miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsS-a finalizat ancheta după incendiul de la "Matei Balș": Guvernul sesizează Parchetul....

S-a finalizat ancheta după incendiul de la „Matei Balș”: Guvernul sesizează Parchetul. Pe cine va lovi plângerea penală?

-

Ancheta în privința cauzelor incendiului de la Spitalul “Matei Balș”, izbucnit în dimineața de 29 ianuarie și soldat cu moartea a 5 pacienți (alții 19 au decedat după mutarea din pavilionul incendiat, dar fără să fi fost afectați de foc sau fum), a fost finalizată, iar Guvernul face plângere penală, scrie Main News.

Premierul Florin Cîțu este așteptat să prezinte concluziile anchetei, apoi va fi sesizat Parchetul – încă nu este clar ce s-a descoperit astfel încât să se ajungă la plângere penală.

Incendiul de la “Matei Balș” a izbucnit într-un salon, apoi s-a extins în întregul pavilion. Patru persoane au murit atunci, arse sau intoxicate cu fum. Un al cincilea pacient, prezentând arsuri și urmări ale intoxicației cu fum, a decedat după mutarea la un alt spital.

Dintre pacienții evacuați din „pavilionul groazei” au mai murit ulterior, în alte spitale sau în alte pavilioane din „Matei Balș”, alți 19 pacienți. Starea lor gravă, din cauza infecției cu coronavirus – era un pavilion unde erau intubați bolnavi de Covid –, s-a înrăutățit și a dus la deces, dar medicii n-au făcut în cazul lor o legătură cu efectele incendiului.

- Advertisement -

La momentul respectiv, versiunea oficială a medicilor și autorităților s-a bătut cap în cap cu cea a pacienților. Numeroase mărturii ale unor oameni internați spun că în saloane erau prezente instalații improvizate de încălzire – reșouri și aeroterme –, din cauză că în spital era frig.

Autoritățile au negat vehement, spunând că aceste aeroterme nu existau, iar în saloane era cald.

În jurul acestei controverse s-a învârtit, de fapt, și ancheta. Pentru că, în salonul unde se folosea oxigenul pentru bolnavii de Covid, introducerea unui reșou însemna o bombă cu ceas. Au fost voci care au spus că așa s-a și pornit incendiul: s-a produs un scurtcircuit din cauza instalației electrice suprasolicitate de numeroasele aeroterme și reșouri aflate în priză.

- Advertisement -

Dincolo de speculații, s-a ajuns la cauza frigului din spital. Nicușor Dan îl acuzase pe fostul manager Adrian Streinu-Cercel, cu câteva luni înainte, că a neglijat pregătirea spitalului de iarnă în condițiile în care fusese avertizat că, din cauza stării sistemului centralizat de termoficare, vor fi probleme cu căldura.

Prin decembrie s-a spus că lucrurile s-ar fi rezolvat. Numai că, la sfârșitul lui ianuarie, când s-a produs incendiul, s-a dovedit că, de fapt, nu se soluționase deloc problema și că oamenii erau nevoiți să stea în spital cu diverse mijloace improvizate de încălzire.

Între timp, pe 22 februarie, Vlad Voiculescu (ministrul Sănătății) a demis-o pe managera interimară Maria Nițescu, lăsată de Streinu-Cercel să-i țină locul cât este el senator PSD în Parlamentul României.

UPDATE. La finalul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Cîțu a confirmat că va fi sesizată Procuratura și a explicat de ce: „A funcționat fără autorizare la incendiu, pereții nu erau rezistenți la foc, în interior nu sunt dispozitive de avertizare. O sesizare se face către DNA, e vorba despre asigurarea serviciilor de protecție la incendiu cu o firmă specializată. Mai este și existența în pavilioane a aparaturii electrice neautorizate. Am așteptat Ministerul Sănătății să vină cu propriile rapoarte, nu a venit încă, de aceea am făcut public raportul Corpului de Control“.

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -