„Antena 3 a golit rafturile să filmeze”. În replică, televiziunea familiei Voiculescu zice că e victima unei manipulări

4
67724

O presupusă manipulare a trustului TV al familiei lui Dan Voiculescu a fost semnalată de Alexandru Vasile pe Facebook.

„Antena 3 în Constanța. Da, a golit un raft să filmeze”, a scris bucureșteanul, însoțindu-și textul cu o fotografie. În imagine se vede un raft gol-goluț dintr-un supermarket din Constanța, ca urmare a panicii create de coronavirus. Celelalte rafturi sunt aprovizionate normal, iar în cadru intră și un morman de alimente, depozitate ca într-o magazie. Sunt produsele despre care autorul postării sugerează că au fost date jos din raftul ce trebuia golit pentru a fi filmat și prezentat la televizor într-o știre alarmistă!

Alexandru Vasile atribuie presupusa operațiune postului Antena 3, dar pe microfon se vede sigla emisiunii „Observator” de la Antena 1. O explicație ar fi aceea că echipele de reporteri din provincie realizează reportaje care sunt difuzate, după preferințe și nevoi, atât de Antena 3 (la jurnalele de știri), cât și la Antena 3.

În numai trei ore, postarea a fost distribuită de peste 9.000 de români. Apoi, brusc, postarea a dispărut. Nu e clar dacă ea a fost ștearsă de Alexandru Vasile sau a fost raportată intens până cânt Facebook a „ras-o”. Spre seară, postarea a redevenit vizibilă, apoi a dispărut din nou.

Iohannis despre „știrile alarmiste” și „știrile false”

Întreaga întâmplare a avut loc la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a avertizat în legatură cu știrile false pe tema coronavirusului.

„Să fim solidari în a descuraja orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente. Răspândirea de știri alarmiste sau chiar de știri false poate genera o epidemie de panică, cu consecințe nocive pentru semenii noștri. Să contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informațiilor utile de prevenție și să avem grijă să protejăm vârstnicii și persoanele mai vulnerabile, cele care suferă deja de boli cronice”, a scris Iohannis pe Facebook.

Un „fonfleu” celebru a reușit o echipă de la Realitatea TV, în vara anului 2012. O „furtună de nisip” era creată, de fapt, de un individ care ridica nisipul prin mișcări energice de picior! Ghinionul „regizorului” acelei scene a fost că operatorul a mișcat camera TV prea mult spre dreapta, astfel încât a intrat în cadru „provocatorul furtunii de nisip”.

VIDEO: Cum crea Realitatea TV o „furtună de nisip” în 2012! 🙂

UPDATE. Antena 3 zice că e victima unei „manipulări”. Susține că nu a golit raftul magazinului din Constanța, ci acesta era deja golit

Am trăit s-o vedem și pe asta: acuzată deseori de manipulare, sancționată uneori prin decizii judecătorești, Antena 3 se plânge că joi, 27 februarie, a fost ea însăși victima unei manipulări.

Site-ul Antena3.ro a publicat un text pe care l-a citit și Mihai Gâdea în emisiunea sa. Titlul textului: „Manipulare împotriva Antena 3, fotografie virală pe Facebook: «Au golit rafturile să filmeze»”.

Televiziunea familiei Voiculescu susține că fotografia rostogolită joi pe Facebook, făcută într-un hipermarket din Constanța, este reală, netrucată, dar a fost interpretată greșit de cel care a postat-o în premieră, Alexandru Vasile, apoi preluată eronat atât pe Facebook, cât și în presa electronică.

Gâdea față cu „manipularea”

După trei ore, Alexandru Vasile a ascuns postarea cu fotografia din hipermarketul constănțean, apoi a făcut-o din nou vizibilă. În noaptea de joi spre vineri, fotografia a devenit din nou invizibilă. Există două variante: fie postarea a fost raportată masiv și ștearsă de Facebook, fie a fost ascunsă chiar de Alexandru Vasile, în urma emisiunii lui Gâdea sau a notificării primite din partea Antena 3.

Televiziunea familiei Voiculescu susține că nu a existat nicio manevră în sensul sugerat de postarea inițială. Antena 3 a prezentat și o altă poză, în care se vede același raft gol, iar „mormanul de alimente” nu conține produse date jos de pe acel raft, ci un „raft tip insulă”, cu produse bio.

Explicațiile Antenei 3

„Un tânăr din Constanţa, care a fotografiat un reporter Antena 1 în timpul unei transmisiuni live, a declanşat o campanie de manipulare împotriva Antena 3, după ce a decupat fotografia, a explicat în descriere că rafturile ar fi fost golite de reporter (Antena 3) pentru a crea un scenariu, iar apoi a postat pe Facebook. Cum arată însă realitatea? Evident, foarte diferit de ceea ce s-a rostogololit, din păcate, în foarte multe share-uri pe Facebook.

Totul s-a întâmplat, astăzi, în timpul unei transmisiuni live dintr-un centru comercial din Constanţa al unui reporter Observator / Antena 1 pe subiectul produselor alimentare cumpărate în exces în ultima perioadă, de teama unei epidemii de coronavirus.

Tânărul a fotografiat de pe un alt culoar al magazinului, reuşind să surprindă reporterul, dar şi partea de sus a unui raft, tip «insulă», aflat pe mijlocul unui culoar şi pe care se aflau numeroase produse alimentare.

Astfel, acesta a creat senzaţia că produsele alimentare ar fi fost date jos de pe rafturi pentru a crea senzaţia că rafturile din magazin au fost golite de clienţi.

În scurt timp, fotografia, însoţită de descrierea: «Antena 3 în timp ce goleşte rafturile cu alimente şi apoi filmează isteria falsă a românilor», a devenit virală, fiind distribuită de mii de persoane.

De asemenea, fotografia şi descrierea au fost preluate şi de alte pagini şi persoane, care le-au postat pe Facebook.

În realitate, fotografia neprelucrată arată «insula» cu produse bio aflată pe mijlocul unui culoar, dar şi raftul gol situat în plan secund, acolo unde şi reporterul Observator a transmis live.

Mai mult, reporterul Observator care a transmis live despre rafturile golite de oameni în panica creată de informaţiile despre coronavirus a explicat, într-un video, ce s-a întâmplat de fapt în timpul transmisiunii. (…)”

Notificarea trimisă de Antena 3 site-ului Ziaristii.com

„NOTIFICARE prin care vă somăm ca de îndată i) să retrageţi articolul „«Antena 3 a golit rafturile să filmeze». Cum amplifică panica trustul lui Dan Voiculescu”, publicat astazi pe platforma on line pe care o detineţi, şi ii) să publicaţi o retractare, prin care să aduceţi la cunoştinţă publică faptul că afirmaţia pe care aţi formulat-o nu este adevarată.

Articolul are la bază o postare de pe pagina de Facebook a unei persoane, publicarea acestei informaţii fiind realizată fără ca în prealabil să ne fi solicitat un punct de vedere care să certifice veridicitatea informaţiei, deci cu încălcarea art. 1.2 din Codul deontologic al jurnalistului, care prevede că “jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele – aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile”.

Prin intermediul articolului aţi transmis în mod inechivoc mesajul că postul de televiziune Antena 3 a creat o ştire falsă, golind un raft de marfă si întreţinând astfel o stare de panică în rândul populaţiei.

Or, dincolo de faptul că reporterul din imagine nu este al televiziunii Antena 3 (fapt care poate fi dovedit în mod categoric şi pe care, de altfel, se pare că l-aţi şi conştientizat, preferand a-l bagateliza), mai important însă este că, din postarea care a stat la baza ştirii pe care aţi difuzat-o, nu rezulta niciun element care să indice că reporterul din imagine și echipa sa au golit raftul de produse, neadevărul afirmaţiei dvs. putând fi de asemenea dovedit în mod categoric.

Toate acestea conduc la concluzia că aţi diseminat cu rea-credinţă o afirmaţie falsă, în scopul discreditării noastre.

Cele de mai sus atestă faptul că aţi săvârşit cu intenţie o faptă de vătămare a imaginii publice a postului de televiziune Antena 3, ceea ce constituie un delict civil si determină atragerea răspunderii dvs. delictuale, potrivit art. 1349 C.civ.

Vătămarea produsă este cu atât mai semnificativă cu cât, existând o dezbatere publică intensă cu privire la reacţia populaţiei de a face provizii de alimente, în contextul ştirilor despre noul coronavirus (covid-19), afirmaţia dvs. plasează în mod artificial și mincinos postul nostru de televiziune în categoria celor care transmit ştiri neadevărate și generatoare de panică.

Raportat la aceste aspecte, ne rezervăm dreptul de a vă acţiona in judecată pentru repararea prejudiciului moral suferit.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  • Robert Mateescu lasa-te tata de jurnalism, nu mai manipula lumea. Se vede clar ca fotografia este o facatura. De ce nu dati si partea de jos a produselor? Este clar ca acolo e un raft tip insula. Cat de prost sa fi sa nu-ti dai seama ca in imagine este vizibila doar partea de sus a produselor? Fiti profesionisti !!

 1. pila
  Pai ce, un magazin serios asteaptă ca rafturile sa se golească complet pentru a le reumple??!! ☺☺☺☺
  In mod normal, cum vezi că se impuținează ceva pe raft, adaugi. Nu stai să se golească complet.
  Aici, intr-adevăr ceva e dubios. Cand ai raft gol si pe jos plin de marfă, din două una:
  – ori ai așteptat intentionat să se golească complet raftul pentru…filmare
  – ori, și mai rău : ai dat marfa jos de pe raft ca să poți face filmarea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here