sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăInfracțiuniSorina Pintea, reținută 24 de ore. DNA: A luat șpagă 7% din...

Sorina Pintea, reținută 24 de ore. DNA: A luat șpagă 7% din contract, în două tranșe – 10.000 de euro și 120.000 de lei

-

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în Guvernul Dăncilă, a fost reținută de DNA pentru 24 de ore. Procurorii cer arestarea pentru 30 de zile. În calitate de manager al Spitalului Județean Maramureș, Pintea a perceput „comision” pentru un contract de achiziție publică. Acuzația DNA: luare de mită, în formă continuată.

DNA a emis sâmbătă dimineață un comunicat de presă, în care a oferit detalii despre faptele și situația Sorinei Pintea.

Procurorii susțin că suma de 120.000 lei (circa 25.000 de euro) pe care Sorina Pintea ar fi primit-o vineri, când a fost prinsă în flagrant, reprezenta a doua tranșă din mita totală. Anterior, ea ar mai fi încasat suma de 10.000 euro.

Vineri, Sorina Pintea a primit banii printr-un intermediar.

- Advertisement -

Mita totală de 35.000 de euro reprezenta 7% din valoarea unui contract de achiziție publică pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de Spitalul Județean Maramureș cu o societate comercială.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei
PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă «Dr. Constantin Opriş» din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

- Advertisement -

În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect «proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente», încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -