.

Vreau să le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei și bunăstarea lor și a «famigliilor» lor, ci pentru cetățenii Capitalei și cei care îl folosesc atunci când vin în București.

Negocierea avantajelor și privilegiilor pe care și le-au dobândit prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM), și pentru care plătesc toți românii subvenționarea metroului, trebuie să aibă în centrul atenției călătorul, nu nababul de sindicat.

Din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de Control aflăm că, la negocierea CCM de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat.

Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari, în plină pandemie, cu sine însuși.

Și ca să înțelegeți încă un motiv pentru supărarea domnului Rădoi, aflați că, în mandatul Corpului de Control, este trecută în mod explicit și verificarea contractelor dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL.

Firma este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este domnul Ion Rădoi.

Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018), prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora.

Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%.

S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet încasând în continuare sumele, dar Metrorex refuzând să încaseze partea sa (oricum PREA MICĂ) pentru că nu mai exista contract valabil.

Corpul de Control va face lumină și în această poveste.

Pentru context, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 de lei și un profit de 6.197.855 de lei, conform datelor publice disponibile.

Sindomet Servcom SRL mai deține și un complex turistic la Bușteni, care oferă reducere de 99% pentru angajații Metrorex, care aleg să-și petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Bușteni deținut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex.

Fostul deputat PSD, domnul Ion Rădoi, își simte amenințate interesele subterane. Acesta este adevăratul motiv pentru care îl deranjează că, în sfârșit, cineva se uită cu atenție la ce face cartelul pe care îl conduce.

Și ca să terminăm odată discuția: câștigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei.

În propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei.

Cel târziu acum sper că este evident că deranjul domnului Rădoi nu e legat de cifre sau de binele oamenilor, ci de afacerile, privilegiile și beneficiile sindicatului.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

 1. Ce TUPEU-PORCESC, pe BANDITUL ăstaaaaa!

  L-am urmărit și pe televiziuni, zici că el, un nenorocit de P.S.D.-ist (fost deputat de-al lor!), este… STĂPÂNUL (!) metroului construit cu ATÂTEA SACRIFICII (!!!!!!) de români…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here