Primarul Piedone spune că predecesorul său Florea (de la aliatul PSD) a făcut „japcă, jihad” la Primăria Sectorului 5

3
1185
Piedone - Daniel Florea

Primarul Secorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone (58 de ani), spune că predecesorul său în funcție, Daniel Florea (48 de ani), a dat anul trecut, cu o lună înainte de alegeri, un contract de peste 2,7 milioane de euro, fără licitație! „A fost jihad aici, adică «japcă» în termeni românești, și tot descoperim diverse contracte”, susține Piedone.

Deși Cristian Popescu Piedone (PPU-SL / Dan Voiculescu) și Daniel Florea (PSD) sunt aliați politici prin partidele lor, iar fiul lui Piedone a ajuns deputat pe listele PSD (la fel ca Florea!), actualul primar îl atacă sistematic pe predecesorul său la Primăria Sectorului 5. Atacurile sunt consistente, bazându-se pe documente care dovedesc jaful făcut de PSD-istul Florea timp de 4 ani și 4 luni, cât a fost primar în cel mai sărac sector al Capitalei.

Ofensiva lui Piedone împotriva lui Florea pare surprinzătoare și prin prisma faptului că amândoi „au supt de la aceeași mamă”: Dan Voiculescu & Antena 3! Piedone e lider PPU-SL (partidulețul Varanului) și a devenit primar cu susținerea masivă a Antenei 3 (televiziunea Varanului). Florea, la rândul său, a fost susținut permanent de Antena 3 în mandatul său de primar (2016-2020), oferindu-i la schimb contracte consistente (publicitate, evenimente) din bugetul Primăriei Sectorului 5.

2,7 milioane de euro – fără licitație!

Primăria Sectorului 5 a atribuit în vara anului trecut prin negociere, fără publicarea unui anunț de licitație, un contract de peste 13,4 milioane de lei (peste 2,7 milioane euro) pentru depozitarea deșeurilor menajere din sector, arată un anunț de achiziție directă publicat luna trecută în Sistemul Electronic de achiziții Publice (SEAP).

Contactat de HotNews.ro, Cristian Popescu Piedone, ales primar al Sectorului 5 în luna septembrie a anului trecut, s-a arătat surprins de existența acestui contract și spune că a demarat o anchetă. Pe de altă parte, firma câștigătoare spune că finalizarea contractului s-a făcut în decembrie 2020, când primar era însuși Piedone.

Explicația lui Piedone: „Vă mulțumesc pentru faptul că ne-ați semnalat acest contract atribuit. Habar nu aveam de existența sa. Am demarat o investigație, pentru că este un contract încheiat în august anul trecut, de vechea administrație (condusă de Daniel Florea – n. red.), și efectiv nu știm cine a ridicat abia acum acest contract în SEAP. La direcția de achiziții publice avem o echipă nouă, dar mai sunt rămase și câteva «furnicuțe» mai vechi, care declară însă că nu știu nimic despre acest contract. Investigăm să vedem ce este cu acest contract și de ce a fost publicat abia acum. A fost jihad aici, adică «japcă» în termeni românești, și tot descoperim diverse contracte”.

Contractul publicat în SEAP în data de 2 februarie 2021 apare la achiziții directe, însă valoarea sa este mult peste limita legală până la care o primărie poate face achiziție directă!

Potrivit Legii 98/2016 privind achizițiile publice, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct:

  • produse sau servicii – în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei;
  • lucrări – în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei.

Potrivit datelor din SEAP, obiectul achiziției a fost „servicii de eliminare finală prin depozitare a deșeurilor rezultate în urma procesului de sortare și tratare colectate de pe raza Municipiului București – Sector 5 „.

Data finalizării achiziției a fost 11 august 2020, iar valoarea finală a contractului a fost de 13.485.423 de lei (2.767.489 de euro).

„În mod normal, în 30 de zile de la semnarea contractului trebuia făcut anunț de atribuire. Din datele strânse până acum, vă pot spune că fost procedură de negociere fără publicarea unui anunț în august 2020 și au fost în total trei oferte primite”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Cormoș, noul director de achiziții din Primăria Sectorului 5.

Pe de altă parte, firma care a câștigat acest contract susține că încheierea contractului s-ar fi făcut în decembrie 2020, când primar era Cristian Popescu Piedone.

„Contractul s-a încheiat la data de 31.12.2020, cantitatea totală transportată la depozitul nostru fiind de 1.086 de tone, aceasta fiind adusă doar în cursul lunii decembrie”, a declarat Răzvan Trocan, administratorul firmei Vitalia.

Piedone și „tătucul” Dan Voiculescu

Piedone este condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni în dosarul Colectiv.

Condamnarea nu l-a putut opri pe Piedone (PPU-SL) să câștige alegerile din Sectorul 5, cu 28,08% (25.902 voturi), în fața lui Daniel Florea (PSD) – 25,63% (23.649 de voturi) și a lui Cristian Băcanu (PNL, susținut și de USR-PLUS) – 25,24% (23.282 de voturi).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here